• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger - майстор
kireto1 написа:
iavord написа:
Мисля, че крушките на тия са последователно навързани и ако изгори една - всичките спират.
Не е така колега ,защото аз имам още едни и при тях има доста изгорели лампички и то от различен цвят,ама всички здрави си работят
Приятел, ако имаш 20 лампички на канал/цвят/, дали имаш 20+1 жила за захранване? Последователно на канал са.
kireto1 - специалист
На снимките се вижда че има изгорели лампички а другите от техния кръг светят.общият брой на изгорелите е 3 червени и 1 зелена

Прикачен файл

PIC_0081.jpg
PIC_0081.jpg (47.83 KиБ) Видяна 4708 пъти

Прикачен файл

PIC_0082.jpg
PIC_0082.jpg (32 KиБ) Видяна 4708 пъти
Johny - майстор
Лампичките са свързани последователно в няколкои групи.
Не е така колега ,защото аз имам още едни и при тях има доста изгорели лампички и то от различен цвят,ама всички здрави си работят
Има случай, когато електродите на лампата дават на късо и поради това другите светят /по-ярко/, а тя - не.
Най-често срещаният дефект е следният: В краят на всяка група има по една бяла /безцветна/ лампичка. В нея има вградена биметална пластинка, която периодично се включва и от там мига цялата група лампи. Та въпросната лампа често отказва и цялата група не свети. Заменяш я или поставяш на нейно място резистор и си готов. Стойността на резистора не помня, но замери съпротивлението на една лампа и сложи такъв резистор. За безопасност го пъхни в един термосвиваем шлаух!
А най-доброто е - вече има светещи гирлянди със свтодиоди които са по-безопасни, с добро качество и много дълъг живот, за същите 8 лв на Илиенци. Издържат и на настъпване. :lol:
PCL82 - майстор
На китайските и едни канадски лампички, които досега съм имал, лампичките са сързани последователно. Въпреки това, като изгори една другите продължават да светят, защото в балона на крушката има намотана съпротивителна жица паралелно на жичката. Така токът продължава да тече през този байпас с малко по-високо съпротивление.
iovchr - помощник
Някой знае ли как работят контролерите на тези гирлянди (какво излиза на изхода на всеки канал)?
Върти ми се тъпата идея да се ползва само контролера и жиците (ако са здрави), да се сложи по един грец на всеки канал и лампите да се заменят със светодиоди.
Ще трябват и малко сметки за броя диоди според напрежението им...
Като цена сигурно ще излезе като тези по пазара, ама за гъдела ...
iavord - специалист
Отварял съм такива с нажежаема жичка - на всеки канал имаше по един хилав тиристор.

Но сметката ти малко не излиза според мене - ние си купихме тая година 6 метра светодиодни за 9 лева. 100 ярки светодиода (наште светят бая ярко) трудно ше намериш за тия пари. Отделно грецове, термошлаух, кабелче....

Edit: Сега отворих кутийката на светодиодните и веднага ми беше зададен въпроса "А? Защо ги отваряш? (познайте от кого :) )... иди обяснявай :lol:
Та, на 4-те канала има по един тиристор PCR406. Демек верижката светодиоди илиза да е на 110V щото се управлява само в единия полупериод.
Последна промяна от iavord на ср дек 22, 2010 6:35 pm, променено общо 1 път.
darken_nz - специалист
Ами не знам как са, но знам, че се продават такива кутийки ( бях мяркал при петров), но може и да се заблуждавам.
Със сигурност се продават само това знам и може да човек да си вземе новичко и да си направи каквото му трябва.
Johny - майстор
Не си струва труда. Ето ти светодиодни на 4 канала - 8лв.
Като остойностиш разправиите ще видиш, че ни си струва.

Прикачен файл

PC222260.jpg
PC222260.jpg (72.46 KиБ) Видяна 4613 пъти
darken_nz - специалист
Вярно е !
Нито светодиодите са ги подаряват, нито кутийките за управление.
Но все пак ако на човек му се занимава.
Аз разбира се бих предпочел да ги бухна в кофата и да се кефя на нещо ново.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с новогодишни лампички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: