Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vanko68 - специалист
Евала за ентусиазма....И аз така почвах ,когато експериментирах с тая идея. Не спирай да я усъвършенстваш. :partyman:
filmatoplo - майстор
Кога става на фи-6 , след като излезе от серпентината ли .
idakieff - специалист
браво на пионерите както казва колегата филматопло
да попитам ванко колко голямо винншно тяло ще трябва примерно за комби бойлер 800л. плюс 200л.бгв с 2 серпентини едната е за солар другата е свободна дали няма да е по евтино вместо ел.котел да се ползва другата серпентина директно от компресора или чрез топлообменник само за отопление
vanko68 - специалист
Зависи колко бързо искаш да ги загрееш.И с 3 Квт става,но за 14-15 ч,и с 15 квт става,но за по -кратко време.
А да ползваш серпентината с фреон става,но при две условия - да има необходимата топлообменна площ за мощността на агрегата и да издържи на налягането на използвания фреон. Аз мисля,че и по двата критерия обикновените водни серпентини НЕ отговарят...

С междинен топлообменник става,но ще загубиш ценни градуси при топлообмена.За да има топлообмен,трябва да има винаги някаква температурна разлика.Веднъж от фреона към топлообменника,втори път от серпентината в бойлера към водата в него.
Zoro5 - специалист
vanko68 написа:
...4-понаплашил съм се с тая легионелоза,която се въди в застояли води на 40-50 гр и поставям към нагревателя доп.седмичен таймер веднъж в седмицата,нощем примерно,да се доподгрее водата до 70-80 гр за да се унищожат "легионите"...
А тези 80°C не вдигат ли температурата на фреона? Нали топлообменника с фреона седи при същите градуси, налягането в климатика не става ли прекалено голямо?
vanko68 - специалист
Не,обема на фреона в бойлера е много малък и не оказва особено влияние на налягането в цялата система. Освен това при моите систреми когато бойлера се нагрява,агрегата не работи и не пренася топлината от серпентината навън...
idakieff - специалист
http://www.youtube.com/watch?v=cPIjuNFPeKM
това ли е системата дето я правиш но по тънко защото тук ми се стува че фреона май не минава през бойлера може и да бъркам
но все пак евала ти за начинанието
idakieff - специалист
ванко имаш ли инфо за алтерма на даикин само с външно тяло в нета намирам ама само на английски да споделиш мнение
vanko68 - специалист
idakieff написа:
http://www.youtube.com/watch?v=cPIjuNFPeKM
това ли е системата дето я правиш но по тънко защото тук ми се стува че фреона май не минава през бойлера може и да бъркам
но все пак евала ти за начинанието
Подобно е,но с няколко големи разлики
1- алтермата нагрява бойлера САМО в режим отопление чрез водна серпентина в бойлера. Така се губят поне 7-10 гр от междинния топлообменник.
2 Освен това алтермата,когато отоплява бойлера,СПИРА НАПЪЛНО отоплението на къщата,което си е малко глупаво според мен.Ако бойлера ми е 200-300 л и му трябват 2-3 часа да загрее,какво ще стане вътре в къщата ??? Не можеше ли бойлера да се загрява за 6-8 часа с малка мощност,а в това време къщата да продължава да се топли .
3-При мен бойлера се загрява от фреонова серпентина и няма зависимост от режима на работа,освен това може да работи само за бойлер в преходните сезони.
4- алтермата не оползотворява изхвърляната лятото топлина от охлаждането.Те предлагат соларни панели за лятото с идеята да продават и друг продукт,а можеше да стоплят бойлера лятото БЕЗПЛАТНО,както е при мен
5- в алтермата има заложени елнагреватели за подпомагане при ниски температури,а при мен такива няма...Предлагам ги,но нито един мой клиент не се е съгласил до момента. Представи си какво става с икономията и с КОП при включени елнагреватели...Цялата идея отива по дяволите.

А за алтермата моноблок нямам особено мнение поради факта,че е едно и също с другата с вътрешния хидромодул...Няма някакви разлики,просто са обединили всичко в едно. По лесно е за монтаж,но има особеност,че водата излиза вън от жилището и трябва да се пълни системата с антифриз.Аз предпочитам разделения тип термопомпи. Най не ми харесва надутата цена на оригиналните системи.
catpat - специалист
vanko68, искам да те питам, може ли да преправим един обикновен бойлер 120лв, вече монтиран, на термопомпен бойлер? Колко ще ми струва това? Монтажът ще е лесен, защото котелното ми е на 1-ви етаж. Става въпрос за околностите на София - Мрамор.

Тема "Топлене на бойлер с външно тяло от климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: