Всичко за дърводелството
QinetiQ - помощник
Здравейте, пак съм аз :roll:

Най накрая привърших със строенето на кутията ми. За 45 градусовите ъглъ не използвах герунгова кутия или разни скъпи инструменти; направих се малка сглобка от дърво която поставих на шлайфа. Та тази сглобка просто поставяше дъските под 45 градусов ъгъл спрямо шлайф лентата и аз само натисках дъсчицата отзад докъто се ошлайфа. Както и
да е, сега ми остана само да лакирам кутията и това ще е следният ми въпрос към вас. Искам да постигна лачен ефект както на тази кутияИзображение. Четох на ляво и на дясно и до колкото разбрах този ефект се постига понеже някой дървета са доста солидни и нямат пори което не е моят случай понеже аз изполвам орех за моята кутия а ореха има доста пори в които лакът потъва и не може да се получи този "стъклен" ефект. Та въпросът ми е, някои знае ли някакъв начин по който мога да постигна искания ефект върху орех. Знам че е постижимо защото съм виждал лачен орех но просто не знам как мога да го постигна аз и с какви материали. Благодаря предварително за отговорите!
Spokoiniq - майстор
лакираш-сушиш-шкуриш, пак лакираш, и така до ефект "пиано-лак", може да са 5 ръце.Но е добре лакът да е двукомпонентен и да втвърдява бързо и сигурно, иначе ще ти се "маже"на шкурката...
QinetiQ - помощник
Spokoiniq написа:
лакираш-сушиш-шкуриш, пак лакираш, и така до ефект "пиано-лак", може да са 5 ръце.Но е добре лакът да е двукомпонентен и да втвърдява бързо и сигурно, иначе ще ти се "маже"на шкурката...
А какъв лак е най-добре да изполвам? Тези във флаконите или тези другите които са в кутиики? Също, колко едра шкурка да изполвам? 280 звучи ли добре или осще по финна?
Spokoiniq - майстор
двукомпонентен полиуретанов лак, ако не ти говори нищо недей да се пробваш, дай го на човек с опит...
QinetiQ - помощник
Spokoiniq написа:
двукомпонентен полиуретанов лак, ако не ти говори нищо недей да се пробваш, дай го на човек с опит...
Нищо не ми говори но честно казано ми се иска сам да си направя всичко. Стигнах до тук сам, съмнявам се едно лакиране да ми се опъне чак пък толкова :lol:
Spokoiniq - майстор
Подложните ръце с валяк и да нанесеш не е фатално, ще се шкурят, те са за запълване на порите на дървото.Обаче финалния слой, за да "опъне" добре не знам дали ще се справиш.Рядък лак с жълтите валяци за лак(като микропорест дунапрен с малки власинки, нямам снимка, но на пипане е като кадифе), за да "разлее" добре.Опити ще правиш на друго обработено и изшкурено парче от същото дърво, за да свикнеш.Ореха е гад, и измята, ако не е перфектно изсушен, преди години брах ядове с дъската, от която направих една закачалка, едни дърводелци-реставратори ми я подариха за суха, не ги устройваше чепа и я взех за едно мерси.След време леко направи дъга(неголяма)и лекинка пукнатинка направи.Китнах и прелакирах, и седи до ден днешен(10-а година)В твоя случай обаче е финна работа, лепена, и се надявам да ти е ок материала.
QinetiQ - помощник
Днес поисках съвет от дядо ми който е стар дърводелец и той ме посъветва нещо доста странно. Каза ми да намокря дървото с гъбичка за съдове; така порите щели да настръгнат и да се повдигнат отвътре. След това да изчакам няколко часа и да мина кутията със шкурка отново. Чудя се дали това ще проработи или ще ми съсипе всичката работа до тук
bencho_rb - специалист
Answers: 1
QinetiQ написа:
Днес поисках съвет от дядо ми който е стар дърводелец и той ме посъветва нещо доста странно. Каза ми да намокря дървото с гъбичка за съдове; така порите щели да настръгнат и да се повдигнат отвътре. След това да изчакам няколко часа и да мина кутията със шкурка отново. Чудя се дали това ще проработи или ще ми съсипе всичката работа до тук
това е начина по които се прави аз го знам от дядо ми също,но наскоро ме посъветваха да използвам спирт и го пробвах на един стол които реставрирам и работи добре изкара порите перфектно
kapanec - специалист
Виж тая тема дали ще ти е от полза; за шеллак
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 5%EB%E0%EA

Тема "Лакиране на орех [лачен(?) ефект]" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: