Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kuuuuuul - майстор
Няма ли кой да намери грешка в мойта формула че вече почти се отказах да правя изолация :?
Георгиев - специалист
valio2007 написа:
ПС. Площа на прозорците е малко голяма. Особено южните. Доколкото знам квадратурата на прозореца трябва да е 1/6 до 1/5 от площта на стаята.
Това е минимумът. Можеш и цялата стена да ти е прозорец и това, от архитектурна гледна точка, е само бонус.
naughty - специалист
valio2007 написа:
Една интересна реализация за отпадна вода, но за сега не открих българска фирма да предлага подобно изделие, така че си е за направи си сам. Идеи как да се направи, а и материалитте от къде да се купят.
аз имам такър рекуператор в банята, но по замервания качва максимум 2-3 градуса на водата.. тоест мнооого дългосрочно да се изплати :)
ArturDent - Почти Безобиден
kuuuuuul написа:
Няма ли кой да намери грешка в мойта формула че вече почти се отказах да правя изолация
Ами никой не отчита инфлацията и покачването на цените на енергията. Разбира се прогнозни.
Сметките биха изглеждали други ако след 10 години цената на тока, например от 0.20 лв. е станала 2.00 лв. Или пък от друга страна ако трябва да ползваш кредит за изпълнението.

П.П. То като програмата "Енергийна ефективност" :
Дават ти "безвъзмездно" 20%, но
Плащаш поне 20% за да работиш с "лицензирана фирма"
Трябва да вземеш кредит от банка "партньор" - ето ти тук още поне 15% годишно.
Разни административни разходи - 5%
Като удариш чертата се получава че тая "безплатна" помощ ще ти струва към 30% отгоре.
pipbel - майстор
kuuuuuul написа:
Няма ли кой да намери грешка в мойта формула че вече почти се отказах да правя изолация :?
Куле нещо не мога точно да схвана какъв ти е проблема.
Като че ли се чудиш за ТИ.
Би ли обяснил малко по-подробно.
kuuuuuul - майстор
При мен положението е сходно с твоето,за външна изолация ми искат около 12500лв ,отоплението ми е около 700лв на сезон/дърва и въглища/ с колко ще ми паднат сметките като направя изолация?Кажи ми един процент който си сметнал за твойта къща.
pipbel - майстор
kuuuuuul написа:
При мен положението е сходно с твоето,за външна изолация ми искат около 12500лв ,отоплението ми е около 700лв на сезон/дърва и въглища/ с колко ще ми паднат сметките като направя изолация?Кажи ми един процент който си сметнал за твойта къща.
700 лв. на сезон ? :shock:
Да не ме будалкаш нещо, по спомени къщата ти не бе малка май.
Или имаш връзки в горското и вземаш кубика дърва по 15-20 лв.. :-D
Че аз същото и повече даже ми идва след здрава изолация аха аха да се доближа до нискоенергийните къщи...
Ми ти ще вземеш да излезеш прав бе човек.
За какво ти е ТИ тогава изобщо, то няма изплащане бе джанъм.
Я вземи си задели 1/2 от горните пари и пообиколи малко света. :rock:
Заслужил си го след толкова бач по тая къща. :cool:
kuuuuuul - майстор
Е аз не я топля цялата,и ако стане 20гр. ми е жега.Бях решил твърдо да правя изолацията но като прочетох темата почнах да се замислям да ли е най добрата инвестиция/12500х6%=750лв от банката/.Мисля че с една нормална изолация ще се икономисат около 30% и ако сезона ми е дори 2000лвх30%=600лв аз самият се изненадах от тези заключения :shock: Ако не я бях измазал тогава щеше да е друго или ако имах излишни пари :sad:
valio2007 - специалист
Очевидно вече си решил, че в твоя случай ще ти е достатъчна жигула, а не мерцедес. За кое точно искаш помощ?
Търсене на икономическа обосновка в изграждането на собствен дом ..... завършва на неизмазана къща от 2 стаи, без двор, с печка чудо, и магазин близо до дома. Заприлича на описание на апартамент.... извод - трябва ти апартамент.
pipbel - майстор
Определено няма нужда според мен да даваш луди пари за външна ТИ, особено пък като не топлиш цялата къща.Пък и си измазал вече.
В твоя случай бих предложил да си сложиш вътрешна ТИ (5см вата+ГК)и то на външните стени само и тавана. Ще ти излезе не повече от 15-20лв/м2, ако си я правиш сам едва ли ще надминеш сума от 2К.

Тема "Eнергийно ефективна къща & Oтопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: