• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
STO-YAN написа:
:supz: lov, това имах в предвид в предишен пост. Абсолютно те поддържам! Едни от най-големите консуматори в един дом
са перална, съдомиална, бойлер, готварска печка.
Форума ме изплю на два пъти и за това става малко мазало в постовете. Наложи се да пиша и качвам снимките от начало. Така че няма никакво разминаване в мненията всичко което генерира някаква топла вода която после отива в канала си е тотален бирник на сметки.
@ ra4o
Начина съм го писал и на друго място но ще го разясня пак. Обещавам че ще направя и цяла тема за цялата инсталация но след като ми приключи сагата с всеизвестната фирма BOSH и техния газов котел. Оказва се че съм закупил тяхна техника която е рекламирана да работи в соларен режим но уви. Не са си направили труда даже да си пробват изделието в реални условия. Оказва се че аз съм им първия клиент който си е закупил този модел и е решил да му ползва пълните възможности. Сега се почесват дето не ги сърби и се чудят как да излезнат от положение. Още не съм и предявил иск за конпенсации ама като гледам не отварят и дума. Така че може и да стигнем до съд. Търпелив човек съм ама една година сменят софтуери на платки сменят датчици и не тръгва. Не се досещат колко чепат съм на тая тема. И как ще извивам ръце и чупя пръсти. :проба:
Та заради този котел изискванието е преди него да има термосмесителен вентил за да се предпази от попарване или да не му се подава вода с температура по висока от 60' градуса. Всъщност заради конфорта и ефективност на солара се подава 47-48. И чак когато тя падне под 42-43 котела трябва да запали и да дозагрява щом се налага. И аз ползвам именно извод след този смесител да подавам на съдомиялната и пералнята. И двете машини работят без проблемно при входяща вода с такава температура. Понеже питаш конкретно за пралнята заради програматора ДА няма значение какъв е. Принципа на и логиката на работа е един и същ. Относно тъкани които се перат на по ниски температури също не е проблем. Изискванието за тях е 30'грд. но параметъра заложен е снижен доста по нисъко и те безпроблемно понасят малко по висока температура. А и водата като количество е малко и даже се охлажда от барабана и казана почти до заветните 30' градуса. Две години бях началник цех на пералня и химическо чистене та дано съм понаучил нещо и от тоя занаят :lol: . Така че споко няма да имаш проблеми с жената.
Е за останалите по високи температури уредите си доподгряват но енергията вече пада на половина. А пък когато солара не е загрял просто към тях си тече студена вода и си работят със нея. Не се налага да отварям или затварям разни кранове и това го добавам като преимущество на системата. Имали топло бачка си с него, нема ли загрява си на ел. нагревателя.
Gek - специалист
STO-YAN написа:
Gek, за едни и същи данни говорите с bobivg.
Ето малко информация, която съм свалил от форумите:
1. Слънчевата енергия покрива около 60% и изисква от 1 до 1,5 квадратни метра колекторна площ за едно лице.
2. Обема на бойлера трябва да бъде 1,5 до 2 пъти по-голям от дневното потребление.
3. За всеки квадратен метър колекторна площ, да се осигури воден обем от 50 до 70 литра.
4. Площта на топлообменника /серпентината/ в бойлера да е 0,2 кв.м. за всеки квадратен метър абсорбираща площ.
5. Топлообменната течност да е пропилен-гликол.
Тези правила не са математическа формула, защото са зависими от различни фактори. Нямам претенции за професионализъм,
но ще съм доволен ако успеем да опишем подробно основните принципи на една слънчева система за БГВ.

Извинявай, но цитираното по-горе е глупост, или по-скоро е било нещо умно, но от уста на уста, от форум на форум и е станало глупост. По принципа на разваления телефон.
ra4o написа:
Ами, като оразмеряване и за готовата система на "ТЕСИ" към която дадох линк по-горе е пресметнато горе-долу така. С 2,1 кв.м. колектор да се топлят до 150 л. вода или за 3 ма души. Аз смятам да топля 120 л. така, че си оставям малко топлинка в резерв. А за обема на бойлера все си мисля, че 120 л. ще ни стигат....
ra4o, аз ти пиша от опит и нищо не искам да ти продам. TESY продават стока. Ти аджеба що не се обадиш на TESY и не питаш таз тяхната система ще бачка ли при твоите условия - около 25 метра тръбен път???
ra4o - специалист
Ще ги питам. Намерих им инсталантьорите за Пловдив и в понеделник съм при тях.
Ама и форума е за питане. За това е форум. За да може човек да е подготвен, като отиде при търговците, а не да го обръснат без сапун.
В този ред на мисли породиха ми се още няколко въпроса:
Какво е компресационен фитинг? Такъв където вкарваш медната тръба в него и стягаш ли?
При положение, че присъединителните изводи и на колектора и на помпената група са 22 мм. мога ли да премина на Ф 15 мм?
naskov - майстор
ra4o написа:
При положение, че присъединителните изводи и на колектора и на помпената група са 22 мм. мога ли да премина на Ф 15 мм?
Никакъв пробем. Диаметъра на тръбите се определя от броя на колекторите и разстоянието от тях до бойлера. За 1-2 колектора и 25м тръбен път ф 15 е достатъчно
bobivg - специалист
Gek написа:
bobivg написа:
Оптималното е 75литра/m2 абсорцинна площ. Не трябва да е по-малко от 50литра/m2.
Не трябва да е по малко от 50 литра на 1 квадрат??? :? :? :? Демек 75 литра по -добре? И с 2 квадрата топлиш 150 литра???
Абе хора от де я черпите тая информация, че и заблуждавате питащите тука???
Нищо не ти пречи да си сложиш и 5 литра/м2, но ще убиеш КПД-то на системата. Моята информация е на база преведената методика на Аshrae във втори том ОВК и реализирания безплатен софтуер по методика тук http://www.retscreen.net. Сподели ти от къде черпиш информацията, че да се образовам и да не заблуждавам хората.
STO-YAN - специалист
lov, bobivg, Gek, моля Ви нека да не прецакваме темата на ra4o. На ra4o му трябва може би много малко информация за да си сглоби слънчевата инсталация. Прочетох постовете му в тема "отопление" за изграждане на отоплителна инсталация и човека
се е справил блестящо. За което моите най-искренни поздравления!
ПРЕДЛАГАМ: Да открием нова тема в "ОТОПЛЕНИЕ"-СТЪПКИ ПРИ ИЗГРАЖДАНЕ НА СЛЪНЧЕВА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА БИТОВА ГОРЕЩА
ВОДА /БГВ/. На много места има писано, но не е синтезирано. Повечето важни правила и данни са разхвърляни по постове. Това
отнема много време на интересуващи се хора да знаят най-важните правила от които да започнат. Аз не се занимавам професионално с такива инсталации но съм фен на алтернативни източници на енергия. За пералната и миалната да се зареждат с топла вода сам се сетих и бях много въодушевен и ....после го прочетох. Пак бях доволен, защото това действаше.
Много информация съм "откраднал" от този форум и дори от време на време имам чувството че всички Ви познавам.
Ако някой прецени, нека отвори темата. Успех!
ra4o - специалист
Аааааа, как ми напълни душичката!!! :prayer:
Какво пиеш! :partyman:

Сега сериозно. С четене всичко се постига. Парното бачка безупречно вече четвърта зима, благодарение на прочетеното тук. Само, че сега ще ставам гражданин и се налага да си оставя удобната къща и ще живея в апартамент и гледам да си планирам и проектирам нещата по отвреме.
Адмирирам идеята за специализирана "важна" тема. Знам, че пак ще има въпроси и специални случай, но ще са по-малко.

И пак имам въпрос - помпа с означение 15/6 за до 6 м. воден стълб ли е? И това в режим на "качване" ли е, защото при циркулация нали колкото се качва, толкова и слиза от течността? Или греша и трябва да търся помпа 15/11? :?
lov - майстор
Аз също не се занимавам професионално с такава техника. Също така не продавам или не рекламирам подобни компоненти.
Не мисля че сме я прецакали защото е в начален етап, а и има доста да се мисли преди да започне изпълнеието. На мен лично ми отне доста време да обмисля нещата преди да намотам тръбите. Да предвидя че мога да захранвам пералня и съдомиална с топла вода. Да оставя извод и за водоструйка пак за топла вода на друго място. Да навържа заедно газов котел, котел на твърдо гориво, соларна система и т.н. Понякога май трябва на врачка да станеш за да предвидиш всичко. :lol: Щот сега ми е влязъл бръмбара и една термопомпа вода/вода да добавя.
И всичкото това да работи съвместно да се допълват когато се налага без външна намеса. Нещата наистина не са съвсем прости и се иска добре да се омислят. Аз също доста рових по форумите. Контактувах на лични с колеги за помощ.
Така че отделна тема наистина би била добро решение. Но без помоща на някой от модераторите няма как да стане. Ако искате да е тема в която да се описват само вече изпълнени проекти. Така всеки от авторите може сам да каже какво е постигнал и какво не е успял да предвиди. Аз не съм наемам щот съм с две леви с чертаене на схеми на компютъра. Мога само да снимам и да обеснявам.
Gek - специалист
bobivg написа:
Нищо не ти пречи да си сложиш и 5 литра/м2, но ще убиеш КПД-то на системата. Моята информация е на база преведената методика на Аshrae във втори том ОВК и реализирания безплатен софтуер по методика тук http://www.retscreen.net. Сподели ти от къде черпиш информацията, че да се образовам и да не заблуждавам хората.
Ти пак кажи, че със 2 квадрата ще се затопля оптимално 150 литра бойлер, че да се посмея още малко. И това при 25 метра тръбен път.
Аз моята информация я вземам от том първи на моя личен опит!
bobivg - специалист
Ясно е, че не може да ме разбереш. Затова ще го кажа с прост език дано сега ме разбереш. С 2м2 колекторна площ и бойлер 80л. ще добиеш по-малко слънчева енергия от колкото с 2м2 колекторна площ и 150л бойлер.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Бойлер с перспектива за включване към соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: