Най - вълнуващия въпрос зимно време.
peterstamov - специалист
Датчик ще намеря. Тука в нашия град има няколко фирми, които работят с Intiel и предлагат техни продукти. Само да се пооправи времето, да може да се ходи по покрива.

Системата е изградена с колектор на Съниситем, а бойлера (с две серпентини) е на етажа при мен. Не мога да допра двата датчика. На разстояние са няколко десетки метри, през два етажа и таван.

Датчика за бойлера е монтиран в бойлера като.......... - пробихме външната ламарина с малка бургийка. Премахнахме малка част от изолацията и го напъхахме. Сред това уплътнихме изолацията и с метална лепенка завършихме.

Всъщност имам изградени две системи, като втората е свързана с котел на дърва и въглища. Там всичко е точно и работи добре. И затова датчиците, които са в тези дупка на бойлера са два! Показват с разлика от 2 градуса. Едн над друг са, на 15 см.

Бойлера е такъв варненски дето им викат с две серпентини. Пробвахме да набутаме двата датчика отдолу къде по принцип се слагат. Хем не показваха точно, хем нямаше достатъчно место.
-- Ох знайте ли ква е лудница покрай моя бойлер. Ще ви го снимам!!
:-D

Прикачен файл

boy.JPG
Дали има някой така оплетен!?!
boy.JPG (120.17 KиБ) Видяна 11238 пъти
peterstamov - специалист
Повдигам темата защото се появи нов въпрос относно колектора!

Как мога да заземя колектора, който е на покрива(къща)?
При положение че е свързан с тръби а тръбите отиват в земята брои ли се?! Или тези белите тръби не са метални или ако имат метал не се допира?!

Въпросът ми дойде след като сменям вече 3-ти датчик за 4-ри години. По един на година! Писах на intiel и ето отговора им......
Датчиците на ДТ-3 са интегрални схеми LM335
причината да дефектира датчика на панела е че не е заземен колектора и
няма къде да се отвежда статичното електричество натрупано в колектора
от движението на водата и от околния въздух особено когато има
гръмотевици си натрупва огромно количество статично електричество.
Ако заземите /не зануляване/ колектора този проблем щу изчезне.
При по новите модели наши ДТ използваме датчици Pt-1000 те са по
издръжливи към статично електричество но когато не е заземен панела и
при тях е опасно.
Последна промяна от peterstamov на пон апр 16, 2012 7:34 pm, променено общо 1 път.
Christo - майстор
Не се брои колега! Кабелът на заземлението от горе до долу трябва да е непрекъснат, или в краен случай, стабилно снаден със стандартна клема. Усукан, като тел за пране не се брои. Освен това, панелът започва да се държи като гръмоотвод и кабелът трябва да е мин. 35 кв. мм. Долу заземителната плоча трябва да е метър на метър и добре поцинкована. В енергоразпределителните фирми има стандартни такива. Тя трябва да е закопана във влажна почва, достатъчно дълбоко, за да има малко съпротиление между плочата и земята
idunno - специалист
Само на Интиел им пречат светкавиците и гръмотевиците.
Купи си свестен контролер(примерно Данфос) с датчици Пт 1000 и си решаваш проблема.Аз от тези на Интиел два съм изхвърлил.
Проблема ти е,че сам си ги сменяш, ако го правеше някоя фирма(и ти вземе всеки път по примерно 50 лв.) отдавна да си си купил свестен контролер.
peterstamov - специалист
Ясно благодаря ви много!
Май ще се филмирам много ако почна да заземявам, а и ще струва парички(повече от нов контролер), пък и няма да мога сам!

Засега ще карам така и ако някой ден се развали управлението ще премина на по-нов модел! Ама може и да не се развали никога - хаха :)

Всъщност смяната на датчика е 10 минути и 4 лева за датчика! Нищо сложно, само излизането на покрива, някоя киримида счупена и момента да го разбереш че вече е заминал, защото ако не го усетиш си топлиш атмосферата - това леко нерви!

Здраве хора!
saraneron - специалист
Един колега препател точно с такива датчици на интел писа във форума, че се е отървал от този проблем като е използвал екраниран/ширмован/кабел до датчика и няма вече проблеми,мисля ,че трябва да се опита преди да се харчи за ново!Може да се ползват два коаксиални кабела само жилата за датчика а оплетките на двата заедно и на маса/земя/ .... разбира се ако ви се намира в излишек този кабел, че е по скъп вариянт!
lov - майстор
Не помня дали аз съм писал но номера става с ширмования кабел. Ползвах на времето същите датчици LM335 на един мой самоделен диф. термометър. И след първата гръмотевична буря почнаха проблемите. Нищо че колектора е хванат и към арматурата на сградата. Сложих ширмован кабел и всичко си дойде на мястото. В последствие махнах самоделката и сложих интиелския на нейно място като ползвах същите моите датчици. Та така си карат сигурно 20 години и не съм брал повече ядове.
А иначе моя самоделен така си стои на мястото в резерв и ако се наложи само местя датчиците. То всъщност миналата година го правих защото интиелския сдаде багажа и го връщах в гаранция.
peterstamov - специалист
Ширмован кабел е този като на кабелната?
Трябва ли да са 2 или може с един?
saraneron - специалист
Кабелната телевизия ползва обикновенно коаксиален кабел с едно жило, значи ти трябват две парчета до датчика, ширмовката и на двата кабела се дава горе и долу на късо а е добре и на няколко места по трасето,итернет провайдерите ползват екранирано ЮТП с няколко жила / 8/ в общ екран ,ако термодатчика се нуждае от 2 проводника или повече, екранираното ЮТП е подходящо ,добре е да запаралелиш свободните жила, така, че да се получат като цяло два проводника / 4+4, ГЛЕДАЙ ДА НЕ ОБЪРКАШ ЦВЕТОВЕТЕ/и екран,ширмовката,/екрана / и в двата случая не се ползва за проводник ,заземяваш екрана добре при бойлера и към нулата на мрежата, гледай да не го офазиш.Продава се и двужилен екраниран кабел но в специализиран магазин !Нека Lov, ако може да сподели точно как го е заземил кабела!
peterstamov - специалист
Мога да намеря интернет кабел евтинко. Разбрах за сигнала и 4+4 проводниците. Като цяло схванах идеята, само частта с ширмовката не разбрах. Бойлера и диференциалния термостат са при мен на етажа - къща, около 15 метра кабел до покрива!

В смисъл имате в предвид ако бойлера е на покрива както при други системи единия край на ширмовката горе другия доло. При мен вероятно трябва да е единия край на ширмовката за колектора а другия в земята или нулата - таблата отвън са заземени с едни големи метални шини в земята, но нямам 3 кабел вкъщи!?

Не съм наясно с тоците много, да не объркаме някой! :)

Сега на първо време не планувам да се катеря отново, но при първа възможност или ако пак се наложи да сменям датчик ще го направя. Предварително ще си подготвя всичко, затова е важно да достигнем до правилния вариянт!

Цитат от хаурдуер форума!
Има три вида LAN кабел:

1. UTP: Неекраниран, усукан чифт
2. FTP: Екраниран, усукан чифт, обща екранировка от фолио
3. S-FTP: Екраниран, усукан чифт, обща екранировка от фолио, обща екранировка от метална оплетка
Смятам че писанията ни ще са доста полезни, защото поне покрай мен имам трима познати със същите датчици и проблеми с тях!
Последна промяна от peterstamov на ср апр 18, 2012 2:49 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Проблем с отчитането на температурата на слънчев колектор!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: