Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pepiko - напреднал
Здравейте, мнаго се радвам че има такъв хубав форум от който човек научава доста неща. Та питането ме и следното, мога ли да сложа Дефектнотоковата защита (ДТЗ) в апартамента, и как трябва да я вържа. Защото имам проточен бойлер 8kw. пуснал съм три кабела два от който са 6кв. и третия 4кв. като единия е вързан на обозначението на фаза на боилера съответно и на бушона, другия е на нула а третия на обозначението на заземяване на боилера, само че и двата отиват на една шина на таблото. Благодаря ви !!
romanpm - майстор
Можеш да си монтираш ако до другите консуматори имаш също три кабела защото точно от шината се разделят на нула и земя , не те съветвам от моя гледна точка да си я слагаш защото сработва на примерно над 30 милиампера утечка което е нищожно и ще имаш проблеми с лоша и остаряваща изолация по консуматорите :wink: достатъчни са добре оразмерените предпазителители :roll:
Ники274 - специалист
По принцип изискването вече е и трите кабела да са с еднакви сечения.
Но в твоя случай 4кв. ще е заземяване.Може да се сложи ДТЗ и е хубаво да е комбинирана ДТЗ с АП(автоматичен предпазител).В случая ДТЗ с АП е 40А за проточения бойлер.
За да я вържеш както трябва защитата трябва още при закупуването да питаш дали има значение за този модел от къде ще влиза захранването и къде се свързва коснуматора.При по хубавите ДТЗ няма значение.
Самото вързване е двата проводника 6кв. от бойлера да ги свържеш към ДТЗ.Там е означено къде е нулата,съответно фазата.Третия ,който е 4кв го свързваш към заземителната шина в таблото,ако нямаш такава,тогава към нулевата.Захранването на ДТЗ идва от гребена след главния АП за фазата и от нулевата шина за нулата.
Това е цялата философия,нищо работа ; )

Пп тествай си периодично през месец-два с тест бутона ДТЗ-то след като го монтираш.
pepiko - напреднал
Благодаря ви за отговорите след празниците ще купя ДТЗ и ще пиша какво съм направил. Желая на всички много весело изпращане на старата година, и ЗДРАВЕ през новата.
styb - специалист
За ДТЗ е важно след нея да няма никаква връзка между нула и земя за да работи правилно или въобще за да работи

Тема "проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: