• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
greenhrast - специалист
Не знам кво е, бих казал че някой е влачил връзка за обувка по прашния паркет. Забърсвам прахоляка и пак се явяват :?

ИзображениеИзображениеИзображение

или снимка1
снимка2
снимка3
за който не вижда дата.бг

ХЕЛП :(
Emerald - модератор
:shock: :shock: Ужас! Май доста шатари това нощно време? :shock:
Мишка? :o
greenhrast - специалист
Ба си :(
Ако е мишка не трябва ли да има стъпки от крака...
Един тип ми разправя ... въздушни течения, конвекция, терасата ми не се затваря най-добре... Имам още една такава бойна стая, но е така натъпкана с боклуци, че мишката сигурно би се загубила... там май няма
Ще взема на средата на стаята да разпръсна малко прах от шпакловката ... мммисля че само по ъглите има такива ъъъ следи. Или по средата като се щурам всеки ден ги заличавам и затова не съм забелязал?
Червей, дървояд ... :?
Rumen Iankov - специалист
Може и хлебарки да са .
Emerald - модератор
Ако е мишка не трябва ли да има стъпки от крака...
Не знам...Не ми е омръзнало да гоня мишки, но със сигурност не е от течения. Май си прав, че трябва да има някакви стъпки.

Може пък и от хлебарки да е...И това животно последно много отдавна беше когато съм го виждала. :?
Червей абсурд толкова следи да направи за една нощ-той е бавен. Дървояд...той нали вътре в дървото се разхожда? :lol: Какво ще прави отвън?
bisplus - специалист
С тези хаотични движения може и да е мравки...но като гледам не се вижда...кога става така през ноща ли?
greenhrast - специалист
Животното е като червейче 1 см дълго, но има острани крачка и плоска опашка с която прави следа докато си влачи шибания задник с скорост от около 4-5 мм/сек. Намерих го (едно от многото сигурно) под една купчина останки от навия паркет, парцали, инструменти и пр. Мислех че е умряло, но като го бутнеш - 'фаща пътя и тръгва на някъде. Немаше с кво да го снимам. Опита се да се шмугне в 1 фуга на стария паркет. Явно отдолу си живеят. Като се изцикли и лакира... дали ще се реши проблема?
Не знам дали яде паркет, ба си :?
shadowman - майстор
Значи тия животинки ги има почти във всяка къща, те просто съжителсват с нас... имаше предаване по анимал планет за животинките които живеят с нас.
ARTU - специалист
Някакъв вид стоножки са май... В старата къща бяха плъпнали гадовете - малките са мудни и много гадно миришат като ги смачкаш... Но имаше едни 10 сантиметрови - по-голям кошмар не бях виждал... Особено през нощта на стената в спалнята.
От четирите класа на стоножките (Myriapoda) често се намират в пещерите скрипите (Chilopoda) и диплоподите (Diplopoda). Скрипите са хищни, някои представители на сем. Lithobiidae от разред Lithobiomorpha са троглобионти. Такива у нас са жълтите Lithobius lakatnicensis, които можем да видим в лакатнишките и някои други пещери. По-рядко се срещат в европейските пещери видове от другите разреди - тънките и дълги Geophilomorpha и сколопендрите (Scolopendromorpha). В европейските пещери не се срещат едрите и опасни сколопендри, но в пещерите на тропична Америка те са в изобилие. В пещерите на Балканския полуостров намираме по-дребните сколопендрички от род криптопс (Cryptops). По стените и таваните на пещерите може да се види един вид от разред Scutigeromorpha - дългокраката скутигера (Scutigera coleoptrata), чиито крака лесно се откъсват при хващане. В пещерите на ЮИ Азия живеят огромни скутигериди, но те не са опасни за човека.
Диплоподите имат по две двойки крака на всяко членче. В пещерите много често се намират ендемични троглофили и троглобионти, много характерни за дадения район. Една трета от българските видове диплоподи (над 30 вида) сa известни само от пещери. По-често срещани от пещерняците са следните диплоподи:
сем. Trachysphaeridae (Трахисфериде) - дребни, топчести трахисфери, някои са троглобионти.
сем. Polydesmidae (Полидезмиде) - плоски стоножки, повечето са троглофили или троглоксени.
сем. Anthroleucosomatidae (Антролеукозоматиде) - В българските пещери се срещат 10 вида от родовете Bulgarosoma, Stygiosoma, Anamastigona и Bulgardicus, всички троглобионти. Характерни са белите стоножчици, често срещани в Леденика (Bulgarosoma bureschi) и Ягодинската пещера (B. meridionale). Ендемични за България са родовете Bulgardicus от Карлуково и Stygiosoma от Манаиловата пещера.
сем. Schizopetalidae (Схизопеталиде) - три вида от едрите стоножки от род Balkanopetalum са ендемични за България (B. armatum в Западна Стара планина, B. rhodopinum и B. beshkovi в Родопите).
сем. Julidae (Юлиде) - от многото видове на семейството характерни за нашите пещери са родовете Typhloiulus, Serboiulus (троглобионти) и Apfelbeckiella (троглофили).
Стоножки, мокрици, голи охлюви, попово прасе, подземни нощенки

Борбата е задължителна. При поява, борба да се води с регистрираните инсектициди с контактно и стамашно действие с активно вещество – металдехид, метиокарб, тиаклоприд и др., като се спазват указанията за употреба.
greenhrast - специалист
ARTU написа:
Някакъв вид стоножки са май... ...
Ми нямаше чак 100 крака, все пак беше дълго само около 1 см.
Ще гледам да хвана още едно и да го снимам.
Ами ако яде паркет?
Ами ако се прехвърли на новия в другата стая? :|
  • 1
  • 2

Тема "имам животно в хола" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: