Евала за ентусиазма....И аз така почвах ,когато експериментирах с тая идея. Не спирай да я усъвършенстваш. 
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vanko68
- специалист
51 мнения в "Топлене на бойлер с външно тяло от климатик"
filmatoplo
- майстор
Кога става на фи-6 , след като излезе от серпентината ли .
idakieff
- специалист
браво на пионерите както казва колегата филматопло
да попитам ванко колко голямо винншно тяло ще трябва примерно за комби бойлер 800л. плюс 200л.бгв с 2 серпентини едната е за солар другата е свободна дали няма да е по евтино вместо ел.котел да се ползва другата серпентина директно от компресора или чрез топлообменник само за отопление
да попитам ванко колко голямо винншно тяло ще трябва примерно за комби бойлер 800л. плюс 200л.бгв с 2 серпентини едната е за солар другата е свободна дали няма да е по евтино вместо ел.котел да се ползва другата серпентина директно от компресора или чрез топлообменник само за отопление
vanko68
- специалист
Зависи колко бързо искаш да ги загрееш.И с 3 Квт става,но за 14-15 ч,и с 15 квт става,но за по -кратко време.
А да ползваш серпентината с фреон става,но при две условия - да има необходимата топлообменна площ за мощността на агрегата и да издържи на налягането на използвания фреон. Аз мисля,че и по двата критерия обикновените водни серпентини НЕ отговарят...
С междинен топлообменник става,но ще загубиш ценни градуси при топлообмена.За да има топлообмен,трябва да има винаги някаква температурна разлика.Веднъж от фреона към топлообменника,втори път от серпентината в бойлера към водата в него.
А да ползваш серпентината с фреон става,но при две условия - да има необходимата топлообменна площ за мощността на агрегата и да издържи на налягането на използвания фреон. Аз мисля,че и по двата критерия обикновените водни серпентини НЕ отговарят...
С междинен топлообменник става,но ще загубиш ценни градуси при топлообмена.За да има топлообмен,трябва да има винаги някаква температурна разлика.Веднъж от фреона към топлообменника,втори път от серпентината в бойлера към водата в него.
Zoro5
- специалист
vanko68 написа:...4-понаплашил съм се с тая легионелоза,която се въди в застояли води на 40-50 гр и поставям към нагревателя доп.седмичен таймер веднъж в седмицата,нощем примерно,да се доподгрее водата до 70-80 гр за да се унищожат "легионите"...А тези 80°C не вдигат ли температурата на фреона? Нали топлообменника с фреона седи при същите градуси, налягането в климатика не става ли прекалено голямо?
idakieff
- специалист
http://www.youtube.com/watch?v=cPIjuNFPeKM
това ли е системата дето я правиш но по тънко защото тук ми се стува че фреона май не минава през бойлера може и да бъркам
но все пак евала ти за начинанието
това ли е системата дето я правиш но по тънко защото тук ми се стува че фреона май не минава през бойлера може и да бъркам
vanko68
- специалист
idakieff написа:http://www.youtube.com/watch?v=cPIjuNFPeKMПодобно е,но с няколко големи разлики
1- алтермата нагрява бойлера САМО в режим отопление чрез водна серпентина в бойлера. Така се губят поне 7-10 гр от междинния топлообменник.
2 Освен това алтермата,когато отоплява бойлера,СПИРА НАПЪЛНО отоплението на къщата,което си е малко глупаво според мен.Ако бойлера ми е 200-300 л и му трябват 2-3 часа да загрее,какво ще стане вътре в къщата ??? Не можеше ли бойлера да се загрява за 6-8 часа с малка мощност,а в това време къщата да продължава да се топли .
3-При мен бойлера се загрява от фреонова серпентина и няма зависимост от режима на работа,освен това може да работи само за бойлер в преходните сезони.
4- алтермата не оползотворява изхвърляната лятото топлина от охлаждането.Те предлагат соларни панели за лятото с идеята да продават и друг продукт,а можеше да стоплят бойлера лятото БЕЗПЛАТНО,както е при мен
5- в алтермата има заложени елнагреватели за подпомагане при ниски температури,а при мен такива няма...Предлагам ги,но нито един мой клиент не се е съгласил до момента. Представи си какво става с икономията и с КОП при включени елнагреватели...Цялата идея отива по дяволите.
А за алтермата моноблок нямам особено мнение поради факта,че е едно и също с другата с вътрешния хидромодул...Няма някакви разлики,просто са обединили всичко в едно. По лесно е за монтаж,но има особеност,че водата излиза вън от жилището и трябва да се пълни системата с антифриз.Аз предпочитам разделения тип термопомпи. Най не ми харесва надутата цена на оригиналните системи.
Тема "Топлене на бойлер с външно тяло от климатик" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература