Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Ники274 - специалист
Mapek написа:
Ники274, боб ли хвърли та разбра, че знанията са ми единствено от форумите?
Доста време не бях влизал във форума точно заради такива всезнайковци като теб и вече съжалявам, че го направих изобщо тази вечер.
Бъди здрав, аз пак ще "изчезна", но ти не си само полезен на аудиторията с постоянните си претенции за най-знаещ :!:
Mapek освен предпоследния ти коментар,останалите по темата само се заяждаш и ми приказваш глупости.Как да те взема на сериозно,като се изказваш непрофесионално.Не знам какъв човек трябва да си за да кажеш,че безопасността не е толкова важна...
Човешкия живот няма ли значение за теб?Толкова ли нищо не струва,че безопасността му да не е от толкова голямо значение?
И за мен си не съм твърдял, че съм всезнайко.Но пък ти мернах постовете из сайта и видях че си обиколил почти всички раздели като си давал мнения.Не съм ги чел колко са качествени,но излиза,че ти си многознайкото и май в мое лице виждаш конкуренция относно една тема и три коментара.Твой си е проблема дали ще влизаш в сайта или не, а и едва ли ще трогнеш някой.
Повечето теми в сайта са от хора ,които нещо не им е ясно и искат да им се изясни ситуацията.За това и има такива които разбират и ако са компетентни дават своето мнение по въпроса.От твоите коментари по темата не спадаш в нито една от двете групи.Предполагам си достатъчно умен да се определиш към каква друга група спадаш ; )

Пп извинявам се за спама
stanimir nedev - напреднал
Поставих този въпрос защото се дадоха в тази тема много квалификации кой колко разбира и кой какъв е.поставих тези въпроси и си направих съответните изводи , откаде ви стана ясно колко разбирам че да не съм в час.И отново питам имали разлика междо зануляване и заземяване .
fikata - майстор
А темата можеше да приключи до четвъртия постинг, включително със зададения въпрос в първия...
:)
Последна промяна от fikata на пон сеп 20, 2010 10:37 am, променено общо 1 път.
Ники274 - специалист
stanimir nedev написа:
И отново питам имали разлика междо зануляване и заземяване .
Отговора е ДА,има разлика ; )
PCL82 - майстор
Разлика има, но двете мерки обикновено се комбинират по няколко различни начина наречени системи на заземяване.

Винаги някъде имаш заземяване което дефинира потенциала на определени точки от системата спрямо земята.

При зануляването имаш свързване на заземител към звездния център на трафопоста и от там към корпусите на уредите.

При двупроводна инсталация имаш зануляване, комбинирано с отдалечено заземяване на звездния център и повторни заземявания на нулата по трасето. (система TN-C)

При трипроводната инсталация може да имаш или само заземяване (системи TT и IT) или заземяване и зануляване. (системи TN-S и TN-C-S).

http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm

Зтова твърдението, че при двупроводна инстлация само се занулява, а при трипроводна само се заземява не е коректно казано.
slavkovrr - напреднал
Ако може и аз да попитам всички специалисти и не специалисти като мен.
Купих си фурна за вграждане, която свързах към контак които е с двупроводников кабел и нулата я свързах към крачетата за заземяване на контакта!!
Фурната си е фабрично с три кабела (фаза ,нула и (фълто-зеления) заземяване).
КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА?? Като се допреш до корпуса на фурната започват едни леки тръпки да те побиват!!Взех фазомер и видях, че има лек ток (фазомера свети слабо)!!
Контакта е тип разклонител (5 бр. гнезда) и като проверих крачетата за заземяване на щепселите на другите ел.уреди(както са си включени в контакта) ,видях,че и при тях има лек ток!!
Някой има ли на идея къде може да е проблема?
Дали нещо съм свързал неправилно контакта, и дали да го махна това ДФЗ
BAlexandrov - специалист
Не е зле да видиш съседната тема http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=28111 и да помислиш какво включваш в този разклонител.
Освен това най-вероятно не е занулен той - трябва да се провери защо.
slavkovrr - напреднал
Благодаря за отговора!
Фурната е финтак нова, за цели 1000 левчета :lol: За това и купих нов щепсел ,щото нямаше и е BG(щепсела).
Проблема сигурно е, че нулата първо минава вързана към клемите за заземяване и после отива към нулата!!

Тема "свързване на уред към двупроводна ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: