Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Най-после да видя таблица отчитаща КОП-а. Защо повечето сравняват цените на енергоизточниците и пишат електроенергия...лв? И излиза скъпо. Ами скъпо е с масления радиатор или котел на ток. Като сложиш един хубав климатик или пък термопомпа и отоплението на ток не излиза стресиращо. Е под -10 не е толкова икономично и ефективно, но пък около Варна тази "зима" не зме имали под -7-8.
EDI - майстор
Няма да спорим за КОП-а, данни има много, не е тук мястото.
radius - майстор
Сигурно имате някакви съображения, които сте по-отдавна във форума. Намерих за нужно да спомена, че таблиците със сравнения на енергията би трябвало да отчитат актуалните устройства за преобразуване на енергия.
bobivg - специалист
@torbalan Пак ти казвам не тълкуваш правилно таблицата. Помисли на варианта, ако за същата тази сграда от примера ти на местото с абонатната станция и се сложиш газов котел. Какво ще плащаш само загубите през комина ли? Сравняваш круши с ябълки в момента.
п.п от мен толкова не желая повече да споря с теб.
AntonBM - специалист
И аз съм си правил такива таблици – с краен резултат цена на 1 kWh в стотинки. Не се различават много от тази на Zoro5 по-горе. Имам само няколко дребни забележки към нея:
 COP-a трябва да се гледа за средната зимна отоплителна температура. Има статистически данни за всички градове в България (в Наредба 7 от 2004г.). Грубо казано тя е към 6°С и е близко до това, което дават производителите, но има градове в България, които имат средна температура и под 3°С. Изчислителните температури за градовете са много по-ниски – не се бъркайте.
 Термопомпа работеща с геотермална енергия може да докара COP над 5. Зависи от температурата на подпочвените води, но има една тънкост – трябва да се предвиди и енергията необходима за циркулация на водата в геотермалния кръг. Тя смъква COP-a и за изчисленията е по-реално да се сложи към 4,5.
 КПД-то при горене на дърва е към 70% за камините, при котлите е малко по-висок – към 80-85%. Виждал съм проспекти и с 92%, но не им вярвам много.
 Поддържам bobivg, че КПД-то на топлофикация е 100%. Всички инсталации имат топлинни загуби в инсталацията. В таблицата се сравнява топлината получена от котел или друга машина. Не се интересуваме от загубите след тях.
 На природният газ си сложил ниско КПД. За стандартните котли е към 92-95%, а кондензните докарват 104% Знам, че е некоректно да се пише КПД над 100%, но в случая е вярно. Дължи се на допълнителната топлина, която се получава в котела в следствие на фазовият преход (втечняването) на водните пари в горивната камера.
 Пропан-бутана се гори в котли подобни на газовите – КПД-то е същото.
 Цената на нафтата е на дизеловото гориво. В котлите се гори нафта за отопление – с повече примеси, но без акциз. КПД на нафтови котли към 90%.
Коригирай си таблицата с тези данни и ще се получат по-точни резултати. Добре е да добавиш и пелетите – някоя от тези „средна ръка”. Цените не съм ги гледал... Това е причината да не публикувам моя таблица. Те са със стари цени и вече не са много актуални, а сега не ми се рови да ги осъвременявам.
Хей, колеги!
Не съм вярвал, че има такава активност във форума! Мноого ви благодаря! Ще се възползвам от съветите ви.
И пак си позволявам да питам Знаещите:
- Не може ли котела да работи без помощни датчици, били те навън или вътре в стаята? Не може ли сам да си определям температурата на циркулиращата вода чрез бутоните на дисплея, сам да определям степента на нагряване на стаите чрез термо-главите на радиаторите?
- Нормално ли е циркулационната помпа да работи нон-стоп? Ами тя нали все пак си има експлоатационен ресурс?
И нещо неочаквано за мен: Отпратих тъщата за една седмица на гости (!). И минахме на режим на работа 06:00 – 07:45 и 18:00 – 23:00. Разход – 9 куб.м на денонощие. Икономия спрямо режима на 24-часова работа – около 1 куб.м газ при увеличено количество конденз в кухнята :( От тук произтича третия ми въпрос:
- Не е ли опасно системата да се оставя без надзор 10 часа? (То какъв ли надзорник може да е бабата, но все пак...)
С пожелание за здраве, веселие и икономии на газ: митКО
EDI - майстор
radius написа:
Сигурно имате някакви съображения, които сте по-отдавна във форума. Намерих за нужно да спомена, че таблиците със сравнения на енергията би трябвало да отчитат актуалните устройства за преобразуване на енергия.
Аз имах предвид поста на ТОРБАЛАН, не твоя. :)
Zoro5 - специалист
:idea: Мисля да преработя таблицата с по-подробни данни и ще пусна нова тема, за да не спамим по конкретния проблем на mitCO.

mitCO , таблицата я пуснах за да видиш ,че природният газ не е от най-евтините горива. Мисля ,че разхода е реален за 95кв.м неизолиран етаж от къща и 6 човека. За по-евтино трябва да минеш на твърдо гориво, но тогава по-ниската цена ще си я отработиш като огняр, кюмюрджия и дървосекач. :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
КПД на конвенционален газов котел е 93%, а на кондензен е 99%. Цената на газа варира и в момента има цени 0.74лв, има и 0.96лв.
ПП Сега видях, че AntonBM е писал същото
AntonBM - специалист
mitCO написа:
Хей, колеги!
- Не може ли котела да работи без помощни датчици, били те навън или вътре в стаята? Не може ли сам да си определям температурата на циркулиращата вода чрез бутоните на дисплея, сам да определям степента на нагряване на стаите чрез термо-главите на радиаторите?
Може да работи и така. Проблема обаче е не в датчиците, а в настройките на инсталацията. Ако се настрои, както трябва този въпрос ще отпадне. С тези датчици на теория би трябвало да имаш по-малък разход на енергия.
mitCO написа:
- Нормално ли е циркулационната помпа да работи нон-стоп? Ами тя нали все пак си има експлоатационен ресурс?
Нормално е. Разхода на ток е много малък и помпите имат мноооогооо дълъг живот. Спира се в летен режим, когато се топли само бойлера. В зимен режим трябва да работи, за да се замерва температурата на топлоносителя след връщането от радиаторите. Така се защитава и от замръзване на някои участъци.
mitCO написа:
- Не е ли опасно системата да се оставя без надзор 10 часа? (То какъв ли надзорник може да е бабата, но все пак...)
Честото за тъшата! Не се притеснявай за системата, ще изкара без теб и повече от 2-3 дни. Тези котли са дуракоустойчиви и се оправят сами (ако са добре настроени), но ако ще ходиш някъде на почивка за по-дълго време, трябва да го оставиш на режим „защита от замръзване” с включена помпа.

Тема "Отопление с газ - разочарование" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: