Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BAlexandrov - специалист
По принцип се отоплявам с климатици в къщи, но имам и камина и исках да си я паля, но от време на време дими и започва на очите да люти даже. Самите дърва са мокри и димят, но гледам да ги изсуша вътре преди да ги запаля и въпреки това в даден момент от пред дими по малко.
Комина го чистих преди месец - не беше и мръсен - не е ползвана камина особено и от предните собственици. На един комин сме два апартамента, не мисля че това е проблем.
Проблемът е, че образува доста дим от дървата и не успява да го поеме навреме. Дали ако се направят вратички и се затвори ще се реши проблемът? Други варианти и съвети как да си я ползвам?

Прикачен файл

kamina.jpg
kamina.jpg (53.7 KиБ) Видяна 7621 пъти

Прикачен файл

IMG_0300.jpg
IMG_0300.jpg (25.6 KиБ) Видяна 7725 пъти

Прикачен файл

IMG_0303.jpg
IMG_0303.jpg (39.05 KиБ) Видяна 7725 пъти

Прикачен файл

IMG_0306.jpg
IMG_0306.jpg (56.11 KиБ) Видяна 7725 пъти
Последна промяна от BAlexandrov на чет дек 30, 2010 9:09 am, променено общо 1 път.
Transporterr - специалист
На прима виста виждам, че огнището не е направено както трябва(от първата снимка)
BAlexandrov написа:
На един комин сме два апартамента, не мисля че това е проблем.
проблем е!

Това обяснява и защо..
BAlexandrov написа:
не е ползвана камина особено и от предните собственици.
BAlexandrov написа:
Дали ако се направят вратички и се затвори ще се реши проблемът?
-ще се реши

Другите варианти са- да не достига външния въздух което за съжаление при завършено жилище е 'малък' проблем да се реши.
Като цяло нямаш голям избор -слагай остъкляване!
BAlexandrov - специалист
Има една PVC тръба, която отива от терасата към камината около ф50, но нямам идея къде отива вътре...
Казаха ми, че скара трябвало да има отдолу, но надали това е проблемът. Проблем си има, който се усилва от това, че дървата са мокри и не горят добре.

Дай оферта, ако с това се занимаваш /може и на лично/ за остъкляване. Размерите са 58х44 см.
svetliopi44 - Чирак...
Според мен ,цялата димна камера е изработена супер не професионално ,,, поне от това дето виждам на снимка 1 ...
Остъкляването ще реши само до някъде проблема,но когато отвориш да заредиш пак ще очади навсякъде...
Липсата на решетка-пепелник от долу също отежнява нещата.
donnna - специалист
до колкото знам изработката на камина не е просто нещо....

има пропорции - размера на дупката отпред и размера на комина - май 6 към 1 бяха...

явно е объркана работата...

ако си с много хубава дограма - може би не дърпа хубаво въздух...
BAlexandrov - специалист
Въздух от къде да дърпа има достатъчно, това е сигурно - и дограмата не уплътнява съвсем, има отдушници, стаите са свързани и с отворени врати постоянно.

Когато я запаля и гори добре сухи дърва проблем сякаш няма - дърпа си силно. Стремях се да поддържам добро горене максимално навътре. Проблемът става сякаш, когато дърво започне да дими в по-предния край на камината /предната половина/ и тогава успява част от димът да излезе отпред. Тъй, че не дими много и постоянно, а от време на време по малко - едва го забелязвам, но се натрупва в стаята.
Мога да направя още снимки, ако има нужда.
stamenov1 - специалист
А защо не пробваш да намалиш светлия отвор от пред в горния край, на първо време просто с една ламаринка, за проба, дори да я изкараш и малко на вън като козирка. А и може и да добавиш и една скара с крачета, за да може да смуче кислород и от долу.
Ето и някои типични съотношения на размерите на отвора на огнището.
Максимално допустимото съотношение е 1:3 но за предпочитане са отвори с пропорции 2:3 или 3:4. При помещение с височина около 2,5 м., препоръчителното съотношение между площа на отвора на горивната камера и площта на помещението е 1:50 до 1:70. Това означава че за помещение с площ 30 кв.м. минималната площ на отвора на камината е 0,45 кв.м. При съотношение на размерите му 2:3 се получава ширина на отвора 80 см. и височина 55см. Ето ви някой типични съотношения на размерите на отвора на огнището.
от тук http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=17
filmatoplo - майстор
Камината не е направена добре ,няма пепелник и скара да поема въздух отдолу под въглените , няма еска вътре в камерата .За двете печки на 1 комин няма да коментирам .
boltik - специалист
Здравейте.И аз да взема участие.Както се казва хипотетично.Забелязвате ли,че по-рекламите дядо коледа минава през комините на камините заедно с чувала.
svetliopi44 - Чирак...
Правил съм и при сечение 20/20 (толкова ми се вижда и на снимката)
Обаче тази нито има димозборник като хората нито димен зъб ...
Другите кусури ги виждаме и другите.

Тема "Проблем с открита камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: