Спориме с един приятел: колко би показал мултицета, ако измерваме две от фазите на трифазно напрежение 380 Волта. Бихме решили спора по опитен път, но трудно бихме намерили трифазно напрежение в апартаментите ни. Бихте ли ни помогнали компетентно ?
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
38 мнения в "междуфазно напрежение ...."
masteradmin
- майстор
И аз доста съм спорил по темата, но по добре да го изчислим. 3 те фази са дефазирани на 120 градиса. Ако всеки лъч е по 220 волта. (знака на мерцедес
междуфазното напрежение, по питагоровата теорема е 2*sin(60)*220 = 381 V
jordanvass
- майстор
Съжалявам,но тригонометрията няма нищо общо с електротехниката!
Ееее, Стефане, това не трябваше да го казваш! Че синус каква функция е бе? Айде тогава да кажеш как (по каква формула) се променя напрежението на фазата, без да използваш тригонометричната функция синус!
Ееее, Стефане, това не трябваше да го казваш! Че синус каква функция е бе? Айде тогава да кажеш как (по каква формула) се променя напрежението на фазата, без да използваш тригонометричната функция синус!
jordanvass
- майстор
Сакън! Не думай така! И през ум не ми е минало да се заяждам! Просто мнението ми за електротехниката е съвсем различно от твоето. В това няма нищо лошо - затуй са форумите - да се спори и да се защитават мнения! Факт е обаче, че като си разлистя набързо любимата Теоретична електротехника на Фархи виждам не по-малко триъгълници, отколкото в учебника по геометрия! Винаги големите науки вървят ръка за ръка с други големи науки!
jordanvass
- майстор
В интерес на истината въпросът колко би показал мултицетът няма особен смисъл. То е ясно колко ТРЯБВА да показва - пише си го на всяка табелка, на всяко табло. Но: днес е едно, утре друго, сутрин е различно от вечер, неделя - различно от понеделник и т.н. Какво значение има в даден момент какво точно число показва уредът? По важното е да се знае какво е на теория напрежението между фазите, а конкретната стойност зависи от хиляда неща, пък и на практика не е от особено значение дали е 380 или 381 волта. То и непрофесионалните уреди едва ли биха го измерили с такава точност.
jordanvass
- майстор
А по въпроса за конкретния отговор - все едно ти да се затрудниш да измериш с шублера диаметъра на един болт! Не се съмнявам, че го можеш. И ти не се съмнявай в мене!
Верен отговор корен от 3 по 220 = 381.05 В
Верен отговор корен от 3 по 220 = 381.05 В
Прикачен файл
Поздрави за Стефан от учебника на Фархи (извинявам се за лошата снимка)
U220-380.jpg (203.96 KиБ) Видяна 20862 пъти
masteradmin
- майстор
Вижте няма смисъл да се обиждаме, така или ина4е истината се ражда в спора и бездруго, тези които постваме мнения по форумите сме малко, пове4ето само 4етат. По тази схема дето e качил jordanvass ъгъла между U1 и U12 e 30 градуса което зна4и, 4е мойта формула е верна.
cos(30)=(U12/2)/U1 или U12= 381V
П.П. Всяко мнение ми е ценно.
cos(30)=(U12/2)/U1 или U12= 381V
П.П. Всяко мнение ми е ценно.
jordanvass
- майстор
Ами то твоето решение в първия ти пост е същото. Само трябва да си спуснеш (Фиг. 7.13 б) перпендикуляр от центъра към един от векторите на междуфазните напрежения, векторът се разделя на две и се получава оня твой правоъгълен триъгълник с 60 градуса ъгъл. Синус от 60 е корен от 3 върху 2 (от твоята формула), двойките падат и остава само корен от 3, умножен по фазното напрежение. Само дето не точно Питагоровата теорема се използва (че срещу ъгъл от 30 градуса в правоъгълния триъгълник лежи катет, равен на половината хипотенуза, щото на нас другия катет ни трябва - дето е половинката вектор на междуфазното напрежение), а си се ползва дефиницията за синус - срещулежащият катет към хипотенузата. Умножаваш по 2 за целия вектор и се получава твоето уравнение. Едно и също е.
Тема "междуфазно напрежение ...." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература