• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bobivg - специалист
Към Bulgaria Therm:
1.Енталпиен ли този рекуператор и от какъв материал е направен?
2.Може ли да се изтегли за него от някъде по-подробна техническа информация? За сега Гугълчо ми изкарва само брошурки.
bulhomes2 - майстор
С огромно уважение към BulgariaTherm - помагали сте ми безкористно със съвети, което се надявам да продължи и в този форум.

Може би тук е мястото да обясните какво точно означават тия 92%КПД. В описанието на модела пише "Възстановява повече от 50% от топлината, която в противен случай се губи."
Тани - модератор
Bulgaria Therm написа:

Отговарям на този въпрос, свързан с предлагания от нас рекуператор на въздух VORTICE PROMETEO 400 - КПД-то е близо до 92 %.

Ако някой се нуждае от подробна информация за възможностите и функциите да каже.
Казваме :) . Ще бъдем изключително благодарни за всякаква информация!

bulhomes2 написа:

Може би тук е мястото да обясните какво точно означават тия 92%КПД. В описанието на модела пише "Възстановява повече от 50% от топлината, която в противен случай се губи."

Е дайте го това описание де! Аз намерих само тези на английски.
http://www.atc.ie/heating_ventilation/d ... ryVent.pdf
http://www.ryanenergy.ie/uploads/Prometeo%20HR4001.pdf
http://www.a-v-s.lt/katalogai/klasikini ... OMETEO.pdf
http://www.vortice-export.com/documents ... eo_620.pdf

В едно от тях е дадена тази таблица:

Прикачен файл

Картина без заглавие.png
Картина без заглавие.png (60.84 KиБ) Видяна 3805 пъти
2v6 - майстор
Коментари за КПД не виждам да има място тук :?
На този пасивен рекуператор VORTICE PROMETEO 400 92% е ефективността на топлинен пренос (съкратено на български ЕТП). На английски пише "Heat Exchange Efficiency - HEE". Също така е дадено, че 92% се получават при минимален дебит на въздуха, за който не се знае колко е и не може да се разбере колко топлина всъщност спестява. Има полезна идея в тази брошура - пластините са от найлон. Може да се пробва човек да си сглоби такъв :idea:

Благодарение на a_stoev вече имаме по-нагледни сметки за сравнение на пасивен с активен рекуператор:

Прикачен файл

BT09.GIF
BT09.GIF (33.04 KиБ) Видяна 3797 пъти
a_stoev - майстор
Bulgaria Therm написа:
Ако някой се нуждае от подробна информация за възможностите и функциите да каже.
Дайте някакви технически данни да си сметнем температура на подавания въздух при зададени температури и влажност на изхвърлян и външен въздух. Така ще спрат всякакви догадки и спекулации.
Тани - модератор
a_stoev написа:
vladaeca написа:
Да купя един прозоречен климатик Midea -280лв. 3Kw, срещу 1,4кw. електричество.
Ще го разглобя и ще ползваен неговите външен и вътрешен топобменик и да поткарам идеята си в действие. Те даже са доста удобни като рамерси. Ако пък, някой може да предложи части според примерът на a_stoev нека пише ЛС.
И последно като допълнение към рекуперацията ще напиша следното.
Входящия въздух е хубаво да преминава около 20метра под земята на дълбочина под 1м за да се сгрее леко.Чувал съм че това доста способствало за ефективността.
И аз имах подобна идея, бях я забравил, но живея в апартамент и няма място за въздуховоди.Това е и май най-смисления вариант като цена за материали. Предполагам че мидеята не е инверторана и ще трябва да я управляваш по външна температура. Примерно: Под 18 градуса, нонстоп отпление, над 24-5, нон стоп охлаждане. и да сложиш два защитни пресостата. Платките и ги окачи на стената за красота. Така машинката ще поеме част от товара на климатизацията.
a_stoev написа:
Тани написа:
Така вече съм напълно съгласен! Когато външното тяло свободно си работи с околния въздух. "Скопяването" му да работи само с изходящия от къщата въздух ми се струва безумие .Реално му ограничаваме СОР-а , което ми се струва нелогично. Получава се ефекта на "външното тяло при вътрешното" .
Не го скопяваш. Важното е топлообменика да има достатъчна мощност и това е. Енергията от въздуха зависи от дебита по температурната разлика. СОР-а пък изобщо не го намесвайте. той няма нищо общо тука. Ефекта на "външното тяло при вътрешното" не се получава защото имаш два различни потока с еднакъв дебит. Когато отдаваш на единия поток 20*С отнемаш от другия пак толкова. За прецизност в топлата страна трябва да се отдаде и енергията разсеяна в компресора, която е 99,9% от консумираната електрическа енергия.
Явно отново имам пропуски в теорията.Признавам си предварително виновен съм . Нека не се изписват отново 2 страници с глупости , а да не ми се отговаря на прост въпрос с две думи за да изляза от заблудата! Смятам , че с един практически и реален пример на всички ще им се изясни ситуацията!

Нека приемем , че съвета на Стоев за Мидеата е изпълнен и инсталацията вече работи.

1. Външна температура -5 градуса вътре 17 градуса
1.1 Дебит на изходяш/входящ въздух 50 м3/ч
1.2 Дебит на изходяш/входящ въздух 500 м3/ч

2. Външна температура 15 градуса вътре 17 градуса
2.1 Дебит на изходяш/входящ въздух 50 м3/ч
2.2 Дебит на изходяш/входящ въздух 500 м3/ч
Моля за отговори на въпросите за всеки случай отделно
-Колко топлина се регенерира (съответно отдава на вътрешното тяло)
-Каква е консумацията на климатика
8180 - майстор
2v6 написа:
Благодарение на a_stoev вече имаме по-нагледни сметки за сравнение на пасивен с активен рекуператор:
Моля за малко разяснение по схемата, свързано с предмета на темата:
Пасивен рекуператор - ефективност 70%
Прехвърлил - 21kWh
Изразходвал - 5,1kWh
Коментирания *СОР=21/5,1=4,1

*СОР (или каквото е там) е по определението на Стоев по-горе.

Активен рекуператор - ефективност ???%
Прехвърлил - 44kWh
Изразходвал - 11,1kWh
Коментирания СОР=44/11,1=~4

Отделен въпрос ОТКЪДЕ СА СЕ ВЗЕЛИ тези 44kWh в дясно. Дори със 100% ефективност да е активният, ако картинките са СРАВНИМИ отляво имаме за потенциално прехвърляне само 30kWh, от които пасивният е прехвърлил 30*0,7=21.

Според мен, в обобщените разсъждения, основният ефект (в дясно) идва от термопомпата, която доставя ок. 30-40kWh природна (неелктрическа) енергия със СОР ~4.
За мен е загадка как са получени числата за "Total primary energy".
Може и да греша някъде. :?
Тани - модератор
От цялата картинка единственото нещо което ни засяга е че са дали ефективността на примерен пасивен рекуператор - 70%

Всичко останало е пример как като се топлим с термопомпа пестим 40% от енергийните разходи на цялата къща
2v6 - майстор
8180 написа:
...Отделен въпрос ОТКЪДЕ СА СЕ ВЗЕЛИ тези 44kWh в дясно. Дори със 100% ефективност да е активният, ако картинките са СРАВНИМИ отляво имаме за потенциално прехвърляне само 30kWh, от които пасивният е прехвърлил 30*0,7=21.
...
Първо 11.1 kWh от ток. Остават 44-11.1= 32.9 kWh.
Както ти сметна за загряването на пресния въздух са нужни 30 kWh. Точно толкова излизат и с топлия въздух, но охладен до температура на външния въздух. Явно допълнителните 2.9 kWh се получават от охлаждане на изходящия въздух до температура по-ниска от външната (както принципно работят климатиците).
8180 написа:
...За мен е загадка как са получени числата за "Total primary energy".
Може и да греша някъде. :?
Общата консумирана енергия, както спомена Тани, в случая не е важна, защото от лявата страна за основен източник на топлина се ползва газов котел.

Изображение
Bulgaria Therm - специалист
Ето една информация, до която имат достъп само нашите дистрибутори. Надявам се да ви бъде полезна. Ако нещо не е ясно и аз не мога да отговоря ще пием направо от извора - производителя VORTICE. Винаги са на разположение.
Следете и нашия сайт www.bulgariatherm.com за новини.

А сега и обещаното:

Линкът е валиден до : 20.02.2011
Файл : Export Training Prometeo_2009.ppt

Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=614f5cd673
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията: