Най-после да видя таблица отчитаща КОП-а. Защо повечето сравняват цените на енергоизточниците и пишат електроенергия...лв? И излиза скъпо. Ами скъпо е с масления радиатор или котел на ток. Като сложиш един хубав климатик или пък термопомпа и отоплението на ток не излиза стресиращо. Е под -10 не е толкова икономично и ефективно, но пък около Варна тази "зима" не зме имали под -7-8.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius
- майстор
54 мнения в "Отопление с газ - разочарование"
bobivg
- специалист
@torbalan Пак ти казвам не тълкуваш правилно таблицата. Помисли на варианта, ако за същата тази сграда от примера ти на местото с абонатната станция и се сложиш газов котел. Какво ще плащаш само загубите през комина ли? Сравняваш круши с ябълки в момента.
п.п от мен толкова не желая повече да споря с теб.
п.п от мен толкова не желая повече да споря с теб.
AntonBM
- специалист
И аз съм си правил такива таблици – с краен резултат цена на 1 kWh в стотинки. Не се различават много от тази на Zoro5 по-горе. Имам само няколко дребни забележки към нея:
COP-a трябва да се гледа за средната зимна отоплителна температура. Има статистически данни за всички градове в България (в Наредба 7 от 2004г.). Грубо казано тя е към 6°С и е близко до това, което дават производителите, но има градове в България, които имат средна температура и под 3°С. Изчислителните температури за градовете са много по-ниски – не се бъркайте.
Термопомпа работеща с геотермална енергия може да докара COP над 5. Зависи от температурата на подпочвените води, но има една тънкост – трябва да се предвиди и енергията необходима за циркулация на водата в геотермалния кръг. Тя смъква COP-a и за изчисленията е по-реално да се сложи към 4,5.
КПД-то при горене на дърва е към 70% за камините, при котлите е малко по-висок – към 80-85%. Виждал съм проспекти и с 92%, но не им вярвам много.
Поддържам bobivg, че КПД-то на топлофикация е 100%. Всички инсталации имат топлинни загуби в инсталацията. В таблицата се сравнява топлината получена от котел или друга машина. Не се интересуваме от загубите след тях.
На природният газ си сложил ниско КПД. За стандартните котли е към 92-95%, а кондензните докарват 104% Знам, че е некоректно да се пише КПД над 100%, но в случая е вярно. Дължи се на допълнителната топлина, която се получава в котела в следствие на фазовият преход (втечняването) на водните пари в горивната камера.
Пропан-бутана се гори в котли подобни на газовите – КПД-то е същото.
Цената на нафтата е на дизеловото гориво. В котлите се гори нафта за отопление – с повече примеси, но без акциз. КПД на нафтови котли към 90%.
Коригирай си таблицата с тези данни и ще се получат по-точни резултати. Добре е да добавиш и пелетите – някоя от тези „средна ръка”. Цените не съм ги гледал... Това е причината да не публикувам моя таблица. Те са със стари цени и вече не са много актуални, а сега не ми се рови да ги осъвременявам.
COP-a трябва да се гледа за средната зимна отоплителна температура. Има статистически данни за всички градове в България (в Наредба 7 от 2004г.). Грубо казано тя е към 6°С и е близко до това, което дават производителите, но има градове в България, които имат средна температура и под 3°С. Изчислителните температури за градовете са много по-ниски – не се бъркайте.
Термопомпа работеща с геотермална енергия може да докара COP над 5. Зависи от температурата на подпочвените води, но има една тънкост – трябва да се предвиди и енергията необходима за циркулация на водата в геотермалния кръг. Тя смъква COP-a и за изчисленията е по-реално да се сложи към 4,5.
КПД-то при горене на дърва е към 70% за камините, при котлите е малко по-висок – към 80-85%. Виждал съм проспекти и с 92%, но не им вярвам много.
Поддържам bobivg, че КПД-то на топлофикация е 100%. Всички инсталации имат топлинни загуби в инсталацията. В таблицата се сравнява топлината получена от котел или друга машина. Не се интересуваме от загубите след тях.
На природният газ си сложил ниско КПД. За стандартните котли е към 92-95%, а кондензните докарват 104% Знам, че е некоректно да се пише КПД над 100%, но в случая е вярно. Дължи се на допълнителната топлина, която се получава в котела в следствие на фазовият преход (втечняването) на водните пари в горивната камера.
Пропан-бутана се гори в котли подобни на газовите – КПД-то е същото.
Цената на нафтата е на дизеловото гориво. В котлите се гори нафта за отопление – с повече примеси, но без акциз. КПД на нафтови котли към 90%.
Коригирай си таблицата с тези данни и ще се получат по-точни резултати. Добре е да добавиш и пелетите – някоя от тези „средна ръка”. Цените не съм ги гледал... Това е причината да не публикувам моя таблица. Те са със стари цени и вече не са много актуални, а сега не ми се рови да ги осъвременявам.
Хей, колеги!
Не съм вярвал, че има такава активност във форума! Мноого ви благодаря! Ще се възползвам от съветите ви.
И пак си позволявам да питам Знаещите:
- Не може ли котела да работи без помощни датчици, били те навън или вътре в стаята? Не може ли сам да си определям температурата на циркулиращата вода чрез бутоните на дисплея, сам да определям степента на нагряване на стаите чрез термо-главите на радиаторите?
- Нормално ли е циркулационната помпа да работи нон-стоп? Ами тя нали все пак си има експлоатационен ресурс?
И нещо неочаквано за мен: Отпратих тъщата за една седмица на гости (!). И минахме на режим на работа 06:00 – 07:45 и 18:00 – 23:00. Разход – 9 куб.м на денонощие. Икономия спрямо режима на 24-часова работа – около 1 куб.м газ при увеличено количество конденз в кухнята
От тук произтича третия ми въпрос:
- Не е ли опасно системата да се оставя без надзор 10 часа? (То какъв ли надзорник може да е бабата, но все пак...)
С пожелание за здраве, веселие и икономии на газ: митКО
Не съм вярвал, че има такава активност във форума! Мноого ви благодаря! Ще се възползвам от съветите ви.
И пак си позволявам да питам Знаещите:
- Не може ли котела да работи без помощни датчици, били те навън или вътре в стаята? Не може ли сам да си определям температурата на циркулиращата вода чрез бутоните на дисплея, сам да определям степента на нагряване на стаите чрез термо-главите на радиаторите?
- Нормално ли е циркулационната помпа да работи нон-стоп? Ами тя нали все пак си има експлоатационен ресурс?
И нещо неочаквано за мен: Отпратих тъщата за една седмица на гости (!). И минахме на режим на работа 06:00 – 07:45 и 18:00 – 23:00. Разход – 9 куб.м на денонощие. Икономия спрямо режима на 24-часова работа – около 1 куб.м газ при увеличено количество конденз в кухнята

- Не е ли опасно системата да се оставя без надзор 10 часа? (То какъв ли надзорник може да е бабата, но все пак...)
С пожелание за здраве, веселие и икономии на газ: митКО
Zoro5
- специалист

mitCO , таблицата я пуснах за да видиш ,че природният газ не е от най-евтините горива. Мисля ,че разхода е реален за 95кв.м неизолиран етаж от къща и 6 човека. За по-евтино трябва да минеш на твърдо гориво, но тогава по-ниската цена ще си я отработиш като огняр, кюмюрджия и дървосекач.

LazarGanev
- "Велик майстор"
КПД на конвенционален газов котел е 93%, а на кондензен е 99%. Цената на газа варира и в момента има цени 0.74лв, има и 0.96лв.
ПП Сега видях, че AntonBM е писал същото
ПП Сега видях, че AntonBM е писал същото
AntonBM
- специалист
mitCO написа:Хей, колеги!Може да работи и така. Проблема обаче е не в датчиците, а в настройките на инсталацията. Ако се настрои, както трябва този въпрос ще отпадне. С тези датчици на теория би трябвало да имаш по-малък разход на енергия.
mitCO написа:- Нормално ли е циркулационната помпа да работи нон-стоп? Ами тя нали все пак си има експлоатационен ресурс?Нормално е. Разхода на ток е много малък и помпите имат мноооогооо дълъг живот. Спира се в летен режим, когато се топли само бойлера. В зимен режим трябва да работи, за да се замерва температурата на топлоносителя след връщането от радиаторите. Така се защитава и от замръзване на някои участъци.
mitCO написа:- Не е ли опасно системата да се оставя без надзор 10 часа? (То какъв ли надзорник може да е бабата, но все пак...)Честото за тъшата! Не се притеснявай за системата, ще изкара без теб и повече от 2-3 дни. Тези котли са дуракоустойчиви и се оправят сами (ако са добре настроени), но ако ще ходиш някъде на почивка за по-дълго време, трябва да го оставиш на режим „защита от замръзване” с включена помпа.
Тема "Отопление с газ - разочарование" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература