• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sian - специалист
blv написа:
Ако се опитваш да вкараш СВТ 5х4 (5х4,5-несъществута) в тъба ф16 с 3 завоя няма да стане. Ако е 23 или повече, бих заложил на самонатягащи се възли (връзки) тип "чорап" и поне двама щангисти т.е. да дърпат щангата, един полива с течен сапун и един бута. Ако и това не помогне отиваш на ЗАБРАНЕНИЯ вариант на входа на тръбата кутия в която муфираш СВТ-то с ПВА-2, ако държиш да го пъхаш в трубата, последното е краен вариант, законодателя пише че е недопустимо прекъсването на захранващи линии м/у две табла. Така е поради факта че там правиш слабо място по веригата, та ако стигнеш до този вариант трябва да търсиш най-добрия начин за муфиране. Успех и дано мине :)
Колега моля да обясниш подробно за тези самозатягащи се възли(връзки)Ако може и снимки. Благодаря.
Minkov - специалист
k_georgiev1956 написа:
....... Ще пробвам с водач от тел и намазване на кабела .....
Водач от тел може и да те излъже. Проблема е в това, че на завоите телта се врязва в гофрето, заклинва се и вместо по-лесно, изтеглянето се затруднява допълнително. С тел по-скоро може да се направлява, с нея трудно ще теглиш. Трябва ти дебел пружинен водач, който да се пързаля по завоите.

Ако тръбата прави остри завои, няма шанс да минат толкова кабели. Тогава ще се наложи в мястото на първия завой да разкътриш, да срежеш тръбата и да издърпаш кабела до там. След това напъхваш началото на кабела в следващия участък от тръбата до следващия завой, пак къртиш и т.н. до края. Дано си ме разбрал правилно - кабела не се реже никъде !
За да усещаш по-точно местата на завоите, издялкай / заобли ръбовете на външната изолацията, така, че тя да не се закача по гофрето. Освен това можеш с изолационна лента да залепиш парче стоманена тел със загънат край напред, който същот да те води в завоите.
Вярно, че не е добре да се кърти вече измазана и боядисана стена, но ако няма друг начин ....?

И все пак не разбрахме колко е дебела тръбата?
ArturDent - Почти Безобиден
Абе има едни такива водачи които се използват вместо тел. Прилича на корда за риба (дебела около 0.5 см), а в началото започва с заоблена главичка на пружина.
Тия от кабелните телевизии му викат "пишка" - защото се вре навсякъде.
Потърси такова - минава през невъобразими места.
aifos - напреднал
Првилно те е насочил колегата питай при кабелните оператори,казват им рейки имат различни накрайници ,което позволява да минават пре чупките.
k_georgiev1956 - специалист
Благодаря на всички са съветите.
Прокарах го кабела му с кабел! Първо с обикновен двужилен кабел и малка крушка отпред залепена с тиксо минах през цялата тръба. С него издърпах 5 м. тънка тел за арматура на три ката. Тази тел я прекарах през средата на кабела на 10 см от началото му като кука за риба и усуках телта към началото на кабела. Всичко това обвито хубаво със сиво тиксо. Нямаше никакъв ръб, който евентуално да се забие по ъглите.
Бяхме трима. Един тегли, втори бута, трети маже с течен сапун на воля. Когато запре, даваме малко назад и отново напред до пълната победа над кабела.
Още веднъж благодаря за съветите Ви!!
totio1973 - специалист
k_georgiev1956 написа:
Здравейте,
Попаднах в следната ситуация.
На вилата е направена елинсталацията и е замазана под мазилка и външна топлоизолация. От таблото излиза гофрирана тръба и под мазилката е изкарана отвън ниско до земята.
От ЧЕЗ ми прекараха кабел от външното ГЕТ до мястото където излиза гофрираната тръба.
Със синовете ми пробвахме да прекараме кабела, но уви не стана. Явно тръбата има 3 или 4 "завоя", които не не можем да преодолеем.
Кабела е СТВ 5х4.5 мм2
Някакви идеи или практически съвети??? :?:
Много ще съм благодарен! =D>
fikata - майстор
totio 1973
Това ли имаше да ни кажеш?
  • 1
  • 2

Тема "Прокарване на кабел в тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: