Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Спориме с един приятел: колко би показал мултицета, ако измерваме две от фазите на трифазно напрежение 380 Волта. Бихме решили спора по опитен път, но трудно бихме намерили трифазно напрежение в апартаментите ни. Бихте ли ни помогнали компетентно ?
masteradmin - майстор
И аз доста съм спорил по темата, но по добре да го изчислим. 3 те фази са дефазирани на 120 градиса. Ако всеки лъч е по 220 волта. (знака на мерцедес :) междуфазното напрежение, по питагоровата теорема е 2*sin(60)*220 = 381 V
Стефан - майстор
Съжалявам,но тригонометрията няма нищо общо с електротехниката!
Теоретичното напрежение мужду фазите е точно 380 V.Реалното в бита може да е примерно от 360 до 400 V,в зависимост от отдалечеността от трафопоста.За нашите съоръжения отклонението е до 8 V
jordanvass - майстор
Съжалявам,но тригонометрията няма нищо общо с електротехниката!

Ееее, Стефане, това не трябваше да го казваш! Че синус каква функция е бе? Айде тогава да кажеш как (по каква формула) се променя напрежението на фазата, без да използваш тригонометричната функция синус!
Стефан - майстор
Хайде да не се заяждаме,а!
Имах в предвид,че синусоидата не означава "питагоровата теорема е 2*sin(60)*220 = 381 V ".Аз съм учил,че теоремата е за триъгълниците.Но може и да не съм се доучил нещо!
jordanvass - майстор
Сакън! Не думай така! И през ум не ми е минало да се заяждам! Просто мнението ми за електротехниката е съвсем различно от твоето. В това няма нищо лошо - затуй са форумите - да се спори и да се защитават мнения! Факт е обаче, че като си разлистя набързо любимата Теоретична електротехника на Фархи виждам не по-малко триъгълници, отколкото в учебника по геометрия! Винаги големите науки вървят ръка за ръка с други големи науки!
jordanvass - майстор
В интерес на истината въпросът колко би показал мултицетът няма особен смисъл. То е ясно колко ТРЯБВА да показва - пише си го на всяка табелка, на всяко табло. Но: днес е едно, утре друго, сутрин е различно от вечер, неделя - различно от понеделник и т.н. Какво значение има в даден момент какво точно число показва уредът? По важното е да се знае какво е на теория напрежението между фазите, а конкретната стойност зависи от хиляда неща, пък и на практика не е от особено значение дали е 380 или 381 волта. То и непрофесионалните уреди едва ли биха го измерили с такава точност.
jordanvass - майстор
А по въпроса за конкретния отговор - все едно ти да се затрудниш да измериш с шублера диаметъра на един болт! Не се съмнявам, че го можеш. И ти не се съмнявай в мене!

Верен отговор корен от 3 по 220 = 381.05 В

Прикачен файл

U220-380.jpg
Поздрави за Стефан от учебника на Фархи (извинявам се за лошата снимка)
U220-380.jpg (203.96 KиБ) Видяна 20622 пъти
masteradmin - майстор
Вижте няма смисъл да се обиждаме, така или ина4е истината се ражда в спора и бездруго, тези които постваме мнения по форумите сме малко, пове4ето само 4етат. По тази схема дето e качил jordanvass ъгъла между U1 и U12 e 30 градуса което зна4и, 4е мойта формула е верна.
cos(30)=(U12/2)/U1 или U12= 381V :)
П.П. Всяко мнение ми е ценно.
jordanvass - майстор
Ами то твоето решение в първия ти пост е същото. Само трябва да си спуснеш (Фиг. 7.13 б) перпендикуляр от центъра към един от векторите на междуфазните напрежения, векторът се разделя на две и се получава оня твой правоъгълен триъгълник с 60 градуса ъгъл. Синус от 60 е корен от 3 върху 2 (от твоята формула), двойките падат и остава само корен от 3, умножен по фазното напрежение. Само дето не точно Питагоровата теорема се използва (че срещу ъгъл от 30 градуса в правоъгълния триъгълник лежи катет, равен на половината хипотенуза, щото на нас другия катет ни трябва - дето е половинката вектор на междуфазното напрежение), а си се ползва дефиницията за синус - срещулежащият катет към хипотенузата. Умножаваш по 2 за целия вектор и се получава твоето уравнение. Едно и също е.

Тема "междуфазно напрежение ...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: