Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kendal - специалист
ако ми опишеш така подробно и щрайхмуса на снимката цена няма да имаш .
bogomilZ - специалист
kendal написа:
ако ми опишеш така подробно и щрайхмуса на снимката цена няма да имаш .
разбира се че може да се опише
но изработката на щрайкмуса е далеч по сложна от фрезата
в смисъл че има доста фрезова работа
кострукцията е взаимствана от друга самоделка и е с подобрения от тази която видях
вероятно ще трябва да направя по подробни снимки на машината за да стане ясно но ще се опитам поне като начало да обясня
изходено е от предварителни параметри - широчина на масата - 350 мм , скорост на въртене на режещия вал 5000 обр, скорост на подаване 6 м/мин, ход на масата - 200 мм , три ножа на вала
масата - шлайфана плоча с размери 700 мм / 350 мм , отстрани две ребра , сглобка само с винтове (заварка правя само в краен случай) в дорния край спънати ребрата с "ф", на ребрата са закрепени вертикални водачи
корпуса е от две успоредни страници и спънати с четири колони в ъглите
страниците фрезовах след като ги точковах на пакет - така постигам съосие за лагерните гнезда и каналите за водачите
"люлките" за назъбения вал и гладкия вал са стандартни лагерни тела FU - други правят втулки но е по сложно изработването на самите люлки (особенно назъбения вал трябва да следва равнината на детайла
диаметъра на ножовия вал е 100 мм - леглата за ножовете ги прави майстор (не съм аз ) защото там е сериозна работа - в една тема тук пишеше някой че търси клинове за вал - порви се правят клиновете и след това се прави вала по клиновете , важен и ъгъла на ножовете за да работи машината наистина добре
под ножовете има регулиращи винтове и така става много лесно регулирането на ножоветепо височина
под водящите валове нямам втори валове - детайла се плъзга по масата
масата се повдига с централен винт и има застопоряващи при двата водача на страниците - обикновенно се работи при дебелини от 30 до 45, 50 мм и ако няма застопоряването би се получил луфт в последствие от вибрациите
може и подробно се коментира задвижването на водящите валове - пътя на веригата е от особенно значение - трябва силата на опън да е в посока успоредна на масата в противен случай тази сила ще се стреми да притиска детайла към масата
силата на притискане на пружините на люлките се установава опитно по време на работа
назъбването на предния вал също е важжно - не трябва да има остър връх за да не пише по детайла
ако има въпроси конкретни веднага ще отговоря
конструкцията позволява да се изработи само с универсална фреза, универсален струг , ръчна дрелка и много мерак

Прикачен файл

P1090854 [320x200].JPG
P1090854 [320x200].JPG (31.51 KиБ) Видяна 18510 пъти
bogomilZ написа:
ivogolemia написа:
Ще кача снимки изработвам приклади за ловно оръжие и копая с фрезата каналите за цевите страхотно работи и е много точна страшно съм доволен от нея
канала на приклада може да се избработи и по други начини
за разлика от колегите ще се изкажа критично (разбира се в тон за съвет)
фрезата ти е далеч от точна машина - допуснал си много пропуски
оборотите на вала са не повече от 4000 - а оптималните за добра работа на инструмента са от 6000 нагоре
при тази слаба рама едва ли ще издържи на по големи обороти
ако сложиш иструмент с диаметър 140 мм (например табларка ) едва ли ще стоиш до машината
имаш луфт във вертикалните водачи и от там ще се пренесат вибрации
имаш ли перпендикулярност на вала спрямо плота - при тази конструкция няма как да го постигнеш
иструмента трябва да може да потъва под нивото на плота
линеала трябва да може да се движат направлящите навън и навътре взависимост от работещия инструмент
подценил си сигурността на машината - а това е опасно
при лагеруването има съществен проблем - вала е прекалено тънък между лагерите - инструмента е конзолно и е на растояние не по- малко от 150 мм от опорния лагер
разбирам че си изходил от операцията която правиш (канал за цевта) но ако се опиташ да направиш друго и ще видиш че машината ти не изобщо точна
съжелавам че съм доста критичен - знам колко труд е правенето на такава машина и тона ми е в дух да помогна
моята фреза също е самоделка
Колега много си се заблудил за някой неща!Първо оборотите на машината са около 5500 изчислени са от стругара с който я правих шаибата на мотора е доста по голяма от тази на оста той я смята по няква формула.Второ рамата никак не е слаба за нещата които работя използвам фрезери от фреза за метал доста тежки и работи перфектно(светни ме как по друг начин да копая прикладите ще почерпя).Трето вала е абсолютно перпендикулярен на плота от снимките няма как да покожа но щендрите са захванати с болтове които влизат не в дупки а във фрезовани канали и долния лагер е самонагаждащ което ми позволява да регулирам наклона спрямо плота.Четвърто направляващите се движат навън навътре и даже мога да коригирам и отвора между тях каналите са също направени на фреза.Пето за вала да кажа направен е от стомана която се използва за изработване на такива валове и след като ми го изработи стругара го занесе на закаляване в някакъв завод тук в Плевен така че едва ли някога ще имам проблем с него и до уточня че дебелината на вала е взаимстван от оригиналната машина която е на 20 години професионална работа .Шесто паралелите са от стомана и механизма които се движи в тях е фрезован и паснат така че луфта е по малък от 1мм и има застопоряване с 2 волта 10мм от вътрешната страна на снимките не се вижда.
Маи трябва да снимам по детайлно ама не ми беше това целта просто исках да се похваля :).Иколеги да ви кажа фрезата не съм я измислил аз тя си е копие на немска фреза старичка но работеща повече от 20 години без проблем в цех за дограми.Изработихме я с комшията стругар и фрезис на който уменията и знанията са без коментар така че не подценявайте машинката вече я ползвам и работи страхотно!
bogomilZ - специалист
не се дразни колега - нали изказваме мнение за да споделим опита си
радвам се че имаш машина която ти върши добре работа
от снимките не всичко се вижда така както наяве
дай колко са диаметрите на шайбите
kendal - специалист
bogi а по детайлни снимки на щрайха може ли?
не се сърдя колега от снимките не може да се добие реална представа за това колко са оборотите колко тежи и не се виждат всибки детайли но доста се поинтересувах преди да се захвана с този проект и съм премислил всичко по фрезата така че да ми върши работата за която ми трябва дори съм я намалил като размери на плота за да не ми пречи иначе оста е 27мм кадето се хващат главите такъв е стандарта надолу в лагерите е по дебела ама трябва да я измера колко е че не помня ще измеря и шаивите че не ги знам стругара ги смята .изработката на щрайкмуса страшно ми хареса дай малко повече снимки да го огледам ако имаш и чертежи ще е супер
kendal - специалист
колега ивоголемия къде го тоя стандарт 27мм ?25 мм ,30мм 35мм имам такъв инструмент и съответно такива вретена ама 27мм :? какъв инструмент е тоя снимчица нещо може ли?
kendal написа:
колега ивоголемия къде го тоя стандарт 27мм ?25 мм ,30мм 35мм имам такъв инструмент и съответно такива вретена ама 27мм :? какъв инструмент е тоя снимчица нещо може ли?
Повечето глави са със 27 мм отвор на купешката машина беше с този размер имаха поне 30 различни глави с този отвор и 5 които им се повтаряха ми ги подариха :) посаветваха ме да купирам оста точно така че ги послушах това е стандартен размер за немска фреза за главите които се предлагат тук с размер 30 мм стругара ми направи фтулки имам и такива глави ползвам също и глави от фреза за метал работят перфектно снимки ще кача като ги снимам
bogomilZ - специалист
kendal написа:
bogi а по детайлни снимки на щрайха може ли?
ще ти направя непременно но след няколко дни
bogomilZ - специалист
обещаните снимки

Прикачен файл

P1210887 [320x200].JPG
P1210887 [320x200].JPG (29.89 KиБ) Видяна 17286 пъти

Прикачен файл

P1210888 [320x200].JPG
P1210888 [320x200].JPG (34.28 KиБ) Видяна 17286 пъти

Прикачен файл

P1210886 [320x200].JPG
P1210886 [320x200].JPG (33.57 KиБ) Видяна 17286 пъти