Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mastexa - помощник
незнам как
8180 - майстор
mastexa написа:
незнам как
Аз ти го оправих.
Отиваш на първото си мнение и ползваш бутон "Промени". :)
mastexa - помощник
и какво сега какви тръби ще ми препоръчате медни ли абе хора те са много скъпи .кажете сериозно с полипропиленовите става ли
maxuel82 - специалист
mastexa написа:
и какво сега какви тръби ще ми препоръчате медни ли абе хора те са много скъпи .кажете сериозно с полипропиленовите става ли
Е кое му е скъпото на медните тръби :? 5 лв/м и фитингите са стотинки :wink: Освен това си спестяваш бъдещи неприятности и смело "даваш газ" на печката без да се притесняваш че могат да се стопят ако водата вдигне над 90 градуса ! Аз съм с медни тръби и днес като заваля снега заредих здраво камината за да е топло ама бях забравил че единия радиатор го бях спрял и по едно време слушам че водата във водната риза почна да шуми и да клокочи леко- гледам термометъра 94 градуса -без паника отидох и пуснах спрения радиатор без да се притеснявам че някъде някоя свръзка по тръбите може да протече :wink:
montoya - майстор
Даааа, всички ние грешните които сме с полипропиленови тръби припадаме като видим 90 градуса температура на водата :?
torbalan - Дървен философ
mastexa написа:
аз вече казах - медни :)
направи си добре сметката, че по-ниската цена на ППР-а се компенсира с по-високата цена на фитингите за присъединяване към радиаторите и др. подобни...
отделно, че има по-големи температурни разширения и в случай, че ще ги вграждаш в стените - трябва да предвидиш място за разширение на тръбите...
maxuel82 - специалист
montoya написа:
Даааа, всички ние грешните които сме с полипропиленови тръби припадаме като видим 90 градуса температура на водата :?
:lol: :lol: :lol: Еее нямах това предвид де :lol: чак пък да припадате :lol: Мисълта ми беше че с мед е по здраво и не е чак толкова скъпо ! Не че не става и с ППР и с pex-all тръби става си и с тях !Даже още по-здраво с черни железни тръби ама е по-грубо :wink: Все пак всеки сам си решава !
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма такива неща, че трябвало да се предвиди място за разширение на ППР тръбите, напротив - по-добре да са зазидани, тогава не се разширяват. И фитингите за присъединяване са по-евтини от тези на медните тръби, и колената им са неколкократно по-евтини от медните. Само че с това:
mastexa написа:
защото бащами често завира парното и мн ме е яд аз му говоря той си приказва
трябва да се вземат мерки. Прегряването трябва да престане, защото ако тръбите издържат, друга беля може да стане.
montoya - майстор
Вече 9 години съм с полипропилен и то обикновен, не е стаби. Ядове никакви, но и няма прегряване. Тия тръби особено първия фитинг който е с резба след котела не издържат на пара. На топла вода вряла държат, но на пара не. При все това с леко отдалечаване с метални медни или друг вид тръби от котлето и подходящата арматура, не е проблем инсталацията с полипропилен. Там където може да се вкопае е още по - добре, слага се изолация и се замазва. В къщи за тия 9 години съм ремонтирал всички стаи без една и само в нея тръбите вървят открито. В останалите стаи ги вкопах в стените и подовете!
mastexa - помощник
а за подово отопление какви тръби да ползвам

Тема "Локално парно - тръби?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: