Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
evil - специалист
Това изваждане на кабелите от кнауфаджийте според мен не е много удачно понеже със сигурност няма да го изкарат точно а ти неможе да монтираш на различни височини и ще остават дупки като си местиш кабелите (СВТ в гофре според мен).Освен това дори и да е точно трудно ще центроваш короната защото ще има дупка,за конзолите може да става но кутиите където трябва да ти изкарат 3-4 кабела.По-добрия вариант(според мен) е да искаш да ти бележат ориентировъчно с молива мястото и ти като изрежеш да си ги извадиш.Разбира си за целта трябва да си ги фиксираш с перфоратора (на кутиите също фиксирани и усукани) и да минеш преди боята така се виждат и носещите профили който също трябва да избягваш при изрязването.Не бива да те притеснява когато дупчиш че отзад има кабел (не е нужно да дупчиш хамалската естествено),аз винаги така се разбирам с кнауфаджийте и досега не съм прецаквал кабел.Иначе мундарите кнауфаджии както могат да не бележат така могат и да не извадят.
PCL82 - майстор
Като се прави инсталация в стени от гипсокартон често се пропуска изискването конструкцията да е заземена.

Значи трябва да се пусне заземяващ кабел към системата за изравняване на потенциалите, ако има такава или към РЕ шината на апартаментното табло.

Тук не може да се разчита на картонаджиите, затова ел. монтажникът трябва да провери, че всички части на конструкцията са надежно електрически свързани и да я заземи.
Ники274 - специалист
evil аз също говоря от опит.И в твоя случай има голяма вероятност да издърпаш ватата докато изкараш проводника където си мислел,че е ама той мръднал с половин метър при монтажа на ватата и гипсокартона.Пречел му на монтажника на гипсокартона и го мръднал,после забравил да го върне.Ако няма вата не ги карам да дупчат нито да бележат,аз си ги знам къде са пуснати кабелите и дори и да са преместени си ги издърпвам.Виж при ватата е по спецефично.Ако се случи кабела да ти е на 1 метър от отвора,който си пробил и докато издърпаш кабела събереш едната лента вата какво правим?Обезмисляш цялото занятие по изолацията ; )
Ники274 - специалист
PCL82 повечето сигурно не се досещат колко си прав.Попадал съм на няколко таванни офазени конструкции.Обикновено офазяването става докато монтират рамката по стените и някой рапид пробие кабел и захапе фазата.
evil - специалист
"""Като се прави инсталация в стени от гипсокартон често се пропуска изискването конструкцията да е заземена.

Значи трябва да се пусне заземяващ кабел към системата за изравняване на потенциалите, ако има такава или към РЕ шината на апартаментното табло.

Тук не може да се разчита на картонаджиите, затова ел. монтажникът трябва да провери, че всички части на конструкцията са надежно електрически свързани и да я заземи."""

Като се замисля има логика да се направи но няма сефте :lol: Тоест който го направи ще е първия в БГ :lol: и най-вероятно или няма да му платят това или ще го изгонят . Че трябва да се заземяват конструкций ясно но чак пък профилите на кнауфа :lol:

Ники274 в края ги закрепям към стената тия с ватата си нанизват кабела през нея и така,в крайна сметка и по двата начина става но на мен по ми допада без да го вадят
Panzer - специалист
Случвало ми се е при изграждане на преградни стени с двоен гипскартон да разчитам на кнауфаджиите да ми бележат местата за конзоли. След това беше голяма мъка да извадя кабела, просто пичовете си бяха белязали само за да да отбият номера. Наложи се на някои места да пробивам дупки за двойни контакти за да може да бръкна за картона и да намеря кабела. :)
blv - специалист
Аз тръбите го прихващам за задният лист ГК с такер и арматурна тел за да ги фиксирам, като за контакти и ключове последното захващане е на 30см по-нагоре, като знам къде съм го сложил, туп с фрезата и съм ок. Така цяла болница съм правил без никакви уговорки къде какво и как
PCL82 - майстор
evil написа:

Като се замисля има логика да се направи но няма сефте :lol: Тоест който го направи ще е първия в БГ :lol: и най-вероятно или няма да му платят това или ще го изгонят . Че трябва да се заземяват конструкций ясно но чак пък профилите на кнауфа :lol:
Пише го в Наредба 3 и в прав текст и общо че металните конструкции се заземяват.

Това че в България законите са врата в полето е ясно, а мързелат и некадърността на повечето "майсторите" са безгранични.
Или работим като хората и вървим напред или все повече ще затъваме и патим от простотията си.
blv - специалист
"Пише го в Наредба 3 и в прав текст и общо че металните конструкции се заземяват.

Това че в България законите са врата в полето е ясно, а мързелат и некадърността на повечето "майсторите" са безгранични.
Или работим като хората и вървим напред или все повече ще затъваме и патим от простотията си."

Съгласен 100%

Тема "Електрическа инсталация - питане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: