Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes - напреднал
Мога ли да те помоля за схемата с малко по-висока резолюция. Това нещо работещо ли е или само проект?
AntonBM - специалист
Работеща е схемата. Изпълнявана е в различни варианти – с термопомпа вода/вода и въздух/вода. Помпа 2 се включва от седмичен програматор с термостат – настройва се да се включи в края на работния ден преди хората да се върнат от работа, ако буфера е по-топъл от 40°С. През събота и неделя по принцип хората са си в къщи и те си решават по какъв начин да отопляват къщата – най- често с термо-помпата, но тази въздух/вода при ниски температури каталясва, тогава и се помага с котела или камината. Може и да се спре термопомпата изцяло и да се грее на котел. Другата вода/вода работи без грешка при всякакви температури, но ако изгасне тока единствената алтернатива остава котела (има UPS за помпата).
По-добра резолюция не мога да подам. Има ограничение на картинките 800/600 пиксела и не се качват по-четими. Дай някаква поща ще ти пратя нещо което се чете по-лесно.
bulhomes - напреднал
zezo@abv.bg

Чаро, какво стана с твоя буфер? Измаза ли къщата? Напролет ако не забравя ще те питам как е минала зимата.
Чаро - Акълия
Антон, прав си за инертността при котел и камина.
В моя случай се предвижда термопопмпата да е в режим 'готовност' целия отоплителен сезон.
И аз съм за моторни вентили.
Бул, имам идея. Застреляй едно прасе и като се избистри виното събери тоя-оня- да поспорят за твоята инсталация :lol:.
В спора се ражда... истинската караница :lol:

Не съм мазал- не успях. Напролет живи и здрави.
Буфера слушка- никакви проблеми. 'Завил' съм го с 80см вата :lol:
bulhomes написа:
Напролет ако не забравя ще те питам как е минала зимата.

В смисъл?
bulhomes - напреднал
80 см.... :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

В смисъл как се е държал буфера и термопомпата през зимата. Поканата за ядене и пиене си я има винаги. Верно, че беше в другия форум, но като гледам специалистите са се прехвърлили тук... и аз след тях...
Чаро - Акълия
bulhomes написа:
80 см.... :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Даже са малко. :-D
Все пак буфера е на тавана, немазан,неотопляван, само дограма има
:)
Над ватата има около 20см фибрани и стиропори- платна останали от тук-там.
Над тях има термометър, който мери температурата на въздуха над буфера. При -18 на вън, въздуха около горния слой на изолацията беше 12гр .
В момента меря температура на плочата под подово с изолация 5см. Резултатите за сега не ги взимам на сериозно. Имам и други активности с изследователска насока :lol:

На буфера, тва ще му е 3-та зима. Първат по средата някъде го слагах. Никакви проблеми. Цялата система претърпя такива експерименти, че чак BMS се получи :-D
Сега се занимавам с още една инсталация с такъв буфер, ако човека няма против ще кача снимки като се пооформи...
bulhomes - напреднал
Предполагам, че най-вероятно не си го опаковал плътно и стегнал и затова "издиша". Не е невъзможно да сложа и буфер, защото имам място за него, но ще е правен (нали и твоя беше такъв). Нещо ми се върти в главата около 10 000 лв за буфер, които ме отказаха преди.
filmatoplo - майстор
За колко литра съд става въпрос :? под налягане или като Латенто само със серпентини в него .Аз преди 10-12 години монтирах такъв обратен бойлер -целия обем е буфер а питейната вода се намира в серпентина в балона.Тоест обем питейна вода има само 5 литра . :wink: Буфера е 200 литра.
Чаро - Акълия
Няма начин да не издиша. Изолацията не спира топлината, просто я забавя в стремежа й към студа :lol:
Опакован е добре. Първите 10см са каменна вата на плочи, плътно. После е омотан с минерална от ролка 2х5см. 6 или 7 слоя, не помня. След тава лееко бандажиран. Нямам прясна снимка.

Няма такива цени,нещо си в грешка. 5000 може за някой марков.
Има под 1000лв без изолация за тон емайлирани.

Филма, 1000л със серпентина. Отворен е, затова е на тавана.
Не съм мерил или смятал обема на БГВ, но е перфектно- мощноста на серпентината по сметки е над 25кв :wink:

Тема "Отоплителна инсталация с котел и камина едновременно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: