Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Tedo_12 - помощник
Смятам да прокарам 500 600метра кабел за консуматори до 3кв интересува ме какъв кабел с каква площ и цените.Също така и как да избегна ,ако има голям пад на напрежението.Смятам да захранвам помпи и ме интересува кабела да не грее.Също така може би ще е под земята.Дали да използвам за по сигурно гофрирана тръба или без нея.Във местносста има високо ниво на подпочвени води и буквално извират.Също така ще имам ли проблем ,ако пресека жп линията и ако да откъде да търся разрешително ? да спомена ,че е 220в,Също така и бушоните ме интересуват
ArturDent - Почти Безобиден
Колко къс пост и колко много проблеми!

* Тръба - има различни видове за полагане в земя, но точно гофрираната, за която си мислиш не става.

* Големия пад на напрежението, според законите на електротехниката, можеш да избегнеш само с проводник с по-ниско специфично съпротивление. Което значи - бакър и по голямо сечение.
Друг начин да е да повишиш напрежението при източника за компенсираш загубите - например 260V и накрая да получаваш 220 V.

* Пресичането на жп линия е ОГРОМЕН проблем. По всяка вероятност няма да стане. Най-малките проблеми е че ще трябва да копаеш на дълбоко, кабела да е в бетонна тръба, да се справиш с вибрациите от влака... С извинение разрешение ще видиш на кукуво лято.
ivo_dedko - специалист
Колега за 3kW въобще няма да ти излезе целесъобразно от гледна точка на цена. Като си направиш малко сметки относно разстоянието и пада на напрежение ти се получава, че трябва да ползваш кабел 3х35мм мед. Ако ползваш СВТ 3х35 цената за 600м е 15000 лева, а това е абсурдно. А ако ползваш ШКПТ е около 17000 лева
moimoimoi - майстор
формулките за пад на напрежение
като пада на напрежение не трябва да е по голям от 5%
алуминиевия е за предпочитане че е по евтин

ако се ползва 35 квадрата алуминиев за пада на напрежение получаваме
(200.1000.3.600)/(33.35.220.220)= 6.44% .....малко над нормата

при 50 квадрата
(200.1000.3.600)/(33.50.220.220)=4.5%......идеално

и понеже трудно ще намериш алуминиев 3x50mm2
по добре да вземеш 5x25mm2 и ги вържеш 2 по 2 и остава едно жило за земно

за предпазител-за 3 киловата това са около 14 ампера-може да си вземеш 20 ампера
като е добре в началото и в края на кабела да има предпазител

няма ли да е по изгодно щом ти трябва ток за помпа да си вземеш мото-помпа и когато не ти е нужна си я прибираш,без риск да изчезне помпата,както и кабела

цената на 5x25 алуминиев е около 6 лева,при 600 метра това са 3600 лева + копане на канал,зариване,жп линия

почвам да си мисля че е по евтино енергото да ти открият партида или направо нов трафопост да направят

Прикачен файл

%20_1_~1.JPG
%20_1_~1.JPG (28.62 KиБ) Видяна 16684 пъти
Последна промяна от moimoimoi на ср яну 26, 2011 6:59 pm, променено общо 1 път.
Tedo_12 - помощник
Добре ,а неможе ли помпите да работят на по-ниско напрежение или ,ако им сложа трансформатор преди помпите,защото напрежението в селото може и да варира.НЕ смятам да използвам 3 кв,но все пак да имам резерв.А под жп линията има мост и си мислия щом немога да го направя по законния начин да използвам дрелка или нещо друго и да изкъртя от едната страна на моста да положа кабела и да циментирам.Нямам друг вариянт сметнал съм,че с моторните помпи горя към 800 литра бензин на година :X.За 2 години макс би трябвало да ми се изплати инвестицията ,и освен това всичко се автоматизира
Tedo_12 - помощник
добре ами с някакъв евтин кабел да речем 2.5 колко мощност ще издържи.
ivo_dedko - специалист
Tedo_12 написа:
За 2 години макс би трябвало да ми се изплати инвестицията ,и освен това всичко се автоматизира
Стига нашите мургави събратя да не те надушат, че си прекарал кабел че за секунди ще изчезне.
ivo_dedko - специалист
Tedo_12 написа:
добре ами с някакъв евтин кабел да речем 2.5 колко мощност ще издържи.
При този кабел на 600 метра разстояние и луничка на 12V няма да светнеш
ArturDent - Почти Безобиден
... и за ЖП линията:
Не трябва да слагаш кабел на моста! От вибрациите ще се скапе много бързо! От вибрациите.

Нали си чупил меден или алуминиев проводник - като го огънеш няколко пъти и готово.
Tedo_12 - помощник
А някъкъв вариянт от бдж посредством трансформатор :D.За сега небързам.Понеже неразбирам много от електротехника смятам да наема един приятел дето се занимава с мотори и такива...Линията е на няма и 50 метра.При тия цени и опасността да го изровят не ми се мисли.Другите псуват енергото за стълбовете ,а аз се моля да имам в нивата :?Забравих да спомена ,че това са ниви на 600 метра е най-близката къща

Тема "Изчисляване на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: