Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pileto3 - напреднал
@PCL82
Проверих кабела който отива към бойлера - 4кв. (главния който идва от другия етаж също е 4кв.) останалата част от инсталацията явно е с 2кв.(ще проверя).
Също така ще проверя дали има зануляване в другата стая в която няма проблем (явно там няма зануляване).

"Таблото трябва да се пресвърже грамотно от човек, който е наясно кое как се прави."-така и ще направя при първа възможност, само се опасявам, че след изградена по някакъв начин инстралация дали ще се разбере какво е имал предвид първия "инсталатор"-тоест да не се объркат още повече нещата.
Благодаря на всички , ако има някакво развитие ще питам пак.
stefan_gb - специалист
Аз останах с впечатление че е двупроводна инсталацията , ако не е послушаи съветите на PCL82 - грешката е моя.
pileto3 - напреднал
stefan_gb написа:
Аз останах с впечатление че е двупроводна инсталацията , ако не е послушаи съветите на PCL82 - грешката е моя.
Реално и аз не знам каква е :)
Принципно при създаването й идеята ми беше да е подготвена за трипроводна, но например контактите които вързах си бяха с 2 кабела, не три така, че и аз незнам колко креативен е бил създателят й.
Виждам че кабела който идва е с 3 проводника, но релано се позват два най-вероятно, така че май си е по стария начин направена.
PCL82 - майстор
Ако до контактите отиват само два проводника остави мостчетата, но махни ДТЗ. ДТЗ да остане само за тези кръгове, където отиват трипроводни кабели.

Затова си има правилници и добри практики, които трябва да се спазват. Така който и да дойда за да прави нещо по инсталацията ще знае кое как е, а няма да гадае щуротиите на самозванци.

Нещата като цяло изглеждат лесно опрравими-не се шашкай, но действай бързо, че сега е опасно така да остане!

Започни с главния кабел, защото той ще ти е основен проблем като почнеш да товариш инсталацията.
pileto3 - напреднал
PCL82 написа:
Ако до контактите отиват само два проводника остави мостчетата, но махни ДТЗ. ДТЗ да остане само за тези кръгове, където отиват трипроводни кабели.

Затова си има правилници и добри практики, които трябва да се спазват. Така който и да дойда за да прави нещо по инсталацията ще знае кое как е, а няма да гадае щуротиите на самозванци.

Нещата като цяло изглеждат лесно опрравими-не се шашкай, но действай бързо, че сега е опасно така да остане!

Започни с главния кабел, защото той ще ти е основен проблем като почнеш да товариш инсталацията.
Може би трябва да оставя дтз-то за бойлера и да купя нов главен предпазител (25,40А?) обикновен тъй като само бойлера явно е на 3 проводна макар и там да не знам дали се ползва третия.Ще проверя.
Иначе да уточня, че при това положение е минала вече година откакто се ползва в това състояние - имам оборудвана кухня, баня, спалня.
Имам готварска печка, хладилник, пералня със сушилня (5кв.) бойлер (3кв.) климатик,телевизор, компютър, една духалка всичко това си работи нормално.Тази година стана готов хола в който се яви този проблем.
PCL82 - майстор
Преди да купуваш каквото и да било трябва да се изясни в момента какво представлява инсталацията и какво е разумно да се направи за да се приведе в редовен вид, другото е работа на парче, което само води до разходи и проблеми.

Трябва да се знае всеки кръг, който излиза дали е дву- или трипроводен.
Дали ще остане този главен кабел от 4мм2 или ще се смени-моя съвет е да се смени. Ако остава трябва главен предпазител за 25А, максимум 32А. Това обаче ще е малко ако изброените уреди работят едновременно. Главният предпазител да е без ДТЗ т.е. обикновено АП (автоматичен прекъсвач).

При наличната инсталация има сериозни рискове за живота ако бойлерът дефектира. Вземи мерки всичко да е изрядно.
vk - специалист
И аз съм чувал, че етаж от къща или апартамент им трябват 6 кв.мм меден кабел (от главно табло до апартамента/етажа), а някой дори слагат 10 кв.мм. Тук дебелината може да се съобрази със начина на отопление който си избрал за къщата/етажа - на ток, с камина, с печка на дърва, на газ и други.
blv - специалист
vk написа:
И аз съм чувал, че етаж от къща или апартамент им трябват 6 кв.мм меден кабел (от главно табло до апартамента/етажа), а някой дори слагат 10 кв.мм. Тук дебелината може да се съобрази със начина на отопление който си избрал за къщата/етажа - на ток, с камина, с печка на дърва, на газ и други.
Това го прави проектанта, според начина на отопление се взимат различни стойности за коефициентите от там идва и различна мощност, както и дължината на захранващата линия се смята по допустим пад на напрежение, откъдето за 2 апартамента с еднаква инсталирана мощност, но с различни дължини на захранващите кабели могат да се получат за единия 6кв. а за другия 10кв. Друг е въпроса проектантите какво правят в действителност.
П.С. На инсталатора, които е сложил 2х нещо си за контакт, мога да кажа, че до 5 години след това могат да му званнат от прокуратурата, не за свидетел.
pileto3 - напреднал
Днес пробвах с един галваничен разделител включен преди приемника (пробвах го в другата стая където всичко си работи) - резултата е, че няма сигнал след него ;-) или той не е в ред или просто с чиниите не работи , може би само за обикновена кабелна?
Факт е , че и тук ме удря ток от коаксиалния кабел! макар всичко да работи и да не сработва предпазителя както се получава в другата стая...
Това което виждам към момента е, че главния кабел който отива към таблото и към бойлера е 3-проводен (връзката преди това е към 2-проводен ), всичко друго е изпълнено като 2-проводна инсталация.
След кратки размишления и четене на предните мнения стигнах до извода, че просто трябва да разменя дтз съм следващия предпазител които е за бойлера, макар че и дтз не ми трябва след като реално няма ползване на 3-проводна инсталация.
Все пак утре или другата седмица ще викна човек който с това си изкарва хляба за да огледа и направи корекции.
Благодаря на всички които се включиха, ако има още нещо пак ще питам.
RC - специалист
pileto3 написа:
Днес пробвах с един галваничен разделител включен преди приемника (пробвах го в другата стая където всичко си работи) - резултата е, че няма сигнал след него ;-) или той не е в ред или просто с чиниите не работи , може би само за обикновена кабелна?
....
Ако преди приемника означава, че е включен м/у приемника и "чинията" има как да "не работи".
Слага се м/у входа на телевизора и устройството което ще се включва към антенния му вход (сат. приемник, кабелна ....)
Галваничния разделител (в минималната си конфигурация) са два високоволтови кондензатора които прекъсват възможността за връзка м/у двете устройства по постоянен ток.

Тема "Интересен проблем с.. не знам с какво ;-)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: