Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ribnikolaevi - майстор
В антрето имам 5 врати. Освен това там ще се намират сушилнята и пералнята.
За да се пали лампата най-лесно може да се ползва или датчик за движение, или датчик за присъствие. Оказа се, че тези за присъствие са около 10 пъти по-скъпи от тези за движение. Мисля да направя светването с датчик за движение + един ключ на съответното място, за да се задържи светнато, когато има нужда (пералнята е в шкаф и е възможно оперирайки пред отворената врата на шкафа да изгасне лампата). Не че е трудно да се запали с едно махване на ръката, но си е дразнещо все да дебнеш кога ще изгасне. Та, първо, как трябва да вържа датчика за движение и да го комбинирам с обикновен ключ? Второ, как да се напомня на натисналия ключа, че трябва да го натисне отново, за да не остане да свети след като таймера на датчика за движение изключи? Едно заобикалане на проблема е ключа да е лифт бутон вързан към таймер с по-дълго време от датчика за движение. Струва ми се обаче, че се опитвам да открия топлата вода. Ако има готови схеми (не става въпрос аз да си правя електронни схеми :? ), моля, светнете ме.
moimoimoi - майстор
ключа за палатката се казва импулсно реле :lol:
вместо ключове се използват бутони/като за стълбище,връщащи/
идеята е следната натиснеш някой от бутоните/неограничен брой/ и лампата светва и стои включена ,след това искаш да изгасиш-натискаш бутона още един път- и това е възможно от всичко бутони
ето това е http://elkid.org/products.php?type=1&id=245 и по точно това с каталожен номер 15510 ще ти свърши работа, естествено инсталацията леко се преработва
http://www.tmt-elkom.com/357/S116.html

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... fae589045a

http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... D0%B0/279/
zimel - специалист
Виждал съм монтиран датик за движение до плафона на тавана (от тези за таванен монтаж и работи перфектно(на стълбища в обществени сгради).
Електрическият ключ го шунтираш с едно мостче вътре в конзолата , така че в което и положение да е , да има постоянна фаза и нула до изводите на лампата , която вече трабва да прекъснеш , за да захраниш с тези изводи ПИР- датчика , и от него теглиш две къси жици за лампата ,която можеш да монтираш до него.
Датчика за таванен монтаж има по-широк периметър на действие и може да не се налага да усложняваш автоматиката с допълнителни ключове и релета за време.
ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙ, ще ти струва само цената на пир-а (11-15лв.)
Избери си датчик на който може да се настройва чувствителност,време и луксове.
fikata - майстор
" .... е ключа да е лифт бутон ...."

Лихт бутон е бутон за осветление /кнопка/
Лифт бутон е бутон за подемник

:-D

http://www.electrostyle.bg/осветителни_ ... se-115.htm
blv - специалист
Моето предложение е. Ако тези уреди се монтират в шкаф, сложи на шкафа изключващи контакти т.е. когато вратата е затворена те прекъсват веригата, която ще се явява паралелна на датчика за движение. Аз съм монтирал такива в шкафовете на кухнята да включват осветлението в съответния шкаф. Ако не са в шкаф, ще трябва да засичаш за колко време се оперира със съответния уред и да настроиш датчика.
ribnikolaevi - майстор
zimel написа:
Виждал съм монтиран датик за движение до плафона на тавана (от тези за таванен монтаж и работи перфектно(на стълбища в обществени сгради).
Електрическият ключ го шунтираш с едно мостче вътре в конзолата , така че в което и положение да е , да има постоянна фаза и нула до изводите на лампата , която вече трабва да прекъснеш , за да захраниш с тези изводи ПИР- датчика , и от него теглиш две къси жици за лампата ,която можеш да монтираш до него.
Датчика за таванен монтаж има по-широк периметър на действие и може да не се налага да усложняваш автоматиката с допълнителни ключове и релета за време.
ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙ, ще ти струва само цената на пир-а (11-15лв.)
Избери си датчик на който може да се настройва чувствителност,време и луксове.
Нещо такова имам предвид, но имам нужда от конкретна схема. Ще съм благодарен, ако някой може да качи.
blv написа:
Моето предложение е. Ако тези уреди се монтират в шкаф, сложи на шкафа изключващи контакти т.е. когато вратата е затворена те прекъсват веригата, която ще се явява паралелна на датчика за движение. Аз съм монтирал такива в шкафовете на кухнята да включват осветлението в съответния шкаф. Ако не са в шкаф, ще трябва да засичаш за колко време се оперира със съответния уред и да настроиш датчика.
Страхотна идея, много благодаря за което :prost: . Ще трябва да помисля за сигурното затваряне на шкафовете, но това е бял кахър, поне на този етап.
Ники274 - специалист
Предполагам в следващия коментар ще искаш някой да ти монтира нещата и да подкара цялата схема :lol:
ribnikolaevi - майстор
Ники274 написа:
Предполагам в следващия коментар ще искаш някой да ти монтира нещата и да подкара цялата схема :lol:
Може и така да стане, като ще си платя за това.
За момента са ми важни предимно кабелите, че картонджиите идват.
От тази гледна точка е важна схемата, да знам колко жилен кабел да пусна.
Още веднъж моля за схема, ако някой има желание да помогне.
Ники274 - специалист
коя схема от всички по точно те интересува?
zimel - специалист
Моят съвет е :направи си пердварителна примерна постановка с монтиран пир датчик, лампа и висящи кабели (преди да минат картонаджиите), и виж дали те устройва тази автоматика.
За тази цел си закопуваш датчик и си намираш техник на който да му е ясно свързването му.
Ако картона е на конструкция и тавана ти е растерен то тогава нямаш никакви проблеми за изтеглянето на кабели и след монтажа на стените и тавана.

Тема "Осветление на антре" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: