Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Не се конфронтирай със съседите. Няма гаранция, че този комин не е точно за аспираторите. Често слагам такива за тях в моите проекти.
Писал съм по горе, че 1 аспиратор ще работи без грижа, а когато се включи втория в участъка от него на горе се получава висока скорост – от там по-висок пад на налягане и шум. Това не е голяма болка, понеже самият аспиратор си е доста шумен, а участъка с висока скорост е последен – т.е. няма съсед над него, който да се оплаче. Малко ще спадне дебита на аспираторите (с около 10-15%), когато работят 2. Най-вероятно съседите ти няма да могат да усетят такава малка разлика.
Сетих се и за нещо друго! Възможно е, когато работят 2 аспиратора да се вдигне много налягането в обема на комина и въздуха да започне да прониква в твоя Инокс. Тогава ще се връща дима обратно и ще гаси котела. Много ще е трудно да се уплътни Инокса до, толкова че да не се усеща това. Питай някой практик, как да си уплътниш по-добре снадките на комина. Ако успееш, няма да има друг проблем освен конденза.
Опасност да се върне дима обратно в аспираторите няма. Дори е обратното. Имаш ефект на инжектор – по-вероятно е да дърпа от колкото да нагнетява в аспираторите. Да не говори и за това, че ако не работят аспиратори, комина се затопля и започва да дърпа, от където не е уплътнено.
hailo - специалист
AntonBM написа:
Не се конфронтирай със съседите. Няма гаранция, че този комин не е точно за аспираторите. Често слагам такива за тях в моите проекти.
Писал съм по горе, че 1 аспиратор ще работи без грижа, а когато се включи втория в участъка от него на горе се получава висока скорост – от там по-висок пад на налягане и шум. Това не е голяма болка, понеже самият аспиратор си е доста шумен, а участъка с висока скорост е последен – т.е. няма съсед над него, който да се оплаче. Малко ще спадне дебита на аспираторите (с около 10-15%), когато работят 2. Най-вероятно съседите ти няма да могат да усетят такава малка разлика.
Сетих се и за нещо друго! Възможно е, когато работят 2 аспиратора да се вдигне много налягането в обема на комина и въздуха да започне да прониква в твоя Инокс. Тогава ще се връща дима обратно и ще гаси котела. Много ще е трудно да се уплътни Инокса до, толкова че да не се усеща това. Питай някой практик, как да си уплътниш по-добре снадките на комина. Ако успееш, няма да има друг проблем освен конденза.
Опасност да се върне дима обратно в аспираторите няма. Дори е обратното. Имаш ефект на инжектор – по-вероятно е да дърпа от колкото да нагнетява в аспираторите. Да не говори и за това, че ако не работят аспиратори, комина се затопля и започва да дърпа, от където не е уплътнено.
А когато работят го изстудяват и какво става с тягата ?
AntonBM - специалист
Да изстудяват го и тягата спада. В същото време има висока скорост в мястото на изхвърляне на покрива – там се получава спад на налягането, което ще създава допълнителна тяга (ефекта на ежектора). Ако обаче не е уплътнен добре Инокса по-долу, където има над-налягане този ефект ще се загуби.
Смятам, че това решение не е най-доброто, но е работещо. Писах вече за възможните спънки, и ако им обърне внимание, няма да има проблем.
П.П. За да се постигне ефекта на ежектора, трябва Инокс комина да свършва равно на отвора на другия комин. Ако е по-горе или по-долу, този ефект се губи.
Pooh - майстор
Не съм специалист, но в мен напират следните мисли:
1. Комините се изчисляват за определен дебит и консуматори
2. На дадената схема, колегата Gek иска да приватизира по-голямата част от комина (защото това е комина, другата половинка е само разклонение къмвсяко жилище)
3. Направи си сам идеята не трябва да е в разрез със здравият разум ... а дори и тогава - не трябва да е в разрез с нормативи и законово установени правила
4. Ако аз съм съсед от горните етажи в дадената схема и разбера, че някой ползва общият комин, като частна собственост - разкъртвам леко комина, пробивам дупчица в инокса и изпразвам 4-5 флакона с монтажна пяна ... ей така от бунтарско отношение
Gek - специалист
AntonBM написа:
П.П. За да се постигне ефекта на ежектора, трябва Инокс комина да свършва равно на отвора на другия комин. Ако е по-горе или по-долу, този ефект се губи.
Питам колко да стърчи над основното коминно тяло защото миналата есен стана малък проблем с комина в който сега ми е включена камината. В момента камината ми е включена в наистина комин. Но конструкцията е сдвоена. Като на горната картинка. Едното е комин, другото е аспирации. Конструктивно са еднакви напълно и вървят едно до друго, но са завъртени едно спрямо друго на 180 градуса. Ето рисунка:

Изображение

Един сравнително топъл есенен ден бях запалил камината и на някои съседи започна да им излиза пушек от аспирациите. Коминните тела са идеални, няма пукнатини, няма как пушека да премине от едното тяло в другото. Почти 100% съм сигурен, че пушека излизайки най-отгоре се е завъртал на долу и е слизал по коминното тяло на аспирациите. Искам да подчертая че това беше само един единствен път и деня наистина беше особен, в смисъл може би атмосферното налягане е било по-различно, а и външната температура беше сравнително висока, имаше бая слънце.
Та затова сега питам ако почна тоя проект с инокса дали не е добре да се показва около метър над основното тяло.
Надявам се обясних горе-долу добре :)
Gek - специалист
Pooh написа:
4. Ако аз съм съсед от горните етажи в дадената схема и разбера, че някой ползва общият комин, като частна собственост - разкъртвам леко комина, пробивам дупчица в инокса и изпразвам 4-5 флакона с монтажна пяна ... ей така от бунтарско отношение
Нали разбираш, че ми е най-лесно да си включа камината дирекно. Това което съм замислил е именно поради факта, че уважам съседите си и не мисля да ги карам да си махат аспирациите.
Говорил съм със главния проектант на сградата, тя казва, че това е комин по проект. Ходих до архитектурно бюро и взех плановете на нашия вход - никъде не пише че това е аспирация (в интерес на истината не пише, че е и комин). На архитектурния план в чертежа няма никаква разлика м/у коментираното коминно тяло и комините, които наистина са комини....
А ти защо би го направил това, ако моята система по никаквъв начин не ти влияе? Да не би да си напринципа: "не е важно на мен да ми е добре, а е важно на съседа да му е гадно"?

П.П. Мога да сканирам чертежа и да го постна тук. Ако има специалисти, които могат по чертежа да кажат 100% това тяло за какво е правено ще съм много благодарен.
AntonBM - специалист
Gek това, което си нарисувал е частен случай. Случва се много рядко, когато външната температура е по-висока от тази в комина. Тогава, комините засмукват външен въздух. За това на аспираторите им се слагат възвратни клапи. Когато поработи малко котела, комина се затопля и тази обратна циркулация спира. Все пак такова връщане на дим е възможно.
Pooh - майстор
Извинявай, явно съм се изразил пресилено. Бих го направил, защото ми е писнало от всякакви преустройства и нововъведения, които не са съобразени с нищо друго, освен моментното желание на някой. При теб явно не е така - допитвал си се до тесни специалисти, преди да пишеш тук. Друг е въпроса, че коминните тела, които служат за изграждане на комините в днешно време, трудно биха издържали на температурата от една сериозна камина (такава мислиш да монтираш, доколкото съм разбрал). Истината е, че за исканото от теб задание, си трябва отделен, самостоятелен комин. Всичко останало са компромиси. Хубаво би било поне съседите да са информирани - точно за да няма лумпени като мен.
Gek написа:
Коминните тела са идеални, няма пукнатини, няма как пушека да премине от едното тяло в другото. Почти 100% съм сигурен, че пушека излизайки най-отгоре се е завъртал на долу и е слизал по коминното тяло на аспирациите. Искам да подчертая че това беше само един единствен път и деня наистина беше особен, в смисъл може би атмосферното налягане е било по-различно, а и външната температура беше сравнително висока, имаше бая слънце.
Та затова сега питам ако почна тоя проект с инокса дали не е добре да се показва около метър над основното тяло.
Надявам се обясних горе-долу добре :)
Предоверяваш се на изпълнителите ми се струва. Коминните тела се зидат масово с варов разтвор, без последвали измазвания на самите тела. Това не е проблем при аспирации, но до сега не съм чул някой без проблем след включване на камина, дори и да не е за отопление, а само за фасон. Или избиват петна по стената, или има пренасяне на пушеци и миризми ... абе все има някаква драма.
Transporterr - специалист
[-X
Последна промяна от Transporterr на пет фев 25, 2011 9:12 pm, променено общо 2 пъти.
AntonBM - специалист
Transporterr, конструктора се занимава с конструкциите на сградата. Не той казва, за какво се ползват комините. Това се оказва в ОВК проекта. Аз съм ОВК проектант и по-горе съм писал, че много често ние слагаме такива сифонни комини точно за вентилацията с кухненските аспиратори. Всеки един апартамент, трябва да има предвиден такъв комин (или най-малко вентилационна шахта) за аспираторите и отделен за отопление. Често обаче, архитектите съкращават един от 2-та. Виждал съм одобрени проекти и без никакви комини. Пишат, че това не са апартаменти, а студия... Пак си получават Акт-16. ОВК проекти изобщо не им правят! Слагат кухня с печка и никой не мисли за аспиратора, въпреки, че кухнята е смотана в някой вътрешен ъгъл. За отопление – всеки да се оправя, както може – комини няма! Вентилацията на санитарните възли е дадена във ВиК проекта.... Проекта минава!!! Не на всякъде, в някой градове се държи на спазване на нормите, но на много места минават без ОВК-проект.
Нищо чудно, в сградата на Gek, този сифонен комин да е минат (по проект), както за аспиратори, така и за отопление. Изобщо няма да се учудя! Какви ли не глупости съм виждал... В този случай нито той, нито съседите му са виновни! Gek много правилно се опитва да се съобрази с възможностите. Той няма да пречи (забележимо) на съседите си, ако монтира този скъп комин вътре в сифонното тяло. Ако обаче в това тяло се включат повече от 2 аспиратора, вече щеше да има проблем, но само когато работят едновременно.

Тема "Дайте мнение за този нестандартен комин." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: