Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Сега нали захладня , та си пуснах циркулационната помпа да ми върти през серпентината на бойлера който е включен на ток , така 35 градусова вода ми циркулира по радиаторите :klatsch: и пречупи въздуха в стаите -беше си :cold:
grants - специалист
ще те топли без проблем и ще си имаш топла вода в бойлера.единствено в много студените дни може да не може да те стопли поради причината че в бойлера водата е не по висока от 62-63 градуса.аз съм с камина с водна риза и понякога вкл.бойлера и пускам циркулационната помпа на камината и след 1-2 часа стайте почват да се затоплят.единствения недостатък е че става топлоотдаването по бавно
Аз съм с котле на ток направено от нагревател на бойлер. С 3 киловата топля 3 стаи + баня и черна кухня и ми излиза по 4-5 лева на ден към днешна дата, като работи по 20 часа в денонощието. Зимата не знам, колко ще стане, но като цяло няма да ми е много по-скъпо отколкото на дърва и въглища както бях предните години, а качеството на топлина е почти същото. :)
fbr - майстор
Herr Flick написа:
Аз съм с котле на ток направено от нагревател на бойлер. С 3 киловата топля 3 стаи + баня и черна кухня и ми излиза по 4-5 лева на ден към днешна дата, като работи по 20 часа в денонощието. Зимата не знам, колко ще стане, но като цяло няма да ми е много по-скъпо отколкото на дърва и въглища както бях предните години, а качеството на топлина е почти същото. :)
Ай ся всички топлотехници да си набутат дипломите в г.за, че ми изчисляват котли по 15+ киловата за отоплението на един апартамент.
А, и математиците-също.
toni_g79 - специалист
То и аз не съм никакъв математик,ама ич ми се не верва с 3 киловата нагревател,ем да топлиш цел апартамент ем и топла вода за къпайе.пък и не бръкайте външната температура сега от +10 ,че зимъскана като падне белия става -10.Те тава са си цели 20 градуса разлика :roll: .Па и тея 4-5 лева дето ги сметате са без допълнителните такси,които общо взето удвояват сумата,поне на мойте бележки за ток дето ги плащам така пише :-D
Никъде не съм написал, че с този нагревател си топля и бойлера. Просто вместо камина с дърва съм си направил (т.е. ми направиха) котле, което съм си пъхнал в един шкаф. :) Цялата инсталация събира 50-60 литра вода... на 70% от тази на един бойлер. Когато го включа на пълна мощност не мога да си сложа ръката на радиаторите, което ме кара да съм оптимист, че и при минус 10 градуса пак ще ми топлят добре. В момента не съм го влючил на пълна мощност, но радиаторите са топли и в стаите е 20-23 градуса. Като цяло за целият сезон най-вероятно ще ми е малко по-скъпо отколкото с дърва и въглища както бях досега, но ще си спестя и голямата хамалогия с тях. :)
А за цената на тока - смятам крайната с всичките му такси и ДДС по цените на EON - 0.185004 лв за дневна и 0.113592 лв за нощна.
Последна промяна от Herr Flick на пет окт 08, 2010 3:58 pm, променено общо 1 път.
peter_m - специалист
Я щракни някоя снимка :?
Чаро - Акълия
Herr Flick написа:
Какво е черна кухня, и какво топлиш- къща или апартамент?

Също ще се радваме, ако се върнеш и споделиш какво се случва Декември-Януари. :-D
rudiba - помощник
fbr написа:
Herr Flick написа:
Ай ся всички топлотехници да си набутат дипломите в г.за, че ми изчисляват котли по 15+ киловата за отоплението на един апартамент.
А, и математиците-също.
Напълно съм съгласен със fbr.
Отоплявам с камина с водна риза 3 стаи + баня + бойлер. Сложил съм тяло със 7,5 кВ реотан на изхода от каминта. Миналата зима правих тест: при загрята от дървата вода в системата на 60 градуса и зададена да поддържа 55/което е оптимално при температура вън -5-6/, включих на ток и загасих камината. Засякох електромера и оставих за 24 часа на реотан. Той е на 3 степени по 2,5 кВ и електроника която включва толкова мощност, колкото е необходима за поддържане на зададената температура. Системата работеше постоянно на 5кВ като за по малко включваше и на 2,5 кВ. 24 часа по-късно равносметката беше шокираща - 20лв. за 24 часа, което е 600лв. за месец. От тогава включвам реотана само в изключително редки случаи. За ваша информация, дървата за цялата зима ми струват 600-700лв.
maxuel82 - специалист
Абе и на мен ми "промиваха " мозъка допреди малко колко икономично било да се топля на ток и то с някакъв малък руски котел който работел с електролит и отоплявал 90м2 апартамет с разхода на климатик :lol: :lol: :lol: Да си прекарам инсталацията и да сложа радиаторите и котлето което се побирало в малък шкаф и да се кефя :lol: ама незнам на какво -на сметката за тока или на студа :lol:

Тема "Бойлер-като ел.котел ?????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: