Аз след няколко дни заповам с лепенето.Ще видя какво ще ми препоръчат местните търговци ,но засега съм се насочил към термофлекс с фибри,стига да е достатъчно здрав и силен.Фугата мисля да е със същото лепило-бяло,оцветено с оксидна боя-ще ми излезе доста по-евтино,мисля и по здраво.Не знам-как мислите....дали ще се получи...?
Всички въпроси за вилата.
hristomirov
- специалист
126 мнения в "Кофраж и отливане на езеро-басейн"
EDI
- майстор
Боята ще ти развали здравината на лепилото, след 1 година ще се зарони.Лепилото за басейни и езера е в висока еластичност и смесите са създадени специално за тази цел, виж този терафлекс дали е за басейни.Виж това - http://www.ceresit.bg/component/virtuem ... er-flex/69 .
hristomirov
- специалист
Взех терафлекс platinium.В момента подготвям основата на басейна с циментова шпакловка и дооформям периферията му с камъни+2 стабилизиращи вътрешни пояси от бетон,облепени с камък.Сега отивам на почивка за 1 седмица и живот и здраве след около още толкова надявам се да мога да завърша и плочките след което ще снимам 

_Любител
- специалист
Виждам по снимките, че колегата доста е напреднал, затова ще попитам нещо. Решил съм да правя малък басейн (около 3/4м с неправилна форма) подобен на изградения на снимката с плитка и дълбока част. Басейна ще е от полиестерна смола (стъклопласт). Въпросът ми е за кофража колко арматура ми е необходима и мога ли да ползвам от тези готови арматурни мрежи, заварявани на 5см и 2мм сечение на стоманената тел. Допълнителна изолация не смятам да ползвам, защото полиестера си е добра изолация. Може би малко водно стъкло в бетона като пластификатор. Приемам всякакви коментари и съвети.
шоп
- майстор
_Любител, дай малко подробности какво искаш да направиш?
От написаното се ориентирах, че искаш да направиш бетонно корито и да го облеччеш в полиестерна смола и мат? Така ли е?
Не е ли двойно по-трудоемко?
По принцип ако направиш паусон и на него отлееш стъклопласта с достатъчна дебелина и брой матове, няма да имаш нужда от бетон. Можеш да минеш с обратен насип от земновлажен бетон. Има много такива басейни пуснати в продажба. Разрови в нета. Просто с камион ти карат голямата вана и с кран я монтират в изкопа.
От написаното се ориентирах, че искаш да направиш бетонно корито и да го облеччеш в полиестерна смола и мат? Така ли е?
Не е ли двойно по-трудоемко?
По принцип ако направиш паусон и на него отлееш стъклопласта с достатъчна дебелина и брой матове, няма да имаш нужда от бетон. Можеш да минеш с обратен насип от земновлажен бетон. Има много такива басейни пуснати в продажба. Разрови в нета. Просто с камион ти карат голямата вана и с кран я монтират в изкопа.
ftubusa
- специалист
ArturDent написа:Не му е мястото там - първо сянка и второ осите и пчелите ще има къде да се крият - в дувара.Няма страшно, хлора ще ги гони, а за сянката си прав.
Виждал съм във един и същ двор басейн и джакузи. Басейна на слънце и чист. Джакузито на сянка до дувар - пълно с пчели. Разстоянието между двете е 20м.
_Любител
- специалист
За сянката- няма какво да дава сянка, огрято е през целия ден. Дувара в момента му се пълнят фугите и после ще го лакирам с лак за къмък. Мисля, че по-битовия вид е предимство.
По същество- консултирах се с технолог на фирма за басейни от стъклопласт и ми даде тая идея: бетонно корито и смолата върху него. Ставало много издържливо, няма фуги, по-малко препарати, амортизира се само боята върху стъкломата на няколко години. По принцип по реклама не би трябвало да става нищо, но е като с детстките пързалки- след много ползване се показва стъклопласта под боята.
Въпросът е, че не съм сигурен колко арматура ми трябва и колко дебело да го изливам.
Сега ще тръгвам да си взема баките със смолата от фирмата- ортофталова, UV издържлива.
Виждал съм изпълнен такъв басейн, но не попитах колко е дебел бетона отдолу.
Прилагам и проекта, който ми направиха за мястото.
П.С. Всичко ще си правя сам. Кеф цена нема казват някои! Второто е цената. Наистина собстевия труд не го смятам, но един басейн с големина 3/4 е между 6 и 10 000лв при фирмата, в която проверих, а смолата с ускорител, втвърдител и т.н. излиза 130лв. Разход около 500гр/кв. м.
По същество- консултирах се с технолог на фирма за басейни от стъклопласт и ми даде тая идея: бетонно корито и смолата върху него. Ставало много издържливо, няма фуги, по-малко препарати, амортизира се само боята върху стъкломата на няколко години. По принцип по реклама не би трябвало да става нищо, но е като с детстките пързалки- след много ползване се показва стъклопласта под боята.
Въпросът е, че не съм сигурен колко арматура ми трябва и колко дебело да го изливам.
Сега ще тръгвам да си взема баките със смолата от фирмата- ортофталова, UV издържлива.
Виждал съм изпълнен такъв басейн, но не попитах колко е дебел бетона отдолу.
Прилагам и проекта, който ми направиха за мястото.
П.С. Всичко ще си правя сам. Кеф цена нема казват някои! Второто е цената. Наистина собстевия труд не го смятам, но един басейн с големина 3/4 е между 6 и 10 000лв при фирмата, в която проверих, а смолата с ускорител, втвърдител и т.н. излиза 130лв. Разход около 500гр/кв. м.
Прикачен файл
Изображение0297_edited_1.JPG (137.92 KиБ) Видяна 9658 пъти
hristomirov
- специалист
Честно казано и на мен нещата не ми пасват много около зида но ако това ти е единственото място -!опитай!За моето творение по темата ,арматурата която сложих беше 6мм готови скари оребрена.Бетона на дъното е около 10 см. ,а стените-15-на места и 20см.Според мен също е малко нерентабилно да лееш стабилно бетонено корито и после стъклопласт.Моят беше пълен около 2 месеца без никаква хидроизолация и не съм забелязал да губи вода.Сега направих допълнителни стабилизиращи пояси,също бетонени,за стабилност на периферията.Ще пусна снимки но искам да е в завършен вид,заедно с плочките.Ако те интересува нещо как съм го направил и мога да съм ти от полза съм насреща!
Тема "Кофраж и отливане на езеро-басейн" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература