Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger - майстор
Димера е допълнителен елемент,който евентуално би се използвал,избира се или се преработва за съответния товар. Аз говоря за асинхронен двигател. При него оборотите са заложени конструктивно-чифтове полюси минус хлъзгане.1 чифт-3000 об. минус хл.-около 2800, 2 чф.-около 1450 и т.н..Единствената външна величина,коят влияе на оборотите е честотата на захранване,величина трудно променяна в любителски условия.Използване на съпротивление във захранването е еквивалентно на димиране,само загубите са повече.Може да се ползват,но само при пускане,за облекчаване на пуска и то за малко време.При по-ниско напрежение на захранване мотора консумира повече ток и от там идва претоварване,загряване и т.н.
gkaraivanov - специалист
Практичеки искаш да ми кажеш не не може АСИНХРОНЕН МОНОФАЗЕН ел.двигател какъвто е моя не могат да му се намалят оборортите!Или има случеи в кои може но ел. мотора ще загрява!!!
Щото много наистина много изчетох и сега достигам до извода че сам дал 150 лв.на вятъра тъй като си мислех че мога да го намаля!
Благодаря!
gkaraivanov - специалист
Щото не се сещам!Мислиш ли че това чудо ще свърши работа?
Да го поръчам поне да проверя!
gkaraivanov - специалист
Благодаря поръчвам после ще пиша!
iavord - специалист
Доколкото си спомням при вентилаторен съпротивителен момент асинхронните машини могат да работят дори под критичния момент, респ. критичното хлъзгане. Това е и причината регулирането на оборотите с намаляне на напрежението да е приложимо основно при помпи и вентилатори.

Това на добрикит си е най-обикновен симисторен регулатор като в димерите за лампи.
Смятам, че няма проблем да си регулираш оборотите с него.
Навремето имахме едни хладилни витрини дето дигаха голяма гюрултия и точно така им свалихме оборотите на вентилаторите - с 2 БГ димера от най-тъпите. Работеха почти постоянно но, за сметка на това доста по-тихо от преди, когато постоянно включваха и изключваха.
anton_ss - специалист
С 25годишен стаж в пренавиването на елдвигатели съм!Смени си елдв.с друг.На тези неможеш да им намалиш оборотите !Става с редуктор.Не ,че изобщо няма варианти но товариш мотора и ще изгори бързо
.
gkaraivanov - специалист
Здр.с това нещо работа стана намали оборотите :supz:
Благодаря!
Дано да няма проблеми с мотора имайки предвид последното мнение на anton_ss, пък може и с това нещо да не загрява! :!:
Аз не го използвам често 1-2 пъти в месеца но по 5-6 часа на пускане!
Както и да е намалихме!
Благодаря!КАКВОТО САБЯ ПОКАЖЕ!

Регулатор на обороти за дрелка, вентилатор, регулатор за осветление .Работно напрежение 220V максимална консумация 1300W.

Предлаганото устройство може да се използва като регулатор на обороти за дрелка, вентилатор, регулатор за осветление и т.н. Схемата е реализирана с триак и диак, което позволява двупериодно регулиране и загуби до 3% и КПД 97%. Мощност на регулиране до 1300W. Консуматорът се свръзва последователно от 220V към R201 и R204.
При монтиране на устройството да се спазва техника на безопасност за работа с високо напрежение!
Съдържание на комплекта:
1. TR201 - триак КТ784 1 бр.
2. D201 - диак KR100 1 бр.
3. Р201 - потенциометър 220K 1 бр.
4. R201 - 3,3k 1 бр.
5. R202 - 16k 1 бр.
6. R203 - 47ома 1 бр.
7. R204 - 110ома 1 бр.
8. C201,C202 - 100nF/400V 2 бр.
9. C203 - 47nF 1 бр.
10. Печатна платка 1 бр. (размери 36х42 мм)

Прикачен файл

KIT322-4[1].jpg
KIT322-4[1].jpg (20.57 KиБ) Видяна 7246 пъти
Johny - майстор
gkaraivanov написа:
Здр.с това нещо работа стана намали оборотите :supz:
Благодаря!
Дано да няма проблеми с мотора имайки предвид последното мнение на anton_ss, пък може и с това нещо да не загрява! :!:
Аз не го използвам често 1-2 пъти в месеца но по 5-6 часа на пускане!
Както и да е намалихме!
Благодаря!КАКВОТО САБЯ ПОКАЖЕ!
И аз да ти благодаря от мое име, предполагам и от името на колегите.
Често пишат хора с различни проблеми и тук всички се втурваме да помогнем, кой колкото може.
И накрая какво? Въпросната личност изчезва без нищо да каже. Не става въпрос за благодарности, но да каже какъв е резултата. Добър или лош, ще е от полза и за други с подобни проблеми и за самите нас - да си сверим часовниците. =D>

Тема "ИМА ЛИ ТАКОВА СВЪРВАНЕ!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: