• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
2v6 - майстор
Tiger написа:
2v6 написа:
Маломощните светодиоди може да са в групи последователно по 20-на на един драйвер с преобразуване нагоре 12-40 V.
Мощните по 2-3 с преобразувател надолу.
Това не го разбрах. Какъв е смисъла от 12 волта да преобразувам до по-висок волтаж?
...
Смисъла е да се ползва един драйвер за 20 диода - през всички ще тече стабилен и еднакъв ток.
Tiger написа:
...
И защо за мощните да го понижавам?
...
Защото КПД-то е по-добро.
Tiger написа:
...
А съм виждал и мощни, които работят на 12 волта.
...
Това пък аз не го разбрах :?
Tiger написа:
...
А колкото до драйвера - с него няма да имам възможност да управлявам светлината както аз си искам
А как искаш да управляваш светлината :?:
Tiger - специалист
2v6 написа:
Tiger написа:
...
И защо за мощните да го понижавам?
...
Защото КПД-то е по-добро.
А как да стане понижаването? Аз за простите схемки, които си правя ползвам стабилизатор на напрежение. Става ли пак с него или нещо друго трябва?
2v6 написа:
Tiger написа:
...
А съм виждал и мощни, които работят на 12 волта.
...
Това пък аз не го разбрах :?
Диод, който трябва да се захрани с 12V, за да светне
2v6 написа:
Tiger написа:
...
А колкото до драйвера - с него няма да имам възможност да управлявам светлината както аз си искам

А как искаш да управляваш светлината :?:
С микроконтролер и малко електроника. Имам само замисъл - да има няколко режима. Да може да се използва като цветомузика, да има различни игри на светлината (това много зависи от разположението на диодите), да мога да си избирам цвят, с който да свети всичко, да се използват като бяла светлина за по-висока осветеност, когато е необходимо. Диодните ленти мисля да не ги управлявам като цели ленти, а като отделни сегменти. Общо взето доколкото разбрах драйвъра може да управлява диодите така, че да светят с даден цвят (някои си имат и дистанционно) и до там, няма опция за индивидуално управление
1115 - специалист
С мощните ще имаш пробелм с охлаждането.
Имам 10W "топло бяло" диод и след 10мин светене радиатора му (23 ребра с размер 25*60 мм) достига 50 oC.

Китайците продават много RGB диоди и ленти с регулиране на всичко което можеш да си помислиш.
Tiger - специалист
1115 написа:
С мощните ще имаш пробелм с охлаждането.
Имам 10W "топло бяло" диод и след 10мин светене радиатора му (23 ребра с размер 25*60 мм) достига 50 oC.
А с колко диода осветяваш една стая? И само с диоди ли я осветяваш?
1115 написа:
Китайците продават много RGB диоди и ленти с регулиране на всичко което можеш да си помислиш.
Може ли някакъв линк към такива устройства? Тъй като аз съм виждал само за контрол на цвят и сила на светене, но не и за динамични ефекти.
2v6 - майстор
Tiger написа:
А как да стане понижаването? Аз за простите схемки, които си правя ползвам стабилизатор на напрежение. Става ли пак с него или нещо друго трябва?
...
С нещо такова:
Изображение

Има вход за управление.
Tiger написа:
...
Диод, който трябва да се захрани с 12V, за да светне
...
Знаеш ли модел на такъв диод :?:
Tiger написа:
...
С микроконтролер и малко електроника. Имам само замисъл - да има няколко режима. Да може да се използва като цветомузика, да има различни игри на светлината (това много зависи от разположението на диодите), да мога да си избирам цвят, с който да свети всичко, да се използват като бяла светлина за по-висока осветеност, когато е необходимо. Диодните ленти мисля да не ги управлявам като цели ленти, а като отделни сегменти. Общо взето доколкото разбрах драйвъра може да управлява диодите така, че да светят с даден цвят (някои си имат и дистанционно) и до там, няма опция за индивидуално управление
Ето още схеми на драйвери, с вход за управление:
Изображение
Изображение
Изображение
Eто какво сътворих аз за спалнята. Разположени са 45 бели диода, всързани по тройки в кабелен тунел.

Прикачен файл

SNV30002.JPG
SNV30002.JPG (45.67 KиБ) Видяна 6567 пъти

Прикачен файл

SNV30006.JPG
SNV30006.JPG (48.79 KиБ) Видяна 6567 пъти

Прикачен файл

SNV30007.JPG
SNV30007.JPG (44.49 KиБ) Видяна 6567 пъти

Прикачен файл

SNV30008(2).JPG
SNV30008(2).JPG (52.84 KиБ) Видяна 6567 пъти
Red_line - специалист
колеги разполагам с 12 ето такива диода от копчетата на стар Телевизор Изображение
не търся висока осветеност и затова смятам да ми свършат работа.
мераклия съм сам да направя изделието.неуспях да разбера от предните постове колко голямо съпротивление да сложа. идеята е да работи на 220V. имам няколко въпроса.
-колко ома съпротивление ми трябва
-може ли да работи без схема грец
:?
sstefanov - майстор
Стига питахте едни и същи въпроси!
Формулите, които са публикувани тук, са универсални!
Приложи ги за твоя случай и ще си отговориш на въпросите.
sstefanov - майстор
Моля, гледайте формулите от страница 9 и напреженията върху различните видове диоди от стр. 10 на темата. Няма смисъл да размиваме темата с повторения.
(може би модераторът трябва да я поразчисти, за да са по-лесно намираеми формулите и да е по-полезна)
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: