• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mirk - майстор
Двойно подсигуряване, лошото е че няма да стегне на пластмасова резба. Тия анаеробни гадости полимеризират при досег с метал и липса на въздух.
filmatoplo - майстор
Леко мазните поцинковани фитинги -лепи ли ги :? ами прахово боядисаните бели щепсели на алуминиевите радиатори :?
maxuel82 - специалист
mirk написа:
Двойно подсигуряване, лошото е че няма да стегне на пластмасова резба. Тия анаеробни гадости полимеризират при досег с метал и липса на въздух.
Ето това обяснява защо отгоре където има въздух си стои меко :wink: Ей как съм се сетил чак се кефя ! :lol:
maxuel82 - специалист
filmatoplo написа:
Леко мазните поцинковани фитинги -лепи ли ги :? ами прахово боядисаните бели щепсели на алуминиевите радиатори :?
Абе май стяга само на метал :? на всичко що е метал но на боя ме съмнява! И моя поцинкован тройник дето е на снимката беше мазничък на резбата но я зачистих с парцал и коресилин че пише че трябва да се почиства резбата :idea: и сега е стегнало все едно е заварено :idea:
mirk - майстор
Дайте идея за качествено и съвремено решение за уплътняване на преход ПЕ към метална резба. Досега ги карах с калчища кога става добре, кога протича, кога се размазва резбата от напъване да се завият добре калчищата, абе не си е работа не може от всеки накрайник да си купувам по два три в повече . Опитите ми с тефлонова лента тънка и дебела са също толкова трагични :lol:
Взех си конец на Loctite не съм го пробвал още. Има ли някакъв химически уплътнител който да уплътнява комбинирани резби метал-полиетилен/полипропилен.

Открих го въпросния уплътнител Viky Seal 90 който хвалехте по горе на по разбираем език
http://www.viky.it/index.htm
http://www.viky.it/index_file/Page1288.htm
ето нещо интересно написано It is used without hemp, gaskets and PTFE или преведено с Google Той се използва, без да коноп, уплътнения и PTFE Май комбинациите лепило и калчища/тефлонови ленти/конци не се препоръчват.

Оказа се че са няколко вида:
Бял с тефлон - ниско усилие за демонтиране - питейна вода и газови тръби до 10бара
Червен - средно усилие за демонтиране
Жълт - средно усилие за демонтаж - специален уплътнител за кислородни и газови тръби
Зелен/Син - високо усилие за демонтаж.

Този който предлагахте от кой вид е.
filmatoplo - майстор
Синята тубичка или зелена -това ползвай . :)
mirk - майстор
Съмнява ме че ще втърди само по повърхноста на металната резба а контактната повърхност към пластмасовата ще си остане не втърдена. :?
filmatoplo - майстор
Днес плесках с моето лепило :lol: отначало съм сложил малко повечко и бая излезна накрая от резбата :wink: после слагах по малко , само дето пробата ще е някога другпът , понеже сега само полагам тръбите за парно което ще функционира след месеци .Лепилото ми е Вики сеал -червено по идея на Светльо и доставка от Куууул :wink: Утре ще продължа с друго парно което ще пробвам до 2 дена -дано държи :? :lol: Поцинкованите фитинги , става ли с тях -понеже малко са мазни от струговането им , а гледам колеги ги лепят :? с какво да ги бърша преди това , нещо обезмасляващо ли , или да карам направо :wink:
maxuel82 - специалист
Мойте фитинги също бяха мазни и имаха стружки от резбата ! Преди да намажа с уплътнителя избърсвах резбите с АЦЕТОН може и с коресилин :idea: аз имах ацетон затова използвах него :-D Нямаш си представа каква чернилка пускаха резбите !Бършех по 2-3 пъти докато парцалчето не останеше чисто и чак тогава мажех с уплътнителя ! :idea: Аз не съм чакал много да стяга !Последно мазах изводите на камината и колекторите и напълних системата след около 2 часа !За сега :arrow: вече седмица няма теч :idea: Теча ми дойде от адапторчетата на които съм завил кранчетата към радиаторите !Там навих тефлонова лента защото ме беше страх да не би анаеробния уплътнител да стегне много яко и после ако ми се наложи да не мога да развия и сваля кранчетата но от 6 крана 5 протекоха :? егати и тефлоновата лента ! После развих кранчетата почистих тефлоновата лента и намазах с анаеробния уплътнител и никакви ядове !!! :wink:
svetliopi44 - Чирак...
Бе аз ви казах че е страшило ,ма вие не вярвахте ... :)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17

Тема "С какво и как уплътнявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: