• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
perko - специалист
Супер е темата, вчера за първи път се пробвах да заварявам и се получи. Стана грозно но за сметка на това пък здраво. Изцяло благодарение на съветите, които прочетох тук, иначе нямаше да се оправя толкова бързо.=D> Малко ми трепери ръката и не мога да движа електрода с еднаква скорост, но това ще стане с малко практика.
pansim - майстор
Ми включи го де :lol:
Дано има термична защита, тогава като се охлади ще включи.
Ако не...лошо.
filmatoplo - майстор
Не гледай без маска , че към 2 посреднощ да не ти боцкат очите , резенче от картоф помага -малко. :-D
dragozow - майстор
Pol написа:
В събота направих две метални гаражни врати - една плъзгаща и една на панти. Срам не срам ще пусна и снимки. След обяд заваряването вървеше по-трудно, понеже бях вече уморен и ръката ми шаваше.

Последните заварки бяха с 3,2 електрод и баш на финала електрожена май сдаде багажа - спря да работи (на последната заварка - за мой късмет). Ако не е сработила някаква защита значи ще го мъкна на сервиз. Оттогава не съм го включвал за да проверя. Моля ако някой е срещал подобен случай да ме успокои или разочарова.
ето модела
http://www.argo-market.com/ViewProduct.aspx?id=36
Включи го пак, може да е защитата. Ако не е тя го давай, ще го оправим.
maxuel82 - специалист
Как се заварява в ъгъл ? :? Когато двата детайла са прави заварките направо ги "изливам" но когато двата детайла са на ъгъл винаги се подмушка шлака точно в ъгъла ?Как да движа електрода ? Електрода го държа под ъгъл 45 градуса спрямо ъгъла от 90 градуса и пак около 45 градуса към мен (по посока на шева) Уж става заварка но когато изчукам шлаката виждам че има метал и по двата детайла а точно в средата точно кудето трябва да е хванал метала има шлака :cry: Много се измъчвам но така и неможах да хвана чалъма на заваряването в ъгъл ! Иначе правя и вертикален шев на панти и той става добре но ъгъла много ме мъчи :cry: Как да държа и движа електрода при такива заварки ? :arrow:

Прикачен файл

Picture 009.jpg
Picture 009.jpg (35.39 KиБ) Видяна 7024 пъти

Прикачен файл

Picture 008.jpg
Picture 008.jpg (33.86 KиБ) Видяна 7024 пъти

Прикачен файл

Picture 010.jpg
Picture 010.jpg (35.07 KиБ) Видяна 7024 пъти

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (4.24 KиБ) Видяна 7024 пъти
velsi - Почетен майстор
От снимките ти стигам до извода, че движиш бързо електрода и за това ти се получава така. Иначе ъгъла ти е правилен, но не ти достига материал. Пробвай да натиснеш електрода в ъгъла между двата детайла. Не го тегли, а само го натискай и ще видиш как стапящият се метал сам го бута. После може да пробваш с леко зигзагообразно движение нагоре-надолу. Сподели какво си постигнал.
maxuel82 - специалист
Така правя - слагам електрода в началото на шева и го натискам лекичко в ъгъла колкото да не спре горенето !Усешам как електрода стапяйки се намалява и ми бута ръката назад ! Утре ще пробвам да го натисна и задържа повече в ъгъла пък ще пиша какво е станало ! :wink:
velsi - Почетен майстор
Другия вариант е да увеличиш малко тока.
maxuel82 - специалист
Мисля че ми е голям ъгъла на електрода !Днес пробвах да заварявам с по-прав електрод спрямо детайла т.е. с по-малък ъгъл спрямо вертикала някъде около 20-30 градуса и като че ли се получава много по-добре :?
ЧефоС - специалист
Вярно, че стъклото на маската е черно, но.... Гледай "ваничката" от стопения метал. Всичко е до опит.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19

Тема "заваряване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: