• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
valio2007 - специалист
Тани написа:
А тези норми за денонощна 24/7 вентилация ли са?
Броя на жителите няма ли отношение при изчисленията? Ако има необитаеми помещения неовходимо ли е да се вентилират?
Има норма минимум 30 м3/h на човек при неактивна дейност (сън).
bobivg - специалист
a_stoev написа:
Тя викторината се почна още от първата страница с едни риторични въпроси. Би ли повторил доводите си срещу активния рекуператор. Сметката която бе изкарал, не е при реални и изпълними условия за непрекъсната работа. Също така на няколко пъти се изтъква предимствата на работа при намален дебит и никой не обоснова нуждата от намален дебит. Ще се слагат ПЖР със задвижки по стаите ли? Или отделни вентилатори? Да говорим за реално изпълними варианти, а не само да философстваме.
Сметката си е много вярна. Това, че щяло да замръзва и трябва да има обезсражаване си важи и за двата варианта колко пъти да ти пиша едно и също това е моментно сравнение на работа при определени условия. Щом твърдиш, че не е вярно сметни го ти да видим вения отговор (и стига с тия общи приказки така само в шоурума на клиентите) . Много добре си работи безскрежаването с едно делта П и on/off задвижка. Пука се ако няма защита от замръзване. При активния както се вижда се налага да се намаля дебита поради конструктивни ограничения. При пасивния няма такова ограничение, но не е проблем да се направи регулиране на дебита и то доста по-интелигентно от това което ти предлагаш с пжр-та (управление на степените на вентилаторите или дори безстепенно ако ти е кеф). Какво правим с активния пушим си в помещенията само когато е над -5 и при по-студено време излизаме на балкона заедно с гостите?
И защо ми е това топловъздушно отопление което мога да го ползвам не когато е студено на вън, а когато е топло?
Лятото активния рекуператор винаги ще работи в по-неблагоприятен режим от една клима. Няма да ти цитирам стари постове върни се и ги прочети, ако искаш.
Тани - модератор
a_stoev написа:
Всички правите грешката че пишете без да разбирате. Има си норми, има си критерии, измислени са от хора по умни от нас, и то не със цел да ни вземат парите, а защото са необходими
Първи резултат от google за норма за въздухообмен
....................................................
Не мога да посоча точни цифри за ефективност на активен рекуператор, няма опит с такъв.
Тани написа:
За едно дву/три членно семейство дебита от 60-100м3/ч. е абсолютно нормален и на тази база се основават моите разсъждения.
При този дебит разпределен на 110 м2 реално няма никакви (осезаеми) течения . Теченията от конвекцията на стъклата/стените са по-големи.
А относно температурата - ако приемем че в помещението е 22 градуса то входящия въздух при -5 градуса вън ще е 19,3 градуса при кпд 90% . При този дебит/скорост по никакъв начин тези 2-3 градуса не биха повлияли на температурата на помещението и каквато и да е отоплителната инсталация бързо ще се справи с тях! Реално по-голям дискомфорт би се получил от отварянето на врата към помещение с подобна или по-голяма разлика в температурите ,защото ще влезе много повече въздух за по-кратко време!
Ако ти е достатъчен, тоя дебит, 60-100м3/ч., се осигурява от кенефния вентилатор и няма нужда от допълнителна вентилация.
А как ще го разпределиш въздуха по стаите? По колко решетки на стая ще сложиш да не се усеща 5? 10? или ще кажеш пред решетката никой да не сяда и фикус да не се слага.
И тези 90% от де ги исмукахте? Докато не видя софтуер за селекция дето да му подам параметри и той да ми изплюе резултат не го вярвам. Рекламните картинки имат същата стойност като тази статия за торсионни генератори на топлина

Само за какви дебити говорим.
Изображение
Продължих да чета в Гугъл повече от първия пост в който става въпрос за САНИТАРЕН ВЕНТИЛАТОР , а не за вентилационна система
http://www.sec.bg/userfiles/file/EI-Edu ... 0Bul_2.pdf

прочети 28 и 29 стр и там има норми , но този път за това за което говорим в тази тема!

http://www.apxe.eu/root/f/uploads/03_Ventilacia.pdf

стр. 2 и 4

http://www.passive.bg/bg/conception/10-conception.html

http://www.1kam1.com/news/interview/2767

Интересно защо не можеш да приемеш ФАКТИТЕ ???
Това са изисквания и съответно трябва да има с какво да бъдат изпълнени!
Не знам защо българина докато не пипне нещо , не може да приеме , че то съществува?

ОТ ИСКЪРО ПО-ДЛИБОКО НЕМА!!!

Да търся ли още линкове или тези са достатъчни? Навсякъде хората пишат почти еднакви стойности. Интересува ме заслужава ли си да се прави активен рекуператор за тях или не, а не дали дебита ще е достатъчен? След като това е изискването ще гледам да го спазя без да се влияя от МНЕНИЯ !!! Така и не ме убеди никой с ФАКТИ , а само с МНЕНИЯ колко били хубави и икономични активните рекуператори , но никой не сметна примерите които дадох! Вентилацията в къщи ще работи ДЕНОНОЩНО както наблегнах няколко пъти вече . Колко му е МИНИМАЛНАТА консумация на прословутия активен рекуператор и защо никой не прави такива , като са толкова добри и икономични? Вече ми омръзна да циклим в омагьосан кръг . Нека си говорим по същество , а не празни приказки.

ПП и моля те сметни колко е ефективността на рекуператора от картинката

Прикачен файл

Рекуператор.png
Рекуператор.png (52.18 KиБ) Видяна 3489 пъти
a_stoev - майстор
Тани написа:
Продължих да чета в Гугъл повече от първия пост в който става въпрос за САНИТАРЕН ВЕНТИЛАТОР , а не за вентилационна система
И какво като санитарен? Въздуха изхвърлен от него няма ли да се използва в рекуператора? Няма ли нужда да се балансира изхвърления обем с пресен? Виж си пак в каталога на прометеото на последната страница как се смуче от санитарните помещения и кухнята и се подава в дневни и спални. Чети и помни всичко, а не само това което ти е угодно. Ползвай я тази глава. Не ти е за украшения.

Спора отдавна се изроди в заяждане и се предавам. Няма какво повече да пиша.
Публично заявявам, че разбираш от вентилации, климатизация. Направо си велик, господ, корифей, имаш 300 години опит и хиляди пускове. Писачите на учебници ги слагаш в малкия си джоб. Термодинамиката също. Поклон. Изображение
Тани - модератор
a_stoev написа:
Тани написа:
И какво като санитарен? Въздуха изхвърлен от него няма ли да се използва в рекуператора? Няма ли нужда да се балансира изхвърления обем с пресен? Виж си пак в каталога на прометеото на последната страница как се смуче от санитарните помещения и кухнята и се подава в дневни и спални. Чети и помни всичко, а не само това което ти е угодно. Ползвай я тази глава. Не ти е за украшения.

Спора отдавна се изроди в заяждане и се предавам. Няма какво повече да пиша.
Публично заявявам, че разбираш от вентилации, климатизация. Направо си велик, господ, корифей, имаш 300 години опит и хиляди пускове. Писачите на учебници ги слагаш в малкия си джоб. Термодинамиката също. Поклон. Изображение
Чета и даже съм го писал в сметките , че 2 часа в денонощието работи на по-голям дебит. А ти през цялото време пишеш само за тези 2 часа и пропускаш останалите 22 . Както виждаш аз се опитвам да защитавам мнението си с факти , а ти ? Само в тази тема си промених мнението на няколко пъти , като ме обориха с факти! Помолих те за факти , за да ме убедиш и ти , но ти най много наблягаш на факта че си направил много инсталации и с това си изкарваш хляба! Не признаваш параметрите на реално съществуващи системи и и казваш че е невъзможно , но също не се обосноваваш. Поне според мен така не се води спор - ти го изкарваш на кавга! В спора не би трябвало да става въпрос за личности , а за физични закони. Погледни си поста по-горе?

Ето възможност отново да си променя мнението , ако някой ми отговори на въпроса - тези данни от учебниците за едиколко си кратен обмен на въздуха - за денонощна вентилация 24/7 ли става въпрос! Вместо отговори обаче получавам заяждания! Не знам защо си останал с впечатление , че се правя на разбирач , като постоянно задавам въпроси ??? Ако знаех отговорите , нямаше да ги задавам , а щях да ги споделя с останалите , както съществуването на рекуператори с КПД над 80% . Ти говориш само за топлообменник с кръстосани потоци , но това не е единствения вид топлообменници и от там идват всички недоразумения в спора!
valio2007 - специалист
Тани, постоянно питаш дали тези норми са за режим 24/7. Имам чуството, че спираш да дишаш от време на време.
Ако дишаш изхвърляш влага и СО2 и някой трябва да опреснява въздуха. Ако умееш тибетски номера за спиране на дишането може и вентилацията да почива.
В случая коментирания модел НR400 има датчик за СО2 и влага и регулира потока динамично, което е голям +. Но регулирането е за целия поток, а не за всяка стая поотделно и с това не може да определи къде е необходим поток от 30 м3/h и къде не. Така може да се получи, че разпределен в 4 стаи потока да е недостатъчен 30/4. Единствено, ако се подава в една стая и преминава през всички останали преди да се изхвърли написания икономичен режим може да работи. В противен случай ти трябват 4Х30 въпреки, че има само един човек в къщата. Дано да съм бил ясен какво искам да кажа.
Тани - модератор
valio2007 написа:
a_stoev прав си за нормите за вентилация и за това примера, който сметнах е за 1000м3/h . Изискванието е 0.6.V/h или 0.6 пъти по обема на помещенията на час, като има значение помещението за какво се ползва.
Дадения от теб каталог е с добри цени, но отвратително КПД, което обесмисля изобщо парите дадени за вентилация.
За мен КПД под 85% при 0С е срам за производителя. А масово предлаганите топлообменници с кръстосване на потоците теоретично не могат да имат повече от 50% въпреки, че в техническите данни пишат други неща.
Единственно топлообменник с достатъчна дължина и потоци с противоположна посока могат да постигнат добри резултати. За съжаление масово произвежданите са неподходящи.
Вальо явно е станало недоразумение . Имах предвид тези норми. 1000м3/h денонощно ми се виждат меко казано мнооого. Този въздух трябва цял манастир Тибетци за да го издишат ( шегувам се , моля те не ми се вързвай)

По принцип намирането на топлообменника с насрещно движещи се потоци е проблем. Ще се радвам ако можеш да помогнеш .
valio2007 - специалист
Тани написа:
Вальо явно е станало недоразумение . Имах предвид тези норми. 1000м3/h денонощно ми се виждат меко казано мнооого. Този въздух трябва цял манастир Тибетци за да го издишат ( шегувам се , моля те не ми се вързвай)

По принцип намирането на топлообменника с насрещно движещи се потоци е проблем. Ще се радвам ако можеш да помогнеш .
Аз съм пушач, жена ми също и в хола трябват поне 250м3/h за да конпенсират дима. Ако има компания на гости нещата са страшни.
Инсталацията трябва да може да поема пиковете, за което трябва да е оразмерена.
vladaeca - напреднал
Само да си кажа, че възнамерявам да интегрирам един CO2 сензор.
Да не се морим с ON/OF. Само 6.90$ за стая. А пък ако се заиграя със стъпкови мотори и калпи може да се направи вентилазия, която да вентилира всяка стая по отделно в зависимост от обитаването.

Ще я правим умна като ТАНИ.

Иначе I'll keep you informed :-D :-D :-D
Тани - модератор
Чак ти завиждам благородно. Моята ще имам възможност да я почна най-рано след година живот и здраве. Като гледам обаче с какви темпове върви проектирането , дано да успея докато стане време за практическото изпълнение. Твоя проект поне е евтин и може да експериментираш. Да не забравиш да снимаш !
Ще ти направим отделна тема само за твоя проект и ти обещавам,че ще я държим чиста. Тази остава за обсъждане на плюсовете и минусите на системата по принцип. Обещал съм ти също , че ще ти помагам с идеи за проекта въпреки предубедеността ми за икономическата полза от него. Ще се радвам , ако съм грешил и дори и аз бих си направил подобна система, но с по-мощен компресор с по-голям СОР.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: