STO-YAN написа:Форума ме изплю на два пъти и за това става малко мазало в постовете. Наложи се да пиша и качвам снимките от начало. Така че няма никакво разминаване в мненията всичко което генерира някаква топла вода която после отива в канала си е тотален бирник на сметки.lov, това имах в предвид в предишен пост. Абсолютно те поддържам! Едни от най-големите консуматори в един дом
са перална, съдомиална, бойлер, готварска печка.
@ ra4o
Начина съм го писал и на друго място но ще го разясня пак. Обещавам че ще направя и цяла тема за цялата инсталация но след като ми приключи сагата с всеизвестната фирма BOSH и техния газов котел. Оказва се че съм закупил тяхна техника която е рекламирана да работи в соларен режим но уви. Не са си направили труда даже да си пробват изделието в реални условия. Оказва се че аз съм им първия клиент който си е закупил този модел и е решил да му ползва пълните възможности. Сега се почесват дето не ги сърби и се чудят как да излезнат от положение. Още не съм и предявил иск за конпенсации ама като гледам не отварят и дума. Така че може и да стигнем до съд. Търпелив човек съм ама една година сменят софтуери на платки сменят датчици и не тръгва. Не се досещат колко чепат съм на тая тема. И как ще извивам ръце и чупя пръсти.

Та заради този котел изискванието е преди него да има термосмесителен вентил за да се предпази от попарване или да не му се подава вода с температура по висока от 60' градуса. Всъщност заради конфорта и ефективност на солара се подава 47-48. И чак когато тя падне под 42-43 котела трябва да запали и да дозагрява щом се налага. И аз ползвам именно извод след този смесител да подавам на съдомиялната и пералнята. И двете машини работят без проблемно при входяща вода с такава температура. Понеже питаш конкретно за пралнята заради програматора ДА няма значение какъв е. Принципа на и логиката на работа е един и същ. Относно тъкани които се перат на по ниски температури също не е проблем. Изискванието за тях е 30'грд. но параметъра заложен е снижен доста по нисъко и те безпроблемно понасят малко по висока температура. А и водата като количество е малко и даже се охлажда от барабана и казана почти до заветните 30' градуса. Две години бях началник цех на пералня и химическо чистене та дано съм понаучил нещо и от тоя занаят

Е за останалите по високи температури уредите си доподгряват но енергията вече пада на половина. А пък когато солара не е загрял просто към тях си тече студена вода и си работят със нея. Не се налага да отварям или затварям разни кранове и това го добавам като преимущество на системата. Имали топло бачка си с него, нема ли загрява си на ел. нагревателя.