• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
vaioo - специалист
Колега,аз нямам такъв в къщи, но съм монтирал към 20-тина такива вече,и да ти кажа с две ръце гласувам за него,единственото което на мен не ми харесва е шумът които се появява в режим вентилация(пресен въздух),но иначе е супер тих-можеш спокойно да спиш на него,поддържа ти влажността на въздуха независимо на какъв режим е, и е изработен една идея по-добре от другите дайкини,не главно като качество а като детайли и елементи в него.Ако те интересува нещо питай :)
Като се замисля имам един два въпроса. :) А именно какъв е диаметъра на тръбите, който свързват външното с вътрешното тяло (какъв отвор трябва да пробия в стената за да минат маркучите).. И втория въпрос избрал съм си FTXR42E в състояние ли ще е да отоплява/охлажда две стай (хол, спалня-преходна) с квадратура съответно 17м2 и 12м2 , като от хола към спалнята ще има вграден вентилатор за циркулация на въздуха.
vaioo - специалист
За тръбите дупка с диаметър ф70, или с размер 7х7см.
А за помещенията според квадратурата ще ти стигне,остава височината да ти е стандартна(до3м.) и да имаш добра дограма и изолация.
По принцип отоплението на две стаи с един климатик има някои слабости:
-за да има желания ефект, климатика трябва да е раположен срещу входа към другата стая-това не винаги е осъществимо.
-трябва да се държи винаги на висока скорост за да има по-голям въздухообмен,от където ще има и повече шум.
-това с вентилатора съм го правил и върши работа, но пак шуми и не върви да спиш така.
-в помещението където ще е климатика винаги ще е по топло от другото.
-трябва да се държи на по-високи градуси за да се достига нормална температура в другата стая,понеже топлия въздух остава високо и свода над вратата го спира да отива към другото помещение.
-Ако сте повече от двама,идва въпроса вечерно време като трябва да :butthead: :проба: затваряш вратата и оставаш на студено.

Моето предложение е ако приоритета ти е да се отопляваш с него и нямаш проблем с влагата в дома-вземи си по един от подовия тип daikin fvxs25 и fvxs35, или ако нямаш място за тях същия размер но ftxs и си готов за зимата.
Жилището е панелка 7 ми етаж, взех го преди година, за момента съм направил 5см външна изолация с 5 камерни PVC дограми с КА стъкло( мисля че поне това условие е спазено ). До този момент тъй като не съм живял в тези стай нямам особено наблюдение за влага. Блока е с централно парно (аз съм с свалени радиатори) но като цяло след поставянето на изолацията и дограмите температурата в най-студените дни не е падала под 16-17 градуса. Относно вентилатора, който бях споменал обмислям вариант с поставяне на окачен таван по ъглите на (30х30см в спалнята) и съответно въздуха от вентилатора ще върви по въздухоотвод.( окачения таван по ъглите на стаята мисля да играе ролята на въздухоотвод като самия въздух ще излиза в срещуположния край на вратата на спалнята.) Също така обмислям и вариан с регулиране оборотите на вентилатора какато и избиране на вентилатор с по-големи перки. Ето тук може да се види как изглежда "въздухоотвода" http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 3/p2060496 , а тук може да се забележи от къде ще идва въздуха http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 1/p2070517 като цяло ще имам възможност въздуха, който ще се тегли от вентилатора да тръгва в близост до вътрешното тяло на климатика (тъй като ще има укачен таван и респективно в него може да се направи въздухоотвод който да взима въздуха в близост до климатика.) така че мисля и този проблем ше бъде решен, като цяло няма да има нужда спалнята да бъде отопляване нощно време тъй като температурата в момента е перфектна за сън(17-20 градува). Относно подбора на точно определения климатик а именно FTXR42E тъй като съм в близост до натоварен булевард и нямам особено желание да отварям за проветрение много много.
vaioo - специалист
Тогава дерзай,добре си се сетил.Това с въздуховодите и аз го мислих по едно време,понеже помещенията в къщи са идентични като твоите и имам климатик 18000btu само в едното,но не ми се разбутва сега,като стане за ремонт ще му мисля тогава.
Успех.
Благодаря. Щом всичко си е подредено то не си е за разбутване :).
Извинявай но днес ми дойде нещо на ум, което забравих да попитам тъй като ти си на ТИ в тази област, а именно след като имам външна изолация, кой е най-добрия вариант за поставяне на външното тяло. Върху изолацията или да се зареже местото където ще се монтиран стойките и там да се бият анкерните болтове. Преди време бях чел че някой хора имат проблем с вибрации и т.н и си мислех в случайте когато основата е от стириопор(както в моя случай) дали няма да има проблем в бъдеще време ?
EDI - майстор
При мен имам монтирани машини и по двата начина, и при двете няма проблеми.При добре изпълнена изолация, имам предвид добре шпаклована и с мазилка, няма да имаш проблем и върху изолацията.
Изолацииката мисля че е добра. А именно с някакъв черен стириопор и силиконова мазилка, ето как изглежда http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 3/p1010011 ( надявам се между стиропора и стената са го направили добре. ) но ще видим какво ще кажат и монтажистите.
EDI - майстор
При добра шпакловка и мазилка, горния слой е достатъчно здрав, за да не поддаде при пристягане на болтовете на конзолите.Обаче не слагай външното на терасата, сложи го някъде отвън.
Да определено така ще направя. Нямам никакво желание да си удрям главата в климатика и лятно време като си пийкам на тераската да ми духа на главата.
Много благодаря за допълнителното инфо :)
  • 1
  • 2

Тема "Daikin - Ururu Sarara" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: