Мишка?

Ако е мишка не трябва ли да има стъпки от крака...Не знам...Не ми е омръзнало да гоня мишки, но със сигурност не е от течения. Май си прав, че трябва да има някакви стъпки.
От четирите класа на стоножките (Myriapoda) често се намират в пещерите скрипите (Chilopoda) и диплоподите (Diplopoda). Скрипите са хищни, някои представители на сем. Lithobiidae от разред Lithobiomorpha са троглобионти. Такива у нас са жълтите Lithobius lakatnicensis, които можем да видим в лакатнишките и някои други пещери. По-рядко се срещат в европейските пещери видове от другите разреди - тънките и дълги Geophilomorpha и сколопендрите (Scolopendromorpha). В европейските пещери не се срещат едрите и опасни сколопендри, но в пещерите на тропична Америка те са в изобилие. В пещерите на Балканския полуостров намираме по-дребните сколопендрички от род криптопс (Cryptops). По стените и таваните на пещерите може да се види един вид от разред Scutigeromorpha - дългокраката скутигера (Scutigera coleoptrata), чиито крака лесно се откъсват при хващане. В пещерите на ЮИ Азия живеят огромни скутигериди, но те не са опасни за човека.
Диплоподите имат по две двойки крака на всяко членче. В пещерите много често се намират ендемични троглофили и троглобионти, много характерни за дадения район. Една трета от българските видове диплоподи (над 30 вида) сa известни само от пещери. По-често срещани от пещерняците са следните диплоподи:
сем. Trachysphaeridae (Трахисфериде) - дребни, топчести трахисфери, някои са троглобионти.
сем. Polydesmidae (Полидезмиде) - плоски стоножки, повечето са троглофили или троглоксени.
сем. Anthroleucosomatidae (Антролеукозоматиде) - В българските пещери се срещат 10 вида от родовете Bulgarosoma, Stygiosoma, Anamastigona и Bulgardicus, всички троглобионти. Характерни са белите стоножчици, често срещани в Леденика (Bulgarosoma bureschi) и Ягодинската пещера (B. meridionale). Ендемични за България са родовете Bulgardicus от Карлуково и Stygiosoma от Манаиловата пещера.
сем. Schizopetalidae (Схизопеталиде) - три вида от едрите стоножки от род Balkanopetalum са ендемични за България (B. armatum в Западна Стара планина, B. rhodopinum и B. beshkovi в Родопите).
сем. Julidae (Юлиде) - от многото видове на семейството характерни за нашите пещери са родовете Typhloiulus, Serboiulus (троглобионти) и Apfelbeckiella (троглофили).
Стоножки, мокрици, голи охлюви, попово прасе, подземни нощенки
Борбата е задължителна. При поява, борба да се води с регистрираните инсектициди с контактно и стамашно действие с активно вещество – металдехид, метиокарб, тиаклоприд и др., като се спазват указанията за употреба.
ARTU написа:Някакъв вид стоножки са май... ...Ми нямаше чак 100 крака, все пак беше дълго само около 1 см.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: