• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Johny - майстор
Да кажа и аз. Много от програмите имат демо или траял версии. Прекрасно! Но като свърши срока какво - да я купувам ли? Ако с това си изкарвам хляба - може би. Но аз поша 15-20 сериозни писма в годината. Е струва ли си да дам 300лв. за офис пакет?! От друга страна защо на на си оформя писанието лесно и красиво. Или да си поиграя с някоя картинка? Или да си спася няколко Gb информация, която само за мене е много ценна. Да ама тези неща не стават с 90% от безплатните програми, защото десетки хиляди се упражняват да пишат програми и остави, че не вършат работа, но и ти сбъгявят компютъра.....
Така че какво лошо, ако ползвам за лични цели върховите достижения. Нали сме християни! А който печели с тяхна помощ - да си плаща. Аз за моята работа всички средства за производство съм си купил. Но като дойде при мене клиент - мери, пробва и нищо не купи. Е аз пари ли да му искам за това.... :? :lol:
darken_nz - специалист
Да точно това щях да казвам.
При това не всички триали са пълни, често много функции са орязани и наистина не разбирам, кое им е пробното.
Свободния софт също много рядко може да обезпечи това, което е нужно на човек.
То от хиляди платени програми има какво да се желае, че какво остава за безплатни и за лимитирани версии ( да има такива, които са ограничени, но свободни и платиш ли си ползваш всичко).
И как може да се сравнява фотошопа като до сега няма безплатна програма, която му е 100% заместител (тоест да има абсолютно всички възможности каквито има фотошопа)
Последна промяна от darken_nz на вт окт 19, 2010 9:36 pm, променено общо 1 път.
montoya - майстор
Друг е въпроса, че 98% от потребителите си инсталират фотошоп, само заради хвалбата да кажат че го имат инсталиран иначе го ползват за преоразмеряване на снимки и някой воден знак евентуално, групово преименуване, все функции които ги има във всяка друга снимко обработваща програма! Хората които си изкарват хляба с фотошоп съм сигурен че по - голяма част от тях са си го купили!
Така е и с всички останали програми
darken_nz - специалист
Аз не бих инсталирал програми само за да си храня егото.
Смешна работа.
За преоразмеряване на снимки си има хиляди бепзлатни и не такива ресурсоемки програми.
Инсталирам само това, което ми трябва.
Ето един пример , част от инструментите ми.
Обработвам си личните файлове, много важни за мен и не изкарвам пари от това, спокойно.
А и вече казах колко ми пука за ''горките ограбени'' .
null - специалист
Аз съм програмист...
Понякога се случва да смятам цена за нещо 1000 пъти по-малка от това, което ми струва да я направя, но залагам на това, че после ще я продам няколко пъти...
Относно програмите писани от малки екипи и съответно фирми много често се случва да купя туй онуй. По някога се налага да купя и други лицензи. Например пиша програма като използвам Visual Studio, но за да мога да я продам после аз съответно трябва да имам лиценз за него. Това не значи че докато съм писал програмата съм го имал...
По принцип всичко, което може да се прави с комерсиален софтуер може да се прави и със свободен. Единствените изключения според мен са за игрите
уфф много дълго стана иначе мога да философствам до пенсия...
8180 - майстор
null написа:
уфф много дълго стана иначе мога да философствам до пенсия...
И какво разбрахме от тази "философия".
Продаваш за 1 лв. нещо, което струва 1000.
Разчиташ, че ще го продадеш няколко (нека са 10х) и да вземеш 10лв.
Май ще трябва да продаваш друго. :?
При монополистите е обратното - продават за 1000 нещо, което би трябвало да е 10.
Да, струва им сигурно 1 млн. първоначално, но при милион продажби (х10лв.) са на 1000% печалба, а плачат за още.
Отделно, че за 10лв., всички тук бихме го купили, а торентите да останат за "екзотиката". Ама как да го купим, като парите са отишли отдавна при тях.
На всяка врътка на капитала отпадат платежоспособни потребители в геометрична прогресия.
За да продължат аритметиката, си купуват страни и правителства.
Johny - майстор
8180 написа:
За да продължат аритметиката, си купуват страни и правителства.
Някъде в тази плоскост стоят нещата. Не съм привърженик на световната конспирация, но фактите го доказват. А ние си мислим, че правим нещо. :lol: :lol: :lol:
8180 - майстор
Johny,
Тя и "световната конспирация" е от същата опера - най-лесното и бързо опровержение на елементарната аритметика.
И да беше само тя...
Вярвам, че всички тук бихме купували интелектуалната собственост на справедлива (поне пазарно обоснована) цена, но ни излъгаха и услужливо ни помогнаха САМИ се докарахме до положението да ни "сочат с пръст".
Ние си поискахме/скачахме/скандирахме, гласуваме до днес за:
- "свободна", "пазарна" икономика;
- за "демокрация" и 150 партии (продажни лапачи);
- за Плана Ран-Ът;
- за слаба и дезертирала от НАСЕЛЕНИЕТО държава;
- за затваряне на работещи предприятия и отказ от пазарите им;
- за "свободен" безпрепятствен внос на ВСИЧКО насъщно, вместо на необходимото и напредничаво за просперитет и устойчивост;
- за ЕС, НАТО (щото сме свикнали да бъдем "в нещо такова");
- за Валутен борд, МВФ, Световната банка и всякакви други НЕбългарски "пари прим";
- за "приватизация" от ЧУЖДИ ДЪРЖАВНИ дружества (смях/плач по избор);
- за учени Юпита и рефинансиране на външен дълг;
- за участие в "мироопазващи", "антитеростични" начинания на "приятели" (пак);
- и т.н., и т.н.
Тук обсъждаме СЛЕДСТВИЯТА и практически няма значение как това се казва, а за причините се иска поне малко грамотност и проСВЕТА, а те са на изчезване (случайно).
"А ние си мислим, че правим нещо.":prost:
Сори за отклонението от заглавието.
darken_nz - специалист
null, приятелче не съм много съгласен с теб.
В твоята сфера може и коя да е програма да върши работа, но това са изключения.
Както казах то от платените има какво да се желае, а какво да говорим за другите.
Пробвал съм много безплатни инструменти, но разликата между тях и платените е значителна.
Рядко има нещо святстно.
Ако използвах нещо за професионални цели щях да си го купя разбира се, но аз не си изкарвам хляба с това, а само гледам да си свърша работата като хората.
Той и муви мейкъра уж е редактор, но с такива плаченбни и посредствени резултати и толкова тромавост и бъгове, че направо да паднеш от стола.
Същото важи и за Акронис (велики са ), но за сравнение между тях и свободните алтернативи просто няма място.
А колкото до теб не вярвам да си толкова зле.
Програмистите са добре платени.
Най-вероятно си имаш редовна работа и тук там правиш нещо допълнително.
Ако беше толкова сериозно до сега да си сменил работата.
jekasus - майстор
ArturDent написа:
Нали аз съм черната овца - да напиша пак нещо.
Всички по-горе се хващате за филмите и музиката. Даже пишете че от време на време ходите на кино и концерти. Е тогава плащате.
Не ви ли скъпо - просто прескочете оградата или влезте с взлом.

Много обичам да сравнявам компютрите с автомобилите. Добрият автомобил е скъпо нещо и не ни е по джоба. Защо не грабнете по един пистолет, налучвате в някой автосалон и си вземете по един автомобил.
Разбира се оправданието съществува: "Той е много скъп, доходите не са ми като европейските, затова ще го открадна."

Никой не ми отговори на въпроса: Защо като има безплатни алтернативи искате да откраднете платените (както беше писано по-горе Adobe и Corel)? Защо не гледате алтернативно кино - има свободно в Internet?

kretio74, защо не сложиш в твоята зала безплатни игри - има ги с тонове? Или и те са ти скъпи?

П.П. Имам още какво да напиша ама в следващият пост, че да става дискусия.... ;)
Ползвам твоя цитат от темата ти
ArturDent написа:
Нов пост - Шок и Ужас...

Идва един алчен "майстор" и ми обяви цена 4500 лв.
Което като извадим площта на прозорците идва над 30 лв./кв.м. Абе аз трябва да се погледна в огледалото, дали нямам вид на малоумен?
Те хората за толкова правят изолация с 5 см EPS, мрежа и мазилка!

Материалите са максимум 5 лв./кв. Баси надника, баси чудото. Като погледна аз винаги мога да правя по 4 кв. на ден. - което прави 100 лв./ден. След това ще имам време и за 10 бири поне! Ако се напъна може да правя и 10 кв. за 250 лв....
Даваш точен пример ,защо ползваме безплатното .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "За или против нелицензирания софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: