• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pavelari - майстор
Оказва се, че ако са Ви стари водомерите, Ви прехвърлят отчитането на БАЗА. Това става и ако не осигурите достъп за отчитане на нов водомер. От софийска вода ми казаха, че нямало какво да направят по въпроса?!?!? Е аз им предложих идеята за водни конвектори вързани на чешмата - лятото на студената, зимата на топлата и те пак нишо не казаха. Разговора бе по повод, че във входа има много хора, които нарочно не си сменят водомерите и пломбите, както и даже масово нямат такива. Исках да накарам от Софийска вода да направят проверка а те искат 260 лева такса за кокмисия, която иска 100% достъп до жилищата, което е невъзможно в рамките на един ден и час и пак само МОГАТ ДА КОНСТАТИРАТ!!! Те така или иначе си прибират парите на база общия водомер, като разликата межу неговите показания и проформа отчетите се доплаща от всички живущи! Е ТОВА АКО НЕ Е СЕЛЯНИЯ, А?
Pecatacool - специалист
Ето малко по-завършено вече:

Изображение

И на двата отвора ще има обикновени бели решетки (както бях споменавал май). На горния отвор ще пробвам с вентилатор за компютър от вътрешната страна на решетката за да видя каква ще е разликата.
ralev - специалист
От горе сложи още 2 решетки за да подобриш топлообмена, а вентилатора от долу
Pecatacool - специалист
ralev написа:
От горе сложи още 2 решетки за да подобриш топлообмена, а вентилатора от долу
Може ли малко обяснения защо така ще се подобри топлообмена? :?
AntonBM - специалист
Вентилатора се слага от долу, защото така той работи с по-студен въздух и се охлажда. Освен това там шума му ще е по-слабо забележим. Долният отвор е предостатъчен за монтаж на вентилатор, но при монтажа трябва да се уплътни около него, за да не се получи паразитно въртене на въздуха само долу. Скоростта на въздуха във вентилаторите е по-висока от тази в решетките. Нормално във вентилаторите скоростта е 10-15 m/s, а в решетките не трябва да превишава 2-3 m/s. За това горната решетка може да се окаже и малка.
Може и да не слагаш вентилатор, тогава горе и долу се слагат еднакви решетки. Колкото са по-големи, толкова по-лесно ще циркулира въздуха. Твоите така, както ги гледам са си на ред. Все пак бъди готов всяка година да освежаваш тавана в района на горната решетка. При циркулацията на топъл въздух се увлича и прах, който ще се залепва за тавана. Ще го видиш да се натрупва още в средата на зимата.
Pecatacool - специалист
Малко да съживя старатА тема. Та аз съм готов вече с решетките и чакам живот и здраве зимата да видя резулта. Вентилатора го монтирах долу както ми препоръчахте. Ето малко снимки за повече яснота:
Изображение
Изображение
alexiva - специалист
Здравейте отново,
имам следното питане. При направата на кутиите от гипсокартон, дали да се добави и фибран от вътрешната страна/ до щранговете/ или да си е само картон? При кой вариант би било по-добро топлоотдаването? Ако няма фибран. тръбите ще топлят стените, а с фибран, ще отопляват само въздуха, но нещо не мога да преценя кое би имало по-добър ефект. Как мислите Вие?
Колега, вече е зима :drinkers: сподели какъв е ефекта от твоята идея, какъв вентилатор сложи. За повишаване на ефективността можеше да сложиш алуминиеви пластини от бирени кутийки.
nihonjin - специалист
zdravistia написа:
Колега, вече е зима :drinkers: сподели какъв е ефекта от твоята идея, какъв вентилатор сложи. За повишаване на ефективността можеше да сложиш алуминиеви пластини от бирени кутийки.
Алуминиевите пластинки и всякакви други мерки за повишаване на топлообмена са извън закона. Не съм наясно вентилатора дали и той е извън закона. Интересно наистина колегата да сподели има ли ефект от вентилатора.
  • 1
  • 2

Тема "Топлообмен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: