Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Схванах каква са ти проблемите.
1. Малък ти е вентилатора – 850 m³/h с 50Pa. По-горе аз направих сметки и според тях с 1200 m³/h можеш да пренесеш до 12kW при ΔТ=30°. Твоята камера пишеш, че е 18 kW. С наличният вентилатор 850 m³/h с 50Pa ти ще изкараш цялата мощност при температурна разлика ΔТ=63° т.е. ако от стаята където е камината се засмуква въздух с 20° от решетките ще излиза 83°С. Понеже част от топлината остава в хола (приемам, че е 30% - мощността за останалите стаи остава 12,6kW при ΔТ=44° (издухва към 65°С от решетките).
2. Кофти решетки – Този тип таванни решетки НЕ насочват въздуха към пода. Те го пускат под остър ъгъл спрямо тавана, а когато той е топъл (в случая много) се връща обратно горе. Така е горещо на тавана и студено до пода. Протегни си ръката към тавана и ще усетиш каква голяма разлика има от пода до тавана. Иначе като размер, решетките са подбрани правилно – те издухват по 140 m³/h при скорост 1,7 m/s и пад на налягане под 2 Pa.
3. Циркулацията на въздуха. За да се отопляват стаите трябва това количество въздух, което се подава от решетката да се връща обратно в стаята с камината. Ти сега го постигаш с отворени врати, но това не е решение. Сложи си декомпресационни решетки на вратите. Виж тук: http://www.ataro.bg/bg/images/files/Tec ... atalog.pdf (КРХ- страница 1-17). Те се подбират по пад на налягане – по долу обяснявам. Тези решетки се монтират в най-долната част на вратите. Така най-студеният въздух (от пода) се връща към хола за отопление.
Как можеш да оправиш нещата? Вариантите са много.
1. Най-забележим ефект ще има, ако успееш да свалиш топлият въздух издухван от решетките до пода. Това може да стане само, ако монтираш решетките до пода или смениш вида им с такива, които издухват вертикално на долу. От каталога, линк на който ти пуснах по-горе, такива са решетките от страници 1-1 до 1-9. Става и с тези, които правят завихряне (кръгова циркулация) – 4ТРА , 4ТРА-М, ТСА или ТКС. Ако купиш и регулиращи секции, ще можеш да регулираш дебита на въздуха, така че да отива до по-далечните стаи. Това може да се прави и от клапите на горивната камера, но от там се прави еднократно – така че да духа равномерно от всички, а после с клапите на решетките може да си регулираш колко да ти е топло във всяка стая (грубо).
2. Вентилаторът ти е малък. Все пак той прекарва по 140 m³/h през всеки въздуховод. Ако сложиш ВОК с 150 m³/h, почти нищо няма да се промени. Виж по-добре не може ли да се смени главният вентилатор на камерата с по-мощен?
3. Има и друго решение – оставяш си наличният вентилатор, но организираш принудителен въздухообмен - смукателна инсталация с друг вентилатор. Той да смуче от стаите (от решетки близки до пода) и да връща въздуха в хола. Така, ако този вентилатор е по-мощен ще постигнеш по-ниско налягане в спалните и по-високо в хола – така се помага на основният вентилатор.
Оптималният дебит за твоята инсталация е от 1200 до 2000 m³/h. При смяна на вентилатора се променя режима на работа на вентилационните решетки. Увеличава се скоростта в тях и нарастват загубите на налягане. При много висока скорост се получава шум в тях (над 3,5-4 m/s вече се чува ясно).
Пояснения по избор на решетките. В каталога има много информация, но не всички неща са написани. Когато избираш решетка гледай скоростта да е в рамките на 2–3 m/s и пад на налягане не повече от 5-7 Pa.
За сега толкова. Питай ако нещо не ти е ясно.
AntonBM - специалист
Друго много добро решение е, да си сложиш отделен смукателен вентилатор за всяка една от стаите. Той да вади студеният въздух (смукателя близко до пода) и да го връща в хола (от тавана решетка в близост до камерата). За включване и спиране на този вентилатор си купуваш стаен термостат и го монтираш на около 1 метър от пода и по-далече от мястото на подаване на топъл въздух от нагнетателната решетка. Така при затворени врати (без декомпресационни решетки) се получава регулиране на температурата на всяко едно от помещенията. Когато се постигне желаната температура вентилатора спира и от нагнетателната решетка спира да влиза топъл въздух (в стаята няма как да влиза, след като не се вади въздух). Така към другите стаи се насочва повече и по-топъл въздух. Каналният вентилатор вършещ тази работа не трябва да е високо температурен. Виж тук: http://www.tangra.bg/S&P_Price_list_2009.pdf TD 250/100 ти върши работа. Струва към 150 лв. С решетките и въздуховодите и термостата ще излезе към 250 лв. на стая. По-евтин вариант е с общ смукателен вентилатор (писах по-горе) – тогава ти трябва вентилатор DT 1300/250 – 1 бр., цената му е към 400 лв. Я по-добре вземи DT 2000/315 той е по-скъп със 70 лв., но е доста по-мощен. Цената на цялата инсталация ще ти излезе под 900 лв. или по 150 лв./стая, но няма регулация на температурата по помещения.
Смяната на нагнетателните решетки според мен е наложителна! Махни ги временно и насочи гъвкавият въздуховод, така че да духа към пода – ще усетиш огромна разлика в отоплението на стаите.
forski - специалист
Здравейте колеги,благодаря ви много за отговорите :) :)

Решетките ще ги сменя с такива каквито трябва
Ще сложя и тези решетки долу на вратите
Ако приемем че основния вентилатор е слаб,кой е подходящия вентилатор като мощност който трябва да си купя ???
AntonBM - специалист
Прочети внимателно това, което съм ти писал. Има варианти, в които не се сменя вентилатора и не се поставят решетки на вратите. Все пак, ако си решил да се спреш на варианта със смяна на вентилатора – най-важно е мястото на монтаж. Все пак той трябва да се събере на това място... Друго важно нещо е с какъв въздух работи този вентилатор – горещ или студен (също зависи от мястото, където е монтиран). На теб ти трябва вентилатор с дебит поне 1200 m³/h при напор 70-100 Pa. DT 1300/250, ти върши работа, но той не работи с горещ въздух и не е ясно ще се събере ли на това място. Производителя на горивната камера би трябвало да има набор от различни вентилатори, които да монтира на тези съоръжения. Най-удачно е да вземеш следващият типоразмер, който предлагат.
П.П. Mахни решетките си и пробвай с наличният вентилатор при отворени врати. Така ще разбереш дали наистина проблема е в насочването на въздуха от сегашните решетки. Аз мисля, че там е проблема, но за да си сигурен направи тази проба.
forski - специалист
Явно проблема не е основно в решетките защото инсталацията е изпробвана няколко пъти преди да ги поставя при отворени врати и пак не се усещаше достатъчно силна струя топъл въздух!!!
За вентилатора,опцията е една да се демонтира сегашния и на негово място да се сложи по-мощен,той е монтиран висящ на дъното на горивната камера.Нямам друга опция за монтаж освен там.В сайта на Technogama това им е най мощния вентилатор от такъв тип .
А относно системата за връщане на студения въздух от стаите обратно към камерата при мен не е много изпълнима,до колкото разбирам от всяка стая трябва да излиза тръба която да го пренася и всички тръби да се събират в хола близо до камерата от където вентилатора да го засмуква и да го връща затоплен в стаите ?!?
AntonBM - специалист
Щом вентилатора е на дъното на горивната камера, значи той работи със студен въздух и го нагнетява в камерата. Това означава, че минаваш на по-евтини вентилатори.
Системата за връщане на въздуха в хола не е задължително да е обща може и за всяка стая да е отделна. Вентилатора може да се монтира на обща стена между хола и спалнята, ако има такава – правиш отвор ниско долу и слагаш вентилатора вътре, а от 2-те страни решетки. Има вентилатори за стенен монтаж, които се продават с решетките в комплект. Вентилатор за WC няма да ти свърши работа, защото е с малък дебит – обикновено са към 90 m³/h. Ти гониш най-малко 140 m³/h на стая – т.е. може и да стане, но най-малко с 2 такива.
Относно силата на струята от решетката – ако вентилатора работи с дебита, който му дават 850 m³/h, трябва скоростта на въздуха в кръглият въздуховод Ø100 да е 5 m/s. Тази скорост е достатъчна, за да слезе въздуха до пода – т.е. трябва да се усеща с ръка почти до долу, ако е насочен вертикално.
Виж този вентилатор VENT-315 дали ще се събере на мястото на стария. http://www.ventac.com/images/SITECONTENT_102.pdf струва 260 лв. и дава почти 1700 m³/h на 2-ра скорост. На първа (по-тихата) прави 1200 m³/h. Има отделни намотки за 2-те скорости – можеш да ги сменяш с обикновен ключ, но има и по-добро решение, продава се и електронен контролер на скоростта REB с него може да го регулираш плавно.
forski - специалист
Може би ще е най добре да направя няколко снимки на помещенията за по-точна представа на цялата инсталация.
Вентилатора който е монтиран на камерата е този 2V850: http://www.technogamma.org/?lang=bg&mai ... roduct=2#V
Друго за което сега се сещам е че въздуховода завършва с присъединителна кутия в която влиза хоризонтално(квадратна)и може би въздушната струя която излиза от него най образно казано се разсейва в тази кутия и не може хубаво да се издуха надолу :? :? Защото като застана под нея не се усеща нищо.Ако обема на кутията е голям то как тогава да се получи така желаното издухване :) Опитах да намаля малко обема като я налепих отвътре с фибран но за сега няма ефект.
AntonBM - специалист
Това е едни много хубав двойно смучещ центробежен вентилатор с обърнати на пред лопатки, монтиран във вентилационен бокс. Проблема е, че той не може да изкара повече от 850 m³/h. Това, което ти предложих по-горе е канален вентилатор с тройно по-голяма електрическа мощност и двойно по-голям дебит и напор. Той лесно може да се смени, понеже е направен за канелен монтаж на кръгли гъвкави въздуховоди. Бокса на твоя вентилатор също е за такъв монтаж. Вадиш единия, слагаш другия (трябва да има място) и снаждаш гъвкавите въздуховоди, така че да се нанижат на новия. Малко по-шумен е 55 dB, но на по-ниската скорост не би трябвало да го чуваш. По-високата ще я ползваш за начално загряване на помещенията. В спалните няма да се чува.
От долна страна на камерата не трябва да духа – от там смуче. Не би трябвало да осещаш никакво течение, понеже скоростта там трябва да е под 1 m/s. Можеш да я засечеш само с дима на цигара.
forski - специалист
Вентилатора който ми предлагаш е О.К. от къде може да се закупи заедно с контролера за плавно подаване?
Мен друго ме притеснява,този който в момента е на камерата се присъединява към нея посредством правоъгълен отвор който се намира по средата на дъното на камерата.Този който ми предлагаш е канален и се присъединява чрез кръгъл отвор,как да го присъединя към камерата :? :?
Пишеш ми че използват един и същ бокс(кутия)аз разбирам че свалям този който е на камерата изтърбушвам го от кутията и в тази същата кутия слагам новия и той пасва идеално :? Дали са съвместими за монтаж на едно и също място,или аз нещо не съм разбрал?
То място отдолу бол но все пак...
От този каталог :http://www.tangra.bg/S&P_Price_list_2009.pdf
модела СВМ трискоростни не са ли по-подходящи от гледна тояка на монтаж?
Примерно модела СВМ 4 180/180 7/7 - 0,15kW
CBM 240/240 9/9 - 0,25kW
AntonBM - специалист
Имах в предвид не да го вкарваш вътре в кутията, а да си го свържеш към гъвкавия въздуховод.
Vent 315 се свързва с гъвкав ф300 – на квадратният отвор гъвкаво Ф300 трябва да може да се намуши и да се уплътни като го пристегнеш с тел и алуминиева самозалепваща се лента. Вентилатора се продава от фирма Тангра. В твоя град трябва да има магазин (разрови с гугъла).
Този вентилатор CVМ-240/240-N-250W е много по-добър като характеристики, но ще ти е по-трудно да го монтираш. Него ще трябва да го наместваш в кутията и не знам дали ще успееш... Ако успееш той е по-доброто решение, защото е по-тих, по-високо ефективен (каналният е с по-ниско КПД). Цената му е много прилична. Той се предлага и монтиран във вентилационен бокс (подобен на твоя), но е по-скъпо.
П.П. Отиди в магазина на Тангра и им кажи какво търсиш - те ще ти предложат варианти. Аз съм много доволен от обслужването на тази фирма (в Бургас).

Тема "Система за въздушно отопление с ГК 13-Проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: