geosolar написа: По сметки излиза горе-долу толкова ( 28 и нещо) при помпа 25/4 и БЕЗ хидравлични съпротивления (без колена и т.н.) сега не ми се смята пак , защото в момента вече съм уморен а и всеки проектант трябва да може да си го сметне.Не се притеснявай, не те карам тази вечер да смяташ, може и утре. Ама настоявам да видя сметките, че аз май им се предоверявам на тези проектанти. Май само си придават важност и си търсят оправдание на хонорара - опитват се да ме убеждават, че всяка инсталация се смята индивидуално. Явно нещата са много по-прости - гледаш какви са тръбите в газовия котел със съответната мощност и с такъв диаметър правиш инсталацията. Антоне, Боби, ще ви разконспирираме, да знаете.
geosolar написа: Ако клиента иска по-голям размер обокновено го разубеждавам. Ако тука човека иска да си сложи Ф28 - да си сложи, само че ще плати 100 лева повече.То може с по тесни тръби, но спестявайки от тръбите се качват сметките за ток. С тесните тъби създаваш загуби, които да компенсираш с помпа. Това е като да караш кола с единия крак на газта, а с другия на спирачката. В дългосрочен план токът е по-скъп от тръбите.
40Вт х 20часа/ден х 30 дни=24кВтч. 24кВтч х 0,17лв/кВтч=4,08лв/месец 4,08лв х 6месеца = 24лв/сезон
ако помпата е 80 Вт-> 48лв/сезон
-> за 5 гогини се спестяват 100лв
Отделно по-високите скорости над 2м/сек. създават шум.