• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bobivg - специалист
Тани написа:
Единственото сигурно е , че ще са с противоположни потоци. Ефективността на кръстосаните не ме устройва. Проблем е намирането и не знам какви ще са цените?
Да ти кажа честно високата ефективност не е само заради насрещните потоци, по скоро е заради това, че са енталпийни (прехвърят и влага). При този тип топлообменици се дефинират две ефективности по температура и по енталпия и то при определен дебит. Разбира се е добре тази информация да се дава при номинален дебит защото тя не е постоянна. Така може да се сравнят характеристиките на конкурентни фирми иначе си е само рекламна цифричка. Интересо е и да се помисли как става регулирането на влагата при енталпийния рекуператор предполагам, че става като се байпасира свежия въздух да не минава през рекуператора аз поне друг начин не виждам.
Bulgaria Therm - специалист
bulhomes2 написа:
Bulgaria Therm написа:
Цената на топлообменника на Prometeo HR 400 с ефективност над 85% е 746 лв. без ДДС. За Майстори - 644 лв. без ДДС.
Имам чувството, че Ви попитах, но не видях отговор. Ако не се лъжа топлообменника му е шестостен с полиетиленови прегради, в който се разминават потоците. В идеалния случай това би довело до уеднаквяване на температурите. Предполагам, че тези 85% ефективност са процентите на практика до стоте процента в идеалния случай. Тоест при 0С вън и 20С вътре в идеалния случай би било 10С на изходящия и входящия. На практика навярно се получава 12С на изходящия и 8С на входящия (не съм ги интерполирал точно, а на око). Това ли е в действителност или твърдите, че този рекуператор ще докара 17С на входящия и 3С на изходящия въздух?

През цялото време говоря за пасивна рекуперация. Ако гарантирате, че прави това ме имате за клиент.
Да, топлообменникът е шестостен. Сечението на каналите и триъгълно като и трите страни на триъгълника се обтичат от изхвърляния въздух.
Могат да се дадат много дефиниции на енергийната ефективност или ефективност на термичен обмен (η) на рекуператор на топлина.
Обикновено се разбират като отношението между реалната разлика (ΔТ (реална)) и теоретичната разлика
(ΔТ (теоретична)) на температурите на въздуха на входа и на изхода (предполагаме, че двата дебита са еднакви).

η = ΔТ (реална) / ΔТ (теоретична) = Твкарван въздух – Твъншен въздух/Твътрешен въздух – Твъншен въздух
За да разберем важността на ефективността на рекуператора ще дам няколко практически примери.
Температура на външния въздух: - 5°С;
Температура на вътрешния въздух в къщата: + 20°С
Трябва да определим температурата на вкарвания въздух в къщата.
ΔТ (теоретична) = 20 – (-5) = 25°С
ΔТ (реална) = η х (ΔТ (теоретична)) = η х 25, т.е.
Твкарван въздух = η х 25 – Твъншен въздух

Рекуператор, който има ефективност η = 50% ще определи температура на вкарвания въздух в помещението равен на:
Твкарван въздух = 0,5 х 25 + (-5) = 7,5°С ► т.е. вкарва се студен въздух.

Ако рекуператорът е с ефективност η = 80% ще бъде:
Твкарван въздух = 0,8 х 25 + (-5) = 15°С

И накрая, ако рекуператорът е с ефективност η = 90% ще имаме:
Твкарван въздух = 0,9 х 25 + (-5) = 17,5°С

Ако искате сега, заменете - 5оС с 0оС и ще получите температурата на вкарвания в помещението въздух.
bulhomes2 - майстор
Получава се точно 17С??? Сигурни ли сте, че прави това? Пробвали ли сте го? Има ли отзививи от клиенти?

Тани, аз си представях топлообменника с плоски равнини, но ако тези триъгълни сечения са достатъчно на брой при насрещни потоци и малък дебит може и наистина да стане. Представям си нещо като пчелна пита, но с триъгълни килийки...
bulhomes2 написа:
Получава се точно 17С??? Сигурни ли сте, че прави това? Пробвали ли сте го? Има ли отзививи от клиенти?

Тани, аз си представях топлообменника с плоски равнини, но ако тези триъгълни сечения са достатъчно на брой при насрещни потоци и малък дебит може и наистина да стане. Представям си нещо като пчелна пита, но с триъгълни килийки...
Това нещо се продава в цяла Европа и има всички сертификати, доказващи ефективността.
А иначе много точно си представяте пчелната пита! =D>
Площта на топлообменника, за който говорим е около 30 кв.м!! Колкото повече площ, толкова по-голям топлообмен, толкова по-висока ефективност.
denuchi - специалист
Bulgaria Therm написа:
bulhomes2 написа:

Това нещо се продава в цяла Европа и има всички сертификати, доказващи ефективността.
Площта на топлообменника, за който говорим е около 30 кв.м!! Колкото повече площ, толкова по-голям топлообмен, толкова по-висока ефективност.
Браво. =D> Да попитам това при какъв дебит или без значение. Чувал съм че и това има значение. Само съм чувал и затова питам.
bulhomes2 - майстор
Пак не разбрах дали сте го пробвали.
denuchi написа:
Bulgaria Therm написа:
bulhomes2 написа:

Браво. =D> Да попитам това при какъв дебит или без значение. Чувал съм че и това има значение. Само съм чувал и затова питам.
Дебитът, естествено, има значение. При увеличаване на дебита(по-голямо жилище) ефективността намалява. За Prometeo HR 400 ефективността варира от 87 до 92%
bulhomes2 написа:
Пак не разбрах дали сте го пробвали.
Аз лично не съм го пробвал. В България има продадени няколко бройки. Няма как да имам обратна връзка с клиентите. Факт е че от три години недоволен или с проблем в гаранция клиент не се е обаждал. В Европа са продадени хиляди бройки.
bulhomes2 - майстор
Има ли вариант да го върна, ако практиката се размине с теорията?
bulhomes2 написа:
Има ли вариант да го върна, ако практиката се размине с теорията?
Не разбрах какво искаш да купиш, топлообменника на Prometeo HR 400 или целия пасивен рекуператор Prometeo HR 400?
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: