Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Без да споря- пода ще се загрее доста при температура на водата 80 гр, но е лошо за замазката че над 60 гр ще започне да се разпада на съставни пясък и цимент, после няма да ти е приятно да стъпваш на пода , с такава температура в стаята ще стане 35 гр и излишно ще хабиш енергия която струва пари. :wink: Ако толкова държиш да го направиш без средства -навий връщащата се тръба след някой радиатор по пода преди да се върне към котела .Но поне сложи изолация под тръбите, и гледай дължината тръбата да не е над 40-50 метра .
maxuel82 - специалист
Филме аз не споря а питам :lol: А и няма смисъл да споря с хора които знаят много повече от мен :idea: Сега ми се поизясниха нещата с подовото !Въобще не се бях сетил че може да се разруши замазката :-D Един последен въпрос (извинявам се че ползвам темата на човека) Не трябва ли за подовото да има отделна помпа :?
filmatoplo - майстор
По принцип -отделна помпа да , преди нея смесителен вентил . :)
mastexa - помощник
и защо да трябва отделна помпа тва немога да рзабера нали тя водата си върти и без това аз мисля че не трябва
mastexa - помощник
а доколкото до загряването на пода може да се сложи някъде кран в началото на тръбите и да се намяля какъв е проблема :roll:
LazarGanev - "Велик майстор"
А ся де, аз се настанявам удобно - лекцията ми е интересна :drinkers:
PCL82 - майстор
Знам за една кооперация в София, близо до Раковска, строена някъде 30-40те. Вместо радиатори има подово отопление със стоманени тръби вложени в плочите. Това доколкото знам е немска технология. Тръбите служат и за арматура на бетона. Животът им е съизмерим с живота на сградата-докато има вода в тях не ръждясват.

По същата система видях как в Германия вместо арматура на колони се ползват тръбите на парното, замонолитени в бетона.

Желязото има почти същият коефициент на линейно разширение като бетона. То затова е подходящо за арматура.

За тръбите с алуминиева вложка ще кажа че са измислени за нискотемпературни отопления до 75°С-например газови котли. На запад високотемпературни се използват рядко по законодателни причини. Употребата им към камини е може би нашенска измислица.

В упътванията на чужди котли и камини на твърдо гориво съм чел да пише, че гаранцията не е валидна ако тръбите не са метални!
bobivg - специалист
Mastexa позабавлявай аудиторията още малко и бягай да си намериш някой майстор.
mastexa - помощник
ок аз ви питам да ме ориентирате вие ми се подигравате тогава защо е форума като ще се подиграваме един на друг :cry:
maxuel82 - специалист
mastexa написа:
ок аз ви питам да ме ориентирате вие ми се подигравате тогава защо е форума като ще се подиграваме един на друг :cry:
Никой не ти се подиграва бре :wink: С помощта на пичовете от този форум и аз си направих парното така че ги слушай какво ти казват дори и някой път да е под формата на бъзик :wink: И все пак внимавай и преценявай кой съвети да ползваш !То компетентните в тази област си личат кои са :wink: Извинявай ако съм те объркал с отделната помпа за подовото ама исках да попитам !Ти имаш малко метри тръба която ще е вложена в подовото така че предполагам няма да имаш проблеми ако си свържеш всичко към една помпа !Знам че е много объркващо и сега се чудиш кое е правилния вариант !Не бързай дайствай бавно и премисляй всичко докато ти се изясни! !Аз минах през същото положение :wink: Знам че майсторите ще ми се подиграват но моето парно го правих около 45 дена :? 4 радиатора бойлер и камина ! Това обикновенно майстор го прави за 3-4 дни ! Всъщност времето ми мина в четене събиране и осмисляне на информацията за да не допусна грешка че после излиза скъпо :-D Слагай по малко метри тръба (както ти казва Филма) 30-40 м и давай с една помпа !Все пак нека и специалистите да си кажат мнението !Дали ще има проблем ако няма вентил !А нищо не ти пречи да сложиш за да си "вържеш гащите" ! Ама незнам колко струва а и каква е спецификата при монтажа на този вентил ! :? Дайте малко инфо за този смесителен вентил ! :-D :?

Тема "Локално парно - тръби?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: