nik80 написа:без товар забравих да премеря, при 810 оборота както при последния опит - 34 волта право след диодите, иначе двигателя по каталог е за 200 ( или 100 не съм сигурен) волта трифазно 400Hz съпротивлението е около 2.5 ома на фаза до колкото мога да премеря с мултицета (без жиците) в каталожните данни не му дават съпротивлвението....Коментар на табличката: При 810 оборота тока, който може да даде този двигател е 8 ампера върху 12 волтов акумулатор. При 334 оборота вече ще започне да отдава ток към акумулатора, но ще отдава около 0.1 А, което е едва 1.4 W. Тази мощност и ток ще може да се отдава при около 3.3 м/сек вятър при определена форма на лопатите. Ако искаш мога да ти изчисля и формата и големината на лопатите. За да получиш 10 А ток на заряд, ще трябва да се завърти с 930 оборота, при което ще получиш 140 W.
Изводи: Двигателя не е лош в режим на генератор, но ще му трябва предавка. По сметки 2:1 . С такава предавка и диаметър на пропелера около 1.5 м, можеш да изкараш от него около 20 А ток върху 12 V акумулатор ~ 240 W. Тази мощност ще я получиш при около 9 м/сек вятър. При 2.5 м/сек ще получиш 2 А което е около 24 W, което никак не е лошо. С такъв двигател ако е на подходяща цена

Остана едно последно нещо за този двигател (генератор). В един от предните постове, беше сложил данни за натоварването в Nm. Можеш ли да премериш колко Nm е усилието при около 350 оборота, без товар? Това ще ми покаже при каква скорост на вятъра ще започне да се върти генератора. Т.е. при евентуално изчисляване на перките да се вземе в предвид.
За регулирането на ъгъла на перките - да знам за центробежното регулиране, но е излишно усложняване - съответно оскъпяване на конструкцията, при положение, че при малки генератори ще ти доведе до 2 - 4% увеличаване на КПД. При 200 вата мощност на генератора това е нищожно малко. Като имаш в предвид, че такава мощност генератора ще ти достигне 5 пъти в годината за по 2 часа. Виж ако генератора е 1 мегават - въпроса е друг. Освен това в големите генератори, по този начин се постига постоянна скорост на генератора, което е важно за 50-те херца на напрежението.