• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ако радиаторите са чугун добре -температурните колебания се усещат по слабо , но ако си с алуминиеви и си с по малка температура на водата -радиатора е затоплен само горе , от полувината и долу е много по студен -сравнен с чугунения, това при гравитачно.С помпа разликата нямаля .
filmatoplo - майстор
За Ванчето-с пелетната горелка ще си автоматизираш горивния процес -няма да има тези спадове и пикове за които споменаваш с въглищата .Няма да е нужно вече да се набумка котела че да издържи часове :wink: -при пелетите ще си нагласиш режим по температура и часове и горелката си знае .Няма да имаш вече излишно прегряване в стаите или пък студени периоди.4 те тона въглища като разход го преписвам на това -1 лошо качество ,2 искаш не искаш котела зареден с въглища той гори -в някой от часовете излишно.И при пелетите има лоши , но с малко повече информация която вече е по достъпна и бърза -лесно ще избереш качествените.Ами пелетите са по интелигентно гориво-един телефон на доставчика и след час са при теб с буса 2-3 тона в чисти чувалчета , не е като въглищата 9 дена и 8 часа-пък мръсотия до шия. :) .Вярвам ме разбрахте . :) Ерато горелките не ги ли дават по програма на изплащане :wink:
vache - специалист
filmatoplo, е така де.. ти успя да го кажеш в един постинг :rock: Аз и затова искам горелката :)

Горелките ги дават на изплащане през джет кредит и през ЦКБ мисля.
filmatoplo - майстор
Определено съм за горелката, но с качествени пелети, стаен програматор със седмично регулиране на стайната температура.Остава вече сградата да има по малки топлозагуби и оттам по-малък разход на пелети. :)
vache - специалист
Ох, сигурно е коментирано, ама пак ще питам..
Тоя стаен седмичен програматор какво представлява?
Иначе за топлозагубите сме ги свели доколкото се може до минимум с вътрешна изолация, вкл. на пода и тавана. Понеже във входа се санира частично ние предпочетохме да изолиране отвътре и да не топлим стените :) При нас проблемът наистина е в непрекъснатото отопление. Ето вчера котела го запалихме и умряхме от жега :roll: просто няма как да го регулираме прецизно да спира и да тръгва
spec - специалист
vache написа:
... Е, може да се подава по някоя лопатка въглища, обаче не е работа това.. Първо няма пълно изгаряне, в сравнение с горното горене и второ ако котела е позагрял и въглищата се разбумтят като се разгорят първоначално тръбата му стана синя от температурата.
vache написа:
... Ето вчера котела го запалихме и умряхме от жега :roll: просто няма как да го регулираме прецизно да спира и да тръгва.
Да се включа и аз с мнение, пък и да следя отблизо развитието на темата :)

vache,
не мога да се съглася с горното (подчертаното). От 6 години съм с Viadrus U26 и подобни проблеми са ми непознати. Така като те "слушам" си мисля, че майсторите не са ви обучили да работите с котлето. Никога не ми е загрявала тръбата му до синьо или пък да умираме от жега. Е, на всеки радиатор имам термо-вентил, разбира се. Горещо ти препоръчвам и ти да помислиш в/у това, защото някъде споменаваше, че апартамента е за 5 климатика. Това означава, че имаш поне толкова радиатора.
Осъзнавам какви реакции ще породи това, но темата вече сме я коментирали със снимков материал.

Уточнение: Имам предвид да сложиш на всеки радиатор термо-вентил. Тогава няма да "умирате от жега".
Последна промяна от spec на пон фев 21, 2011 1:48 pm, променено общо 2 пъти.
fbr - майстор
И аз не можах да разбера коя тръба загрява до синьо. Ако е за изходящите газове, това са си живи загуби. Моя котел вместо тръби за изходящите газове има гофрирана алуминиева тръба за аспиратори, и 5-та година е здрава, Представям си какво ще и се случи, ако попадне в такава ситуация. Принципно температурата на тръбата на изходящите газове, не трябва да е осезаемо по-топла от тръбата на изхода на горещата вода на котела в установен режим. В режим на повишаване на температурата, е възможно да е леко по гореща.
filmatoplo - майстор
:) Димоотвода на Виадруса се загрява доста -над 200 градуса , щом инокс посинява ,значи с въглища ще достигне и към 400 гр.Щото съм виждал оригинален котел на пелети на който димоотвода не превишава 80 гр.
fbr - майстор
Значи Виадруса не заслужава толкова суперлативи, които четем из форума.
spec - специалист
filmatoplo написа:
Димоотвода на Виадруса се загрява доста -над 200 градуса.
Не съм съгласен. В номинален работен режим даже не превишава температурата на изходящата топла вода.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Виадрус У 22 и горелка на пелети - въпроси?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: