• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Ahmakov - специалист
Има опасност манометъра да превърти, пресостата да спука силфона, което ще доведе до изпускане на фреона. Подминаване на скалата, а даже и работа на макс показание е нежелателно. Системата остава незащитена и ако разчиташ пресостатите да те пазят, няма да стане. Желателно е зададеното налягане да е не повече от 80% от максималното на уреда.
atanLII - помощник
Здравейте, благодарение на информацията от форумите си сглобих термопомпа въздух-вода от климатик KFR70GW, с компресор ZR36K3 на Copeland, 2,8 KW ел. мощност, 14,8А номинален ток. Топлообменника фреон-вода е разположен в буферния съд с обем 100литра. Представлява две медни серпентини от тръба 9,5мм и дължина по 11м свързани в паралел.( вътрешното тяло на климатика е с три секции от тръба 9,5мм в паралел с дължина по 10метра.) За сега съм извадил електронния блок и с него управлявам термопомпата. Въздушният датчик съм коригирал с тример и е монтиран в буферния съд. Тръбния датчик, също коригиран съм монтирал на горещата тръба на фреона Системата е с фреон Р22. Системата работи при следните параметри: При зададена температура от дистанционното 26гр. изключва при 44гр. и включва при 40гр. При външна темп. 4гр. малко преди да изключи системата температурите са:
Вх. фреон 72гр; изх. фреон 47гр.; вода : вх. към буфера(топлообменника) 38гр. изход вода 44гр.Тока на компресора не надвишава 12А. За съжаление нямам термометри и само с тези данни разполагам.
Имам притеснение от това че изходната температура на фреона от компресора е над 70гр. Навсякъде пишат колеги че трябва да е около 60гр. Имам ли проблем и какво може да съм объркал.
atanLII - помощник
Моля за извинение," За съжаление нямам термометри" да се чете "нямам манометри"
Vassil - помощник
atanLII поздравления за ТП.И аз я управлявам с вътрешното тяло,
но корекция по тръбният датчик не съм правил.За сега без надзор
не я оставям да работи.Трябва да намеря един датчик поток за контрол на циркулационната помпа и още няколко неща да се направят по защитата.Днес ходих в ГЕОТОК но нямаха наличност от тези датчици(поток).
2v6 - майстор
atanLII написа:
Здравейте, благодарение на информацията от форумите си сглобих термопомпа въздух-вода от климатик KFR70GW, с компресор ZR36K3 на Copeland, 2,8 KW ел. мощност, 14,8А номинален ток. Топлообменника фреон-вода е разположен в буферния съд с обем 100литра. Представлява две медни серпентини от тръба 9,5мм и дължина по 11м свързани в паралел.( вътрешното тяло на климатика е с три секции от тръба 9,5мм в паралел с дължина по 10метра.) За сега съм извадил електронния блок и с него управлявам термопомпата. Въздушният датчик съм коригирал с тример и е монтиран в буферния съд. Тръбния датчик, също коригиран съм монтирал на горещата тръба на фреона Системата е с фреон Р22. Системата работи при следните параметри: При зададена температура от дистанционното 26гр. изключва при 44гр. и включва при 40гр. При външна темп. 4гр. малко преди да изключи системата температурите са:
Вх. фреон 72гр; изх. фреон 47гр.; вода : вх. към буфера(топлообменника) 38гр. изход вода 44гр.Тока на компресора не надвишава 12А. За съжаление нямам термометри и само с тези данни разполагам.
Имам притеснение от това че изходната температура на фреона от компресора е над 70гр. Навсякъде пишат колеги че трябва да е около 60гр. Имам ли проблем и какво може да съм объркал.
Първия проблем ти е в лошия топлообмен - температурата на втечнения фреон при добър топлообмен е някъде между двете температури на водата. Сигурно серпентините не се обтичат добре.
Или трябва да добавиш още една серпентина, или да ускориш циркулацията на водата за да се подобри топлообмена :idea:
Ahmakov - специалист
За любител си се справил чудесно. Топлообменната повърхност ти е 0,68м2, което е "почти" достатъчно. Няма да има нужда от корекция, ако можеш да вдигнеш оборотите на помпата. Ако не може, за догодина още малко тръба 0,75м. :lol: :lol: :lol: . Пич, ако кажеш, че си го налучкал по интуиция направо "трепеш" много "корифеи" от този и не само от този форум. Тръбния датчик с колко е коригиран? В каква система ползваш затоплената вода? Не разбрах къде е 70*С. Сигурен ли си за данните на компресора?
atanLII - помощник
Отговарям на въпросите на Ahmatov: Данните на компресора са от табелата и от интернет. Тръбния датчик съм коригирал да дава информация за около 20гр. по малко, т.е добавил съм тример вместо 70гр. да връща към процесора около 50, в противен случай ми изключва вентилатора на външното след около минута работа. Отоплявам около 80кв.м., 4 радиатора(панелни, среден размер и лира за банята), добра изолация и дограми, в къща. За съжаление не мога да засиля циркулацията, но и аз подозирах, че е малък топлообмена,трябваше да вкарам още една серпентина, но някой ме подведе, да се съобразя с обема, а той се повиши от по дългия тръбен път, но пък площа става недостатъчна. Така е, ако стане от първи път, трябва да се търси къде е грешката.
atanLII - помощник
70гр. измервам на входа на буфера(топлообменника). Мерих го и на изхода на тръбата от външното тяло.
Ahmakov - специалист
Данните за компресора, са малко противоречиви с тези дето имам, но не е фатално. Топлообменника не е критично малък, спокойно може да работи и така.
Виж това. Отнася се за R410, но това са температури и не биха имали разлика ако е за R22, така че карай машината без притеснения. Казано в прав текст, да не ти пука от тези 70*С. Изолирай тръбите хубаво, ако не са. Всички температури са ти в нормата. Как се държи, при по топло време 10- 15*С, изключва ли външния вентилатор. Ако не, е хубаво да се закачи един манометър и да се направи корекция на тръбния датчик. Да си я ползваш безаварийно, докато събереш пари за "по маркова", ако решиш да я сменяш. Грешка няма. :partyman:

Прикачен файл

tp.JPG
tp.JPG (50.24 KиБ) Видяна 4980 пъти
atanLII - помощник
При 8-10гр. външна температура фреона на входа на топлообменника доближава 75гр. На тази температура ще коригирам вътрешния тръбен датчик да изключва вентилатора на компресора.
Като влезе в режим, при температура навън от 2-5гр. компресора работи 10-15 минути и изключва за 11минути. Отоплява се около 80кв.м. Водата е 40-44гр.
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: