• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
nik80 написа:
без товар забравих да премеря, при 810 оборота както при последния опит - 34 волта право след диодите, иначе двигателя по каталог е за 200 ( или 100 не съм сигурен) волта трифазно 400Hz съпротивлението е около 2.5 ома на фаза до колкото мога да премеря с мултицета (без жиците) в каталожните данни не му дават съпротивлвението....
Коментар на табличката: При 810 оборота тока, който може да даде този двигател е 8 ампера върху 12 волтов акумулатор. При 334 оборота вече ще започне да отдава ток към акумулатора, но ще отдава около 0.1 А, което е едва 1.4 W. Тази мощност и ток ще може да се отдава при около 3.3 м/сек вятър при определена форма на лопатите. Ако искаш мога да ти изчисля и формата и големината на лопатите. За да получиш 10 А ток на заряд, ще трябва да се завърти с 930 оборота, при което ще получиш 140 W.

Изводи: Двигателя не е лош в режим на генератор, но ще му трябва предавка. По сметки 2:1 . С такава предавка и диаметър на пропелера около 1.5 м, можеш да изкараш от него около 20 А ток върху 12 V акумулатор ~ 240 W. Тази мощност ще я получиш при около 9 м/сек вятър. При 2.5 м/сек ще получиш 2 А което е около 24 W, което никак не е лошо. С такъв двигател ако е на подходяща цена :wink: и аз бих се навил да направя генератор.

Остана едно последно нещо за този двигател (генератор). В един от предните постове, беше сложил данни за натоварването в Nm. Можеш ли да премериш колко Nm е усилието при около 350 оборота, без товар? Това ще ми покаже при каква скорост на вятъра ще започне да се върти генератора. Т.е. при евентуално изчисляване на перките да се вземе в предвид.

За регулирането на ъгъла на перките - да знам за центробежното регулиране, но е излишно усложняване - съответно оскъпяване на конструкцията, при положение, че при малки генератори ще ти доведе до 2 - 4% увеличаване на КПД. При 200 вата мощност на генератора това е нищожно малко. Като имаш в предвид, че такава мощност генератора ще ти достигне 5 пъти в годината за по 2 часа. Виж ако генератора е 1 мегават - въпроса е друг. Освен това в големите генератори, по този начин се постига постоянна скорост на генератора, което е важно за 50-те херца на напрежението.

Прикачен файл

Snap1.jpg
iva6ki - специалист
Колеги едно малко въпросче дали е рантабилно едно ветрогенераторче
от алтернатор за кола да зарежда акомулатор 62 ампер часа който на
свой ред да се ползва за аварийно осветление при спиране на тока,
ако има възможност и със 10-тина светлодиодни крушки на 12в по 1ват
velsi - Почетен майстор
Според мене за тази цел не е рентабилно. Защото тока може и да не спре изобщо през годината. Ако захранваш някакъв консуматор с постоянно потребление, например хладилник, или някакво дежурно осветление всяка нощ, тогава - да. Но за аварийно осветление по-добре да си го зареждаш от мрежата.
edemy2001 - специалист
velsi написа:
Според мене за тази цел не е рентабилно. Защото тока може и да не спре изобщо през годината. Ако захранваш някакъв консуматор с постоянно потребление, например хладилник, или някакво дежурно осветление всяка нощ, тогава - да. Но за аварийно осветление по-добре да си го зареждаш от мрежата.
Абсолютно съгласен! =D> Ще добавя и още нещо - автомобилния генератор започва да работи при над 1200 - 1500 оборота. За целта има ремъчна предавка от коляновия вал с минимум 3 пъти по голяма шайба отколкото шайбата на самия генератор. За да го завъртиш с такива обороти ще ти трябва солидна предавка в която се губи много, да не говорим, че авто-алтернаторите имат по-принцип ниско КПД 50 - 60%.
nik80 - специалист
без товар усилието не мога да го измеря до максимални обороти, просто е нищожно малко, колкото товарят лагерите това е
този двигател е за 3000 оборота и не си заслужава, но ако попадне някой на 1000 оборота с него ще стане, и ще е без редуктор, и ще започва да зарежда доста под 300 оборота

аз съм по електрониката и ми се въртят разни идеи с които да може да се черпи енергия и под минималните обороти, щото времето под минималните обороти е много, но скоро нямам намерение да правя перки и не ми се занимава щото ще е скъпа и трудоемка разработка

колкото до процентите - когато блоковете са свързани един след друг, загубите се умножават и накрая става плачевно, ако приемем че имаме 3 блока - перка , преобразувател и електроника , ако на всеки блок намалим загубите с 3% , крайния продукт ще е с 9% повече, при 4% на блок става 16% повече, и ако само се зарежда акумулатор който е за резерва не си струва, но ако е алтернатива на енергото, тогава всеки ват е пестене на пари, това са дългосрочни инвестиции, а тези 3-4% на звено, целта е да се постигат чисто технологично а не с по голяма инвестиция, просто да се извлече максималното от проекта
edemy2001 - специалист
nik80 написа:
без товар усилието не мога да го измеря до максимални обороти, просто е нищожно малко, колкото товарят лагерите това е
този двигател е за 3000 оборота и не си заслужава, но ако попадне някой на 1000 оборота с него ще стане, и ще е без редуктор, и ще започва да зарежда доста под 300 оборот....
Щом като усилието за старт е толкова малко, значи можеш да го използуваш и при ниски скорости на вятъра. Както казах вече при около 2.5 м/сек. Една предавка от 2:1 не трябва да плаши чак толкова много. Зависи и как ще я направиш. Ремъчна не е рационално - прекалено голямо триене. Верижна е по-добър вариант при не много натегната верига. Или в краен случай зъбноремъчна също не много натегната. Естествено както казваш, ако си намериш такъв двигател за 1000 оборота ще е по-добре.
boltik - специалист
Здравейте,не се слагам за познавач,но като чета и слушам забелязвам,че първо се измерва скороста на вятърът и неговото постоянство за конкретно място и тогава се взема решение какъв вид ветрогенератор може да се постави.Ако може този господин от Германия да сподели,как се взема решение,дали съответното място е подходящо.
edemy2001 - специалист
boltik написа:
Здравейте,не се слагам за познавач,но като чета и слушам забелязвам,че първо се измерва скороста на вятърът и неговото постоянство за конкретно място и тогава се взема решение какъв вид ветрогенератор може да се постави.Ако може този господин от Германия да сподели,как се взема решение,дали съответното място е подходящо.
Принципно си прав, когато става дума за промишлени генератори. Когато обаче става дума за "домашен" генератор, който да ти намали малко сметките за ток, работата е малко по-различна. В 90% от територията на България духат слаби ветрове, като средната им годишна стойност е около 1.5 - 1.8 м/сек. Голяма част от малките "домашни" генератори са произведени за скорости на вятъра над 2.5 м/сек. Ако обаче се снабдиш с генератор от една друга категория (погледни втория ми пост в тази тема), ще можеш да извлечеш енергия и от по-слаб вятър. Тогава се стига до въпроса да имаш постоянен, а не силен вятър. В този смисъл районите около морето са благодат с всекидневния си бриз и относително силните есенни и зимни ветрове, особено северно от Варна. Колкото до видовете генератори - основно са два вида - с хоризонтална и вертикална ос. Лично аз не съм привърженик на тези с вертикална ос, защото са с ниско КПД и много ниска скорост на въртене, което налага използването или на редуктор или на скъп генератор. Единственото им предимство е, че извличат енергия и от много ниска скорост на вятъра.
nik80 - специалист
проблема на вертикалната ос е че само 1 или 2 лопатки работят, другите стоят и си чакат реда

за слаби ветрове не са ли най ефективни перките с хоризонтална ос но с много лопатки, виждал съм такива с малък диаметър - 1-2 метра но поне 50 а може и повече лопатки само по периферията
трябва да се прави голяма перка за малка мощност
в същото време обаче трябва да е и много здраво, че както е слаб вятъра на единия ден така на другия баща ми се оплаква желязна оранжерия над 200 кг на завет между къщите изместена с 1 метър

има ли някакво решение за защита? примерно ако се блокира оста или по добре да се остави без товар? ако се регулира ъгъла на лопатите лесно, но за фиксираните какво се прави да не отлети нещо и да утрепе някой
edemy2001 - специалист
nik80 написа:
...за слаби ветрове не са ли най ефективни перките с хоризонтална ос но с много лопатки, виждал съм такива с малък диаметър - 1-2 метра но поне 50 а може и повече лопатки само по периферията
трябва да се прави голяма перка за малка мощност
в същото време обаче трябва да е и много здраво, че както е слаб вятъра на единия ден така на другия баща ми се оплаква желязна оранжерия над 200 кг на завет между къщите изместена с 1 метър

има ли някакво решение за защита? примерно ако се блокира оста или по добре да се остави без товар? ако се регулира ъгъла на лопатите лесно, но за фиксираните какво се прави да не отлети нещо и да утрепе някой
Не мога да дам абсолютно сигурен отговор за многолопатковите перки. За тях знам само това, че са нискооборотни. Т.е. и при силен вятър се въртят бавно.
За защита има автоматика която отклонява перката от перпендикулярната към вятъра посока. На генератора ми от снимката има такава защита. Не бива да се оставя без товар, защото започва неконтролируемо въртене и увеличаване на оборотите и има сериозна опасност от скъсване на перките от центробежните сили. Имах такъв случай при един от ранните ми експерименти. Перката беше пластмасова и се скъса при един силен вятър, защото реших да видя до колко ще се развърти ако е без товар. :?
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: