Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
бай Миле написа:
Остава варианта, с прокарване на тръбен пакет с изпълнение както при климатиците - 2 тръби с размери 15х0.8, изолирани с изолация 15х19(възможно най-дебелата), кабел за термодатчика на колектора и всичко това да е бандажирано заедно и монтирано отвън на фасадата. За този вариант съм качил снимка, извинявам се за грубия модел, ама се наложи да го надраскам набързо преди работа доде си пиех кафето.
Не може ли тръбата от терасата да завие на ляво по фасадата и тръбния път да се скъси?
Изолацията е много важна защото ще имаш дълъг престой на гореща вода в тръбите преди да влезе в серпентината. Обема на трасето е приблизително 8 литра, демек 4 литра в посока. Колектора ти има обем 2 литра. На третото включване на помпата първата гореща вода ще влезе в серпентината...
бай Миле - специалист
Gek написа:

Не може ли тръбата от терасата да завие на ляво по фасадата и тръбния път да се скъси?
Изолацията е много важна защото ще имаш дълъг престой на гореща вода в тръбите преди да влезе в серпентината. Обема на трасето е приблизително 8 литра, демек 4 литра в посока. Колектора ти има обем 2 литра. На третото включване на помпата първата гореща вода ще влезе в серпентината...

По принцип може, обаче като погледна през тази част на фасадата, там надкомшийте са санирали, едва ли ще се съгласят точно там да изтъпаня 2 тръби. Макар, че още не съм ги питал може и да ми позволят, изглеждат свестни :)
За изолацията си абсолютно прав, все пак вертикалния участък ще е изложен на всякакви атмосферни условия, и особено за зимата и преходните сезони изолацията ще е от решаващо значение. Даже няма да е зле да е облепена с нещо което отразява, например ал-фолио.
бай Миле - специалист
LazarGanev написа:
Toва ти е играта. Още една идея - може двете тръби както са в изолация да ги вкараш в ПВЦ ф110 с подходящ на фасадата цвят, което пък да укрепиш за стената като улук. Става веднъж за винаги - хем защитено, хем естетично.
Да, добра идея, колега! :) Най-вече ще защитава от вятъра през зимата.
filmatoplo - майстор
Големи са загубите поради големия щранг, имам случаи с обща дължина на тръбите над 50-60 метра -губи се топлина поне за 100 литра вода .За тази конкретно инсталация се налага домонтиране на още 1 панел.
бай Миле - специалист
Добро утро, колеги!
Вчера напук на августовското слънце, реших да се кача на покрива да видим каква ще е ситуацията евентуално там да се монтира колектора. Говорих и с комшийте, покрай чийто тераси ще минава тръбния пакет, казаха че няма да има проблеми, излязоха сговорчиви :)
Идеята е колектора да се монтира върху машинното на асансьора, в противен случай ако е долу, ще има засенчващи елементи. Дотук добре, ама остава да реша проблема с топлинните загуби, както filmatoplo писа.
С пожелание за лека и успешна седмица!

Прикачен файл

razpredelenie pokriv.jpg
razpredelenie pokriv.jpg (49.09 KиБ) Видяна 4547 пъти
Gek - специалист
Тук не може ли да го поставиш?

Изображение
бай Миле - специалист
Gek написа:

По принцип не е проблем, не е невъзможно. Само ме притеснява че сутрин до към 10 ч ще е засенчен. Ама вместо да гадая, няма да е зле просто да се кача на покрива сутрин да видя как е. Наистина ако го монтирам там, тръбния път ще се скъси чувствително.
бай Миле - специалист
Gek написа:
Добро утро! Ето един вариант да се монтира максимално близо до вертикалния участък. Стойката ще е висока около метър, в противен случай ако колектора е на нивото на плочата, ще бъде засенчен сутрин до към 10-11 ч.

Прикачен файл

EBALNIKA_1_1_4645.sv$-Model.jpg
EBALNIKA_1_1_4645.sv$-Model.jpg (57.04 KиБ) Видяна 4104 пъти

Прикачен файл

разрез А-А ет 6.jpg
разрез А-А ет 6.jpg (56.73 KиБ) Видяна 4104 пъти

Прикачен файл

разрез А-А покрив.jpg
разрез А-А покрив.jpg (36.56 KиБ) Видяна 4104 пъти
ibogdanov - специалист
едни чисто практически съвет от патил...
При монтажа на стойката на тавана предварително реши проблема с хидроизолирането на планките на петите и болтовете.
С времето от там започва да си църцори доста неприятно и съседите ти ще пропищят.
Зареди се с битумен грунд и малко изолация с посипка. Мажеш мястото на свръзката с тавана, монтираш стойката, мажеш пак и "опаковаш" с битумния лист. Ако нямаш горелка или подобен изпочник на топлина, слънцето ще помага...
Преди монтажа лепни някакво яко фолио или вата с алуминиева подложка (алуминия към слънцето) за панелите. Иначе ще се изпържиш. Аз също съм със селективни панели и само да помиришат слънце или поне ултравиолетките и става невъзможно да се седи около тях. Много шибан проблем е и изолацията на тръбите! Вземаш си скъпа, супе-мега-хипер-ултра и т.н. излолация.... монтираш, фолираш с аулниевата лента и си във филма с гаргите и подобна сволоч.
Тия хвъркати обожават да си кълват от алуниниевата лепенка и да съсипват ултра-хипер и т.н. изолация. Да си призная до сега не съм намерил решения на този проблем. Тези дни ще се пробвам да фолирам цялата разводка около панелите с ПВЦ лена ( тези дето ги слагат по обектите за маркиране на изкопи и други опасни места). Ако издържи на слънцето повече от 6 месеца и не се скапе, значи това е едно от решенията.
Интересен момент се получава, ако монтираш стойката на панелите на тавана на машинното .. тогава автоматично си виновен за всички неуредици с асансьора и започваш да поемаш всякакви разходи поремонти и т.н. ;)
Аз съм с два селективни панела ( на Сънсистем) и мога да кажа, че 200 литра бойлер почти завира през летните месеци. Зимата средната температура се движи около 60 градуса. Което си е направо далаверка. При мен има връзка между панелите и отоплението и зимата е много гот да си пуснеш слънцето през радиаторите....

Ако можеш да си го позволиш, ползвай медни тръби, от панелите до апартамента поне. Нямаш подвижни свръзки и съответно евентуални течове са практически никакви. Всичко ти е на спойки и се работи много лесно. Варианта с обливане на фасадата с антифриз ( предполагам няма да пълниш системата с вода!!!) е доста неприятен и съседовбесителен, и трудно ремонтируем.
Антифриза ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!! проверен и качествен, без съдържание на сол и изрично да пише че става за подобни инсталации. За връзката между "антифризанта част" и водната, можеш да ползваш пластинчат топлообменик. Продават се... цената е доста солена но така се прави по белия свят. Иначе, ако бойлера ти има повече от една серпентина, може директно да закараш антифриза да си топли водата.
За финал... не се стискай за качествени материали! еффтиното после ти съсипва живота и ти вгорчава отношенията с околните. Такава инсталация се прави веднъж и се изплаща за няколко години.
От както сме с панелите, бойлера е пускан на ток няколко пъти ;). На третата година вече сме "на парите" и инвестицията работи за нас.

Успех в начинанието.
filmatoplo - майстор
Аз изолацията я увивам с тиксо което е подобно на алуминиево -3 та година не е мръднало и не го закачат гларусите.

Тема "Моята слънчева инсталация(още на етап "Проект") :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: