kireto1 написа:Приятел, ако имаш 20 лампички на канал/цвят/, дали имаш 20+1 жила за захранване? Последователно на канал са.iavord написа:Мисля, че крушките на тия са последователно навързани и ако изгори една - всичките спират.Не е така колега ,защото аз имам още едни и при тях има доста изгорели лампички и то от различен цвят,ама всички здрави си работят
- 1
- 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger
- майстор
19 мнения в "Проблем с новогодишни лампички"
Johny
- майстор
Лампичките са свързани последователно в няколкои групи.
Най-често срещаният дефект е следният: В краят на всяка група има по една бяла /безцветна/ лампичка. В нея има вградена биметална пластинка, която периодично се включва и от там мига цялата група лампи. Та въпросната лампа често отказва и цялата група не свети. Заменяш я или поставяш на нейно място резистор и си готов. Стойността на резистора не помня, но замери съпротивлението на една лампа и сложи такъв резистор. За безопасност го пъхни в един термосвиваем шлаух!
А най-доброто е - вече има светещи гирлянди със свтодиоди които са по-безопасни, с добро качество и много дълъг живот, за същите 8 лв на Илиенци. Издържат и на настъпване.
Не е така колега ,защото аз имам още едни и при тях има доста изгорели лампички и то от различен цвят,ама всички здрави си работятИма случай, когато електродите на лампата дават на късо и поради това другите светят /по-ярко/, а тя - не.
Най-често срещаният дефект е следният: В краят на всяка група има по една бяла /безцветна/ лампичка. В нея има вградена биметална пластинка, която периодично се включва и от там мига цялата група лампи. Та въпросната лампа често отказва и цялата група не свети. Заменяш я или поставяш на нейно място резистор и си готов. Стойността на резистора не помня, но замери съпротивлението на една лампа и сложи такъв резистор. За безопасност го пъхни в един термосвиваем шлаух!
А най-доброто е - вече има светещи гирлянди със свтодиоди които са по-безопасни, с добро качество и много дълъг живот, за същите 8 лв на Илиенци. Издържат и на настъпване.

PCL82
- майстор
На китайските и едни канадски лампички, които досега съм имал, лампичките са сързани последователно. Въпреки това, като изгори една другите продължават да светят, защото в балона на крушката има намотана съпротивителна жица паралелно на жичката. Така токът продължава да тече през този байпас с малко по-високо съпротивление.
iovchr
- помощник
Някой знае ли как работят контролерите на тези гирлянди (какво излиза на изхода на всеки канал)?
Върти ми се тъпата идея да се ползва само контролера и жиците (ако са здрави), да се сложи по един грец на всеки канал и лампите да се заменят със светодиоди.
Ще трябват и малко сметки за броя диоди според напрежението им...
Като цена сигурно ще излезе като тези по пазара, ама за гъдела ...
Върти ми се тъпата идея да се ползва само контролера и жиците (ако са здрави), да се сложи по един грец на всеки канал и лампите да се заменят със светодиоди.
Ще трябват и малко сметки за броя диоди според напрежението им...
Като цена сигурно ще излезе като тези по пазара, ама за гъдела ...
iavord
- специалист
Отварял съм такива с нажежаема жичка - на всеки канал имаше по един хилав тиристор.
Но сметката ти малко не излиза според мене - ние си купихме тая година 6 метра светодиодни за 9 лева. 100 ярки светодиода (наште светят бая ярко) трудно ше намериш за тия пари. Отделно грецове, термошлаух, кабелче....
Edit: Сега отворих кутийката на светодиодните и веднага ми беше зададен въпроса "А? Защо ги отваряш? (познайте от кого
)... иди обяснявай
Та, на 4-те канала има по един тиристор PCR406. Демек верижката светодиоди илиза да е на 110V щото се управлява само в единия полупериод.
Но сметката ти малко не излиза според мене - ние си купихме тая година 6 метра светодиодни за 9 лева. 100 ярки светодиода (наште светят бая ярко) трудно ше намериш за тия пари. Отделно грецове, термошлаух, кабелче....
Edit: Сега отворих кутийката на светодиодните и веднага ми беше зададен въпроса "А? Защо ги отваряш? (познайте от кого

Та, на 4-те канала има по един тиристор PCR406. Демек верижката светодиоди илиза да е на 110V щото се управлява само в единия полупериод.
Последна промяна от iavord на ср дек 22, 2010 6:35 pm, променено общо 1 път.
- 1
- 2
Тема "Проблем с новогодишни лампички" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература