ако ми опишеш така подробно и щрайхмуса на снимката цена няма да имаш .
kendal написа:ако ми опишеш така подробно и щрайхмуса на снимката цена няма да имаш .разбира се че може да се опише
но изработката на щрайкмуса е далеч по сложна от фрезата
в смисъл че има доста фрезова работа
кострукцията е взаимствана от друга самоделка и е с подобрения от тази която видях
вероятно ще трябва да направя по подробни снимки на машината за да стане ясно но ще се опитам поне като начало да обясня
изходено е от предварителни параметри - широчина на масата - 350 мм , скорост на въртене на режещия вал 5000 обр, скорост на подаване 6 м/мин, ход на масата - 200 мм , три ножа на вала
масата - шлайфана плоча с размери 700 мм / 350 мм , отстрани две ребра , сглобка само с винтове (заварка правя само в краен случай) в дорния край спънати ребрата с "ф", на ребрата са закрепени вертикални водачи
корпуса е от две успоредни страници и спънати с четири колони в ъглите
страниците фрезовах след като ги точковах на пакет - така постигам съосие за лагерните гнезда и каналите за водачите
"люлките" за назъбения вал и гладкия вал са стандартни лагерни тела FU - други правят втулки но е по сложно изработването на самите люлки (особенно назъбения вал трябва да следва равнината на детайла
диаметъра на ножовия вал е 100 мм - леглата за ножовете ги прави майстор (не съм аз ) защото там е сериозна работа - в една тема тук пишеше някой че търси клинове за вал - порви се правят клиновете и след това се прави вала по клиновете , важен и ъгъла на ножовете за да работи машината наистина добре
под ножовете има регулиращи винтове и така става много лесно регулирането на ножоветепо височина
под водящите валове нямам втори валове - детайла се плъзга по масата
масата се повдига с централен винт и има застопоряващи при двата водача на страниците - обикновенно се работи при дебелини от 30 до 45, 50 мм и ако няма застопоряването би се получил луфт в последствие от вибрациите
може и подробно се коментира задвижването на водящите валове - пътя на веригата е от особенно значение - трябва силата на опън да е в посока успоредна на масата в противен случай тази сила ще се стреми да притиска детайла към масата
силата на притискане на пружините на люлките се установава опитно по време на работа
назъбването на предния вал също е важжно - не трябва да има остър връх за да не пише по детайла
ако има въпроси конкретни веднага ще отговоря
конструкцията позволява да се изработи само с универсална фреза, универсален струг , ръчна дрелка и много мерак