Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
geosolar написа:
По сметки излиза горе-долу толкова ( 28 и нещо) при помпа 25/4 и БЕЗ хидравлични съпротивления (без колена и т.н.) сега не ми се смята пак , защото в момента вече съм уморен а и всеки проектант трябва да може да си го сметне.
Не се притеснявай, не те карам тази вечер да смяташ, може и утре. Ама настоявам да видя сметките, че аз май им се предоверявам на тези проектанти. Май само си придават важност и си търсят оправдание на хонорара - опитват се да ме убеждават, че всяка инсталация се смята индивидуално. Явно нещата са много по-прости - гледаш какви са тръбите в газовия котел със съответната мощност и с такъв диаметър правиш инсталацията. Антоне, Боби, ще ви разконспирираме, да знаете.
PCL82 - майстор
geosolar написа:
Ако клиента иска по-голям размер обокновено го разубеждавам. Ако тука човека иска да си сложи Ф28 - да си сложи, само че ще плати 100 лева повече.
То може с по тесни тръби, но спестявайки от тръбите се качват сметките за ток. С тесните тъби създаваш загуби, които да компенсираш с помпа. Това е като да караш кола с единия крак на газта, а с другия на спирачката. В дългосрочен план токът е по-скъп от тръбите.

40Вт х 20часа/ден х 30 дни=24кВтч. 24кВтч х 0,17лв/кВтч=4,08лв/месец 4,08лв х 6месеца = 24лв/сезон

ако помпата е 80 Вт-> 48лв/сезон

-> за 5 гогини се спестяват 100лв

Отделно по-високите скорости над 2м/сек. създават шум.
geosolar - помощник
Не съм казъл че могат да се заложат по "тесни" тръби от допустимото , опитвам се да кажа - да не се залагат по-"дебели" тръби от допустимото. А за Ф15 е просто отправна точка, защото всички викат : "Тури си дебели тръби - та да си вържеш коня" да не би да не им стигне дебита и да се появят разни шумове и проблеми. НЕ . Няма да има проблеми с точните диаметри. На почти всички камини слагам в Ф18 и няма никакъв проблем, в началото слагах и Ф22, но няма смисъл - за 3 - 4 радиатора е безмислено.
Но откак писах само аз се обосновавам, но тези които ме карат да се обосновавам (като LazarGanev) не обосновават своите твърдения .

В крайна сметка нека отговорим по темата : МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СЛОЖИ Ф18 НА КАМИНАТА ВМЕСТО Ф28 . А пък с LazarGanev можем да отворим нова тема : "Може ли тръба Ф15*0,7 да топлопренася 30kw" . Поне се радвам, че се намери опонент, който да ме накара да си размърдам малко мозъка и да напиша малко по-подробно... Вярвам че Лазар има също завидни познания и ще поспорим и за други неща, пък кой знае - може би в бъдеще заедно ще работим по някой проект :) .
LazarGanev - "Велик майстор"
geosolar написа:
Не съм казъл че могат да се заложат по "тесни" тръби от допустимото , опитвам се да кажа - да не се залагат по-"дебели" тръби от допустимото.
... Но откак писах само аз се обосновавам, но тези които ме карат да се обосновавам (като LazarGanev) не обосновават своите твърдения .
... Поне се радвам, че се намери опонент, който да ме накара да си размърдам малко мозъка и да напиша малко по-подробно...
Аз досега обосновки не съм видял и ги чакам. В началото ме попита какво точно искам да обосновеш за да не пишеш 2 дни и аз ти посочих. Е, ти вече 2 дни пишеш, ама без нито една обосновка, без нито една формула, само си доуточни твърдението, че ф15 може да захрани не 30, а 28кВт и то с помпа 25/4 в режим 60/45*С. Толкова ли са сложни сметките? Колко е това "допустимото", за което говориш?
ArturDent - Почти Безобиден
filmatoplo написа:
Аз си мисля че Артур -реши вече тръбата да е мед фи-28.
Както вече писах мисля да оставя един чакаш канал в пода покрай стената, а пък като стане време за самата камина тогава ще се слагат и тръбите... най вероятно ф28
Ahmakov - специалист
...

Прикачен файл

tr.JPG
...
tr.JPG (75.02 KиБ) Видяна 3740 пъти
bobivg - специалист
:mod: geosolar...... :mod: geosolar чакаме коментар :2thumbs:
AntonBM - специалист
Загубите в тръбната мрежа, трябва да се оразмеряват така, че пада на налягане в тръбите на цялата инсталация да не надвишават 1200 mm. воден стълб (12000Pa). Това е стар норматив за отоплителните инсталации. За климатичните той не важи, понеже там се гони ΔТ=5°С.
За да се получи пад в тръбите по-малък от 1,2 m. воден стълб, трябва да се избягват стойности на пада на налягане за 1 линеен метър в тръбите R>10 mm. воден стълб (100Pa). Допустимо е да се ползват стойности и над тази, но само за къси участъци. От снимката по-горе се вижда, че дори тръбата ф35х1,5 има по-големи от тези загуби! Т.е. дори и тя е малка за желаната стойност на температурният пад от 15°С. За ΔТ=20°С тя може да пренесе и 35kW, но при ΔТ=15°С и тя е малка.
Ф28х1 също може да пренесе почти 20kW, но при ΔТ=20°.
Geosolar, явно наистина е практик, и не си е играл да изчислява нещата, въпреки че е инженер. Странно, как ли работят инсталациите му? Със сигурност така, както определя диаметрите, не може да постига ΔТ по-малко 25°. Явно мъчи помпите на високи скорости.
ivhand - специалист
като чета какви сложни въпроси разисквате, ме досрамява, но все пак ще си аадам въпроса.
Каде да са тръбите от камината?котлето във всекидневната до колекторите и от колекторие до радиаторите
а) в замаската на пода-
б) в мазилката на стените,
в) да си висят покрай стените и да се виждат.
Кой е най -практичния и удобен вариант?
моите притеснения са че ако са в замазката или мазилката при евентуален фал всичко трябва да се кърти наново, затова един приятел ме съветва да са си отвън хем ще топлоотдавати ще "греят", но пък и бая прах ще събират
Вие какаво ще кажете с опоита от практиката ?
ivhand - специалист
:) зддравйте, кво става, . Никой ли няма да сподели нещо от опита,
Простете ми ако въпросите ми са банални :oops: , но не знам кое е най подходящо :? и затова искам да чуя мнения и на други , които имат пове4е опит
така че ще съм ви много благодарен да споделите нещо?
!

Тема "Тръби от камина до колектор - Какви?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: