Има опасност манометъра да превърти, пресостата да спука силфона, което ще доведе до изпускане на фреона. Подминаване на скалата, а даже и работа на макс показание е нежелателно. Системата остава незащитена и ако разчиташ пресостатите да те пазят, няма да стане. Желателно е зададеното налягане да е не повече от 80% от максималното на уреда.
Здравейте, благодарение на информацията от форумите си сглобих термопомпа въздух-вода от климатик KFR70GW, с компресор ZR36K3 на Copeland, 2,8 KW ел. мощност, 14,8А номинален ток. Топлообменника фреон-вода е разположен в буферния съд с обем 100литра. Представлява две медни серпентини от тръба 9,5мм и дължина по 11м свързани в паралел.( вътрешното тяло на климатика е с три секции от тръба 9,5мм в паралел с дължина по 10метра.) За сега съм извадил електронния блок и с него управлявам термопомпата. Въздушният датчик съм коригирал с тример и е монтиран в буферния съд. Тръбния датчик, също коригиран съм монтирал на горещата тръба на фреона Системата е с фреон Р22. Системата работи при следните параметри: При зададена температура от дистанционното 26гр. изключва при 44гр. и включва при 40гр. При външна темп. 4гр. малко преди да изключи системата температурите са:
Вх. фреон 72гр; изх. фреон 47гр.; вода : вх. към буфера(топлообменника) 38гр. изход вода 44гр.Тока на компресора не надвишава 12А. За съжаление нямам термометри и само с тези данни разполагам.
Имам притеснение от това че изходната температура на фреона от компресора е над 70гр. Навсякъде пишат колеги че трябва да е около 60гр. Имам ли проблем и какво може да съм объркал.